Dışişleri Bakanlığı, Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) verilen ruhsatlar çerçevesinde Kıbrıs’taki çalışmalarına devam edeceğini, yeni çalışmaya ilişkin duyurunun KKTC adına bugün Türkiye tarafından yayımlanacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan Enformasyon Dairesi aracılığıyla yapılan yazılı açıklamada, hükümetin talebiyle yayımlanan Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin faaliyetlerine ilişkin duyurunun süresinin bitiminin ardından, Rum tarafının sondaj çalışmalarını sonlandırmasının beklendiği belirtildi. Açıklamada, ancak tüm iyi niyetli çabalara rağmen Kıbrıs’ın doğal gaz kaynakları konusunda, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) tek taraflı olarak başlattığı faaliyetlerini sürdürmekte ısrar ettiğinin görüldüğü kaydedildi.

GKRY’nin 20 Kasım 2014’ten bu yana yayımladığı duyurularla mevcut sondaj sahasının süresini uzattığı, 19 Mart 2015’e kadar da yeni bir sondaj sahası eklediği, 30 Aralık’ta yayımladığı duyuruyla sondaj çalışması yapılacak sahayı genişlettiği ve çalışmanın 29 Mart’a kadar süreceğini duyurduğu belirtilen Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Son olarak 5 Ocak 2015 tarihinde yaptığı açıklamada Rum Lider Anastasiades müzakere masasına dönmek için ön şartlar koymaya devam etmiş ve Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs’ın doğal kaynakları üzerinde söz hakkı olmasının ancak kapsamlı çözüm sonrasında olabileceğini açıklamıştır.

‘TEPKİSİZ KALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL’

Yaşanan bu gelişmeler ışığında, daha önce de duyurduğumuz üzere, GKRY’nin Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve çıkarlarını dikkate almadan tek yanlı tasarruflarını sürdürmesine tepkisiz kalmamız mümkün değildir.

‘BARBAROS BÖLGEDEKİ ÇALIŞMALARINA DEVAM EDECEK... DUYURU BUGÜN’

Dolayısıyla, Barbaros Hayreddin Paşa, TPAO’ya verilen ruhsatlar çerçevesinde bölgedeki çalışmalarına devam edecektir. Yeni çalışmaya ilişkin duyuru KKTC adına bugün Türkiye tarafından yayımlanacaktır. Bu çerçevede, Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarının korunması amacıyla sondaj faaliyetlerine başlanması da dahil gereken tüm çalışmalara Türkiye’yle işbirliği içerisinde devam edilecektir.”

“KARŞILIKLI İŞBİRLİĞİ EN DOĞRU YOL”

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Kıbrıs Türk tarafının, kapsamlı bir çözüme ulaşılana kadar, Ada çevresinde bulunan doğal kaynakların araştırılması, çıkarılması ve işletilmesi faaliyetlerinin tarafların karşılıklı belirleyecekleri bir işbirliği çerçevesinde yürütülmesinin en doğru yol olacağı yönündeki kanaatini koruduğu da ifade edildi.

Bu çerçevede, Kıbrıs Türk tarafınca daha önce 2011 ve 2012’de gündeme getirilen önerilerin halen masada olduğu vurgulanan açıklamada, “Kıbrıs Rum liderliğine, tek taraflı tasarruflarından vazgeçerek, BM müzakere sürecinde masaya dönüp çözüme odaklanması ve Ortak Açıklamada da belirtildiği üzere, müzakere sürecinin başarısı için gereken olumlu atmosferin yaratılmasına yardımcı olması yolundaki çağrımızı bu vesileyle bir kere daha yenileriz” denildi.
Editör: TE Bilisim