Zirvenin açılış konuşmalarını, GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Uluslararası Diplomatlar Birliği Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik, Avrupa İş Kulübü Başkanı Zbignew Roch, GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkanı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Asım Vehbi, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Tarkan Kadıoğlu, Maliye Bakanı Birikim Özgür, Ekonomi Sanayi Ticaret Bakanı Sunat Atun ve Başbakan Ömer Kalyoncu yaptı.

Başbakan Kalyoncu "Çözüm geldiğinde uluslararası yatırımcılar için oldukça çekici bir konumda bulunacağız"
Başbakan Ömer Kalyoncu, çözüm geldiği zaman gerek coğrafya nedeniyle ticari, turistik faaliyetlerde, gerekse doğal gaz, petrol yatakları ve doğal zenginliklerin işletilmesi anlamında ve bölgedeki tek Avrupa Birliği üyesi ülke olunmasından ötürü, ülkenin çok özel avantajları olacağını söyledi.
Kalyoncu, “Uluslararası yatırımcılar için oldukça çekici bir konumda bulunacağız” dedi.
2014’te 448 teşvik belgesi.. 5 milyar 862 milyonluk yatırım.. 31 bin 856 istihdam
Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü’nün (DPÖ) yürüttüğü Yatırım Teşvik Yasası’nın yerli ve yabancı yatırımcılara önemli destek sağladığına işaret eden Kalyoncu, 2014 itibarıyla toplam 448 yatırıma teşvik belgesi verildiğini, bu yatırımlar hayata geçtiği zaman toplamda 5 milyar 862 milyon 570 bin 641 TL tutarında sabit sermaye yatırımına vergi muafiyeti sağlanmış olacağını ifade etti. Kalyoncu, bu yatırımların tamamlanmasıyla 31 bin 856 insan kaynağı istihdamı sağlanmış olacağını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından Girne Amerikan Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Girne Amerikan Üniversitesi Küresel Bilim Ailesi adına sizlere “ Barışa Giden Yolda Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi’ne “ hoşgeldiniz demekten büyük bir onur duyuyorum. KKTC. Başbakanımız Sn. Ömer Kalyoncu’nun himayelerinde Uluslararası Diplomatlar Birliği Türkiye ve Avrupa İş Klübü işbirliğinde gerçekleşen bu zirveye Girne Amerikan Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmak bizler için oldukça büyük bir gurur kaynağıdır.

Bugün burada gerek TC, gerek KKTC devlat erkanından, gerekse anavatanımızdan ve tüm dünyadan çok değerli yerli ve yabancıları iş adamlarını, yatırım ortaklarını ağırlıyoruz. Barışa giden yolda zirvemizin çok değerli iş ortaklıklarının, yeni projelerin ve atılımların başlangıcı olacağına inancım sonsuzdur.
Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi Kuzey Kıbrısta güçlü ve uzun soluklu yatırım dinamiklerinin yaratılması noktasında bir dönüm noktası olacaktır. Bu salonda ki kanat önderleri söz konusu dinamiği besleme, hayata geçirme ve ilham verme noktasında anahtarı ellerinde bulundurmaktadır.
Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi umut ediyorum ki özel sektör yatırımlarının önünü açacak sektör planları ve fırsatları değerlendirken sadece bölgesel anlamda Kuzey Kıbrıs için değil, adanın bütünde ki yatırım ve yaşam alanlarını geliştirme noktasında da büyük bir fırsat olacaktır.Küreselik kavramını gerçek anlamda benimseyen İş dünyası ve siyaset liderlerinin , çözümü tüm vatandaşlar için gerçek anlamda uygulabilir kılınması noktasında büyük rolü vardır. Bu açıdan bugün sadece çözüm sonrasını değil aynı zamanda çözüme varma noktasında ortak hareket yoluda ele alınacaktır.

Kıbrıs ve Kıbrıslılar için kritik bir noktada bulunuyoruz. Kritik bir an: Yıllardır ilk kez Kıbrıs sorununu çözme maksatlı siyasi istek ve gerekli hareket gücü sağlanmaktadır.Birleşmiş Milletler himayesinde gerçekleşen müzakerelerden gelen olumlu haberler, yeni ve Cesur bir Kıbrıs ‘ın yeni bir düzenin ümit verici ayak sesleridir.
Ada kıyılarındaki doğal gaz rezervlerinin keşfiyle beraber dünyanın ilgisi Avrupa’nın bölünmüş en son ülkesine odaklanmıştır.Bu keşfin sonrasında Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Joe Biden Kıbrıs’a gelmiş ve 50 yılı aşkın süredir adamıza gelen en üst düzey hükümet yetkilisi olmuştur.Kendisi adaya iner inmez gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında , ziyaretinin iki ülke arasındaki işbirliğine Amerika Birleşik Devlerlerin’in verdiği önemi gösterdiğini vurgulamıştır.
Doğal gaz’ın çıkarılması önce güneydeki ekonomik krize ardından Yunanistan’daki mali krize denk gelmiştir. Sonuç olarak Kıbrıs’ın ihracat seçenekleri ile alakalı olarak hiç azımsanmayacak mali zorluklarla karşılaştığı bilinen bir gerçektir. Doğal gaz rezervlerinin keşfiyle beraber Avrupa Birliği Rus ya’nın gaz rezervlerine bağmlılığı azaltma noktasında yeni bir umut bulmuştur. Bu da en kolay Türkiye aracılığı ile olacaktır.
Bugün burada aynı zamanda kendi evimizde yeni fırsatlar yaratma husunu konuşmak için buradayız. Şimdi zamanda geri gitmenin ve fırsat yoksunluğu yüzünden gidenlere yeniden hoş geldin deme zamandır.

Hepimizin bildiği üzere şayet bir ülke küresel ekonomi çarkında yarışacak ise, yabancı yatırım anahtar rolü üstlenecektir. Ancak yıllarca adaya yabancı yatırımcı fikri ihmal edilmiştir. Bu noktada söz konusu sessizliğe bir bahane olarak ekonomik ve siyasi izolasyonlar gösterilmiştir.Biz bugün bu zirve ile yıllarca süren sessizliğe bir son vermeyi amaçlıyoruz. Müsadelerinizle söylemek isterim ki burada bir yatırım gerçekleştirmek mucize yada imkansız bir şey değildir. Bugün Girne Amerikan Üniversitesi’nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak değil aynı zamanda Kurucu Rektörü olarak da sizlerin arasındayım. Girne Amerikan Üniversitesi’nin kuruluş aşamasında farklı bir üniversite kurma vizyonu ile yola çıkmıştık…Öyle bir üniversite ki dünya standartlarını evimize getirecek, toplumların gelişim noktasında o bilinçle hareket edebilecek bir üniversite…Amacımız bu küçük adanın sınırlarını aşacak bir üniversite hareketini hayata geçirmek idi. Bu noktada ise önemli aşamalardan geçtiğimiz ve büyük adımlar attığımızı söylemekten büyük onur duyuyorum.

Üç kıta tek üniversite vizyonu ile hareket eden GAÜ bugün Amerika, İngiltere, Hong Kong, Sri Lanka ve Turkiye’de kampüsleri olan sınırları aşmış bir üniversitedir. Bütün bunları yani küresel bir üniversiteyi kurma ve yürütme süreçlerini buradan sadece 15 dakika uzaklıkta bulunan Girne’deki kampüsümüzde, ekibimizle beraber başardık. 50. Yılımıza emin ve kararlı adımlar ile ilerlerken yeni girişim ve teşebbüslerimiz ise ivme kazanarak devam etmektedir.Sayısız yeni akademik programa YÖK’den ve dünyanın önde gelen akreditasyon kuruluşlarından onay alma süreçlerini takip etmeye ve her daim kendini yenilemeye devam ederken, üniversitemiz ve iştiraklerimizde yeni yaşamsal alanları oluşturmaya da devam ediyoruz. Henüz daha geçtiğimiz günlerde en son teknoloji ile donatılmış yepyeni GAÜ Amerikan Koleji binamızı açmış ve GAÜ Amerikan Koleji Okullarımızı Türkiye’de de yayarak ilk franchise’ımızı Mersin’e vermis bulunuyoruz.Umut ediyorum ki adamızda yatırımlar noktasında GAU’nün basarı hikayesi sizlere cesaret ve teşvik verecek bir ışık olacaktır.

Sözlerimi noktalarken, tam zamanında gerçekleşen Zirve’mizde emeği geçen tüm herkese en içten teşekkürlerimi sunar ve bu zirvenin daha gerçekleşecek olan nicelerinin sadece ilki olmasını temenni ederim…
Burada bizlerle olduğunuz ve anı bizlerle paylaştığınız için hepinize sonsuz teşekkürlerimi arz ediyorum” dedi.
Kouyla iligli yapılan açıklamada, zirve bünyeside gerçekleştirilen konuşmalar, alınan kararlar ve çıkan souçllar ile iligli ilerleyen günlerde kitap hazırlanacağı vurgulandı.
 
Editör: TE Bilisim