Birlik lokali bahçesinde yer alan kokteyle gazeteciler katıldı.

KTGB Başkanı İzzet Volkan’ın konuşma yaptığı gecede, Arda Gündüz ve Harun da şarkılar seslendirdi.

VOLKAN: “ÖZGÜR BASIN DEMOKRATİK SİSTEMİN KORUNMASINDA ÖNMELİ”

KTGB Başkanı İzzet Volkan, İngiliz döneminden kalan Basın Yasası yerine özgürlükçü bir medya yasasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Volkan, etkinlikte yaptığı konuşmada, basın özgürlüğünün, BM tarafından; insan hakları evrensel beyannamesinde ilan edilen ve birçok ülke tarafından kabul edilen bir hak olduğunu vurguladı. Volkan, “Özgür basın, demokratik sistemin korunması ve güçlendirilmesinde son derece önemli bir unsur olma özelliğini taşıyor ve insan haklarına dayalı ve demokratik bir toplumsal ve siyasal düzen özlemimizin gerçekleşmesi yolunda önemli yapı taşlarından birini oluşturuyor” dedi.

Medyanın en önemli fonksiyonlarından birinin haber ve bilgileri topluma doğru ve tarafsız biçimde sunması olduğunu ifade eden Volkan, şöyle devam etti:

“Bu aşamada gazetecilerin gerçeği iletme konusunda karşı karşıya kaldıkları her türlü sınırlama ve baskı, demokrasilerde en temel hak olan ‘haber iletme’ ve ‘haber alma’ hakkının ve özgürlüğünün ihlal edilmesi anlamını taşır. Basın özgürlüğünün olmadığı yerde öteki özgürlüklerden söz edilemez.”

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KÜRESEL TEHDİT ALTINDA”

KTGB Başkanı Volkan, medya üzerindeki baskıların gerek bölgede, gerekse dünyanın birçok yerinde arttığını üzülerek ve büyük kaygıyla izlediklerini belirterek, basın özgürlüğünün küresel tehdit altında bulunduğunu kaydetti.

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ENDEKSİNDE 81. SIRAYA GERİLEDİK”

Kıbrıs Türk medyasının, demokratik ve çağdaş ülkelerin medyası ile karşılaştırıldığında iyi bir noktada olmadığını, “kayda değer sorunları olan ülkeler arasında” yer almaya devam ettiğini söyleyen Volkan, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde de “sorunlu” kategorisinde yer alan Kuzey Kıbrıs’ın 180 ülke arasında geçen yıl 76. sıradayken bu yıl 81. sıraya indiğini belirtti.

“ÖZGÜRLÜKÇÜ MEDYA YASASINA İHTİYAÇ VAR”

KTGB Başkanı İzzet Volkan, “KKTC’de basın özgürlüğü açısından şimdilik ciddi bir sorun bulunmadığını ancak mevcut sorunların çözüm beklediğini” ifade ederek, öncelikle, İngiliz döneminden kalan Basın Yasası yerine özgürlükçü bir medya yasasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

BRTK ve TAK’ın mutlaka özerk bir yapıya kavuşturulması, Yayın Yüksek Kurulu’nun yapısının değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Volkan, Ceza Yasası’nda basın özgürlüğü aleyhine olan maddelerin düzeltilmesinin de kaçınılmaz olduğunu belirtti.

“Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasası”nda düzeltme için sunulan ve 30 Nisan 2014’ten beri Meclis gündemine alınmayı bekleyen değişiklik önerisinin henüz sonuçlanmamasını eleştiren Volkan, benzer bir tehlikenin Meclis’e sunulan “Bilişim Suçları Yasa Tasarısı” için de geçerli olduğunu ifade etti.

“BASIN İŞ YASASI’NIN UYGULANMASI DENETLENMELİ”

Volkan, Basın İş Yasası’nın uygulanmasının denetlenmesini, gazetecilerin iş güvencesine kavuşmalarının sağlanmasını ve yasaya aykırı işten atmaların engellenmesini istedi. Volkan, konuşmasını şu taleplerle tamamladı:

“Yasada öngörülen editöryal bağımsızlık kavramının işlerlik kazanmasında iş güvencesinin önemi büyüktür. İş güvencesi yoksa editöryal bağımsızlık da yoktur. Gazetecilerin sendikalaşması ve resmi bilgilere erişimin önündeki engeller kaldırılmalı ve çok zor durumdaki medya organlarının içinde bulunduğu haksız rekabet koşulları giderilmelidir.”

ÖDÜLLER 11 TEMMUZ’DA

KTGB, geleneksel 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü ödüllerini, ödül yönetmeliğinde yapılacak değişikliğin ardından bu yıl 11 Temmuz’da kutlanacak Basın Günü'nde vereceğini açıklamıştı.
Editör: TE Bilisim