Bir süredir, günlük yayın yapan bir gazetemizde hastanemiz sağlık kurulunun Ali Çağman’ın hakkında aldığı kararı tartışma konusu yapmıştır.

Bu konuda, daha fazla yanılgıya mahal vermemek adına kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı duymaktayız.

Askeri Kurul uygularımız mevzuata göre şu şekildedir:
Kişinin veya Kurumun başvurusu üzerine durumu sağlık kurulumuz tarafından değerlendirilir, alınan karar taraflardan birisince kabul görmemesi halinde itiraz etme hakkı doğar. Bu hak doğrultusunda itiraz kurulu toplanır ve nihai karar verilir. İtiraz kurulunun ilk alınan karara onama, değiştirme veya başka bir hakem hastaneye sevk etme hakkı da vardır.

Söz konusu kişi, 28.10.2013 tarihinde ilk kez hastane sağlık kuruluna başvurmuş ve değerlendirmeye alınmıştır.

Hastanın 2012 yılında, bir trafik kazası geçirdiği ve bu trafik kazasında Servikal (Boyun omurları) 2-3 seviyelerinde kırığı olduğu ve bunun üzerine hastanemiz tarafından tedaviye alındığı saptanmıştır.

O günkü kurul muayenesinde mekanik boyun hareketlerinin ağrılı olduğu, Servikal Bilgisayarlı Tomografisinde boyun 2-3 seviyesinde kırığı saptanmıştır.

Hastanın bu şartlarda yapılan değerlendirilmesinde ilgili tüzüğün 63-b-3 maddesine göre, “Barışta askerliğe elverişli değildir. Savaşta askerliğe alınır” kararı üretilmiştir.

Tüm sağlık kurulu kararlarında olduğu gibi bu sağlık kurulu da itiraza açık bir karardır.

Nitekim bu karar, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının ilgili Şubesi tarafından, tekrar değerlendirilmek üzere, hastanemizin sağlık kuruluna itirazla sevk edilmiştir.

İlgili Şubenin itirazı, boyun hareket kısıklığı yüzdesinin ilgili kararda belirtilmesine dayandırılmıştır.

Bunun üzerine Mayıs 2014’te yapılan itiraz değerlendirmesinde, hareket kısıtlılığı yüzde 25’in altında bulunduğundan, söz konusu karar 63/ c maddesine göre
“3 ay hava değişimi ” yani, 3 ay istirahat olarak değiştirilmiştir.

Bu sırada ilgili hekim tarafından da hastaya 3 ay sonra durumunun tekrar değerlendirileceği bildirilmiştir.

Ne var ki, hastamızın yakını olan birisi, gayrı yasal olarak sağlık kurulu sekreterliğinden eski ve yeni raporların birer nüshasını ele geçirmiştir. Hastaysa bir daha hastanemize uğramamıştır.

Mahkemeye taşınan konu hakkında kararlar üretilmiş ve sağlık kurulumuzun aldığı kararın reddine gerek duyacak bir karar üretilmemiştir.


Hastanemiz sağlık kurulu, kararlarını hiçbir baskı etki altında kalmadan, tamamen bilimsel ve yasal kriterlere uygun olarak üretmektedir.

İlgili şahsa yönelik uygulanan tüzük maddeleri, 1976 Kamu Görevlileri Yasası altında 2 Ağustos 1989 tarihli Bakanlar Kurulundan geçen ve daha sonraları bazı değişiklikler yapılan tüzüğe göredir.

GKK ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan istişare ve güncellemeler sonrasında yeni bir GKK Sağlık Yeteneği Tüzüğü 17 Aralık 2014 tarihinde Bakanlar Kurulundan geçmiş ve 29 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazetede de yayımlanmıştır.

Konunun yukarıda bahsettiğimiz şekilde cereyan ettiğini kamuoyunun bilgisine getirir, saygılar sunarım.


Dr. Ramadan Kamiloğlu
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi
Başhekimi
 
Editör: TE Bilisim