ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR BAKANLIĞI İLE GAÜ ARASINDA PROTOKOL İMZALANDI
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) arasında Arıcılığın geliştirilmesi ve Bal Ormanlarının oluşturulması konusunda işbirliği protokolü imzalandı.
Protokol,Yenierenköy-Dipkarpaz arasında geçmiş dönemlerde orman yangını nedeniyle tahrip olan bölgenin "Bal Ormanı" olarak rehabilite edilmesi ile erozyon kontrolü,mera ıslahı,üretim ve bakım gibi çalışmaları içeriyor.
Yine protokol kapsamında arıcılığa uygun vejetasyonun korunması, geliştirilmesi ile arıcılık amaçlı fonksyonel planların hazırlanması,gezgin arıcıların konaklaması ile ilgili düzenlemeler, orman eko sistemlerinin ve biyolojik çeşitliliğin korunmasıyla bölgede arıcılığın geliştirilmesini de amaçlanıyor.
GAÜ, yaklaşık 2 yıldır Karpaz bölgesinde arıcılık alanında faaliyet gösteriyor ve ücretsiz olarak "Arıcılık kursu" düzenliyor.Üniversite, kurs sonunda başarılı olan üreticilere yine ücretsiz kovan verdiği gibi ürettikleri balları da satın alıyor.

BAKIRCI: "PROJE ÜLKEDE BİR İLK"
Bakanlıkta imzalanan protokol öncesi bir konuşma yapan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı,bugüne kadar GAÜ'nün çevre başta olmak üzere ülkenin gelişimi adına bir çok katkı ortaya koyduğunu belirterek yapılan işbirliği için Üniversite yönetimine teşekkür etti.
Ülkede Arıcılığın bilimsel yöntemlerle yapılması adına yeni bir dönem başlayacağını ifade eden Bakırcı , arıcılık yaparken bal ormanlarının ortaya çıkmasının sağlanacağını söyledi.
Bakırcı şöyle devam etti:
"Bal ormanlarının oluşmasıyla organik bal elde edilecek ve aynı zamanda balın yan ürünlerini pazara sunabilmek adına önemli bir imkan sağlanacak. Bu durum ülkenin de bu anlamdaki ihtiyacını karşılayacak ve aynı zamanda dünya pazarında da kaliteli, rekabet edebilir ürünlerin oluşumunu gerçekleştirecek"

Bakırcı projenin bir çok yönüyle önemli katkıları olacağını ifade ederek,bölgedeki yapının korunmuş olacağını ve aynı zamanda bölgedeki insanlara da yeni bir istihdam alanı oluşacağını söyledi.
Bakırcı ayrıca, projeyle Karpaz bölgesinde gerçekleşen Turizm faaliyetleri için de yeni bir pencere açılacağını belirtti.
Projenin ülkede ilk kez Karpaz bölgesinde uygulanacağını ifade eden Bakırcı : "Ülkede Bal ormanlarının oluşması anlamında ikinci projemiz de Yedidalga bölgesinde olacaktır" dedi.

AKPINAR: "ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ VE KALİTE İLE ÜLKE ADINA ÖNEMLİ BİR YER EDİNECEĞİZ"
GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar da protokol öncesi yaptığı konuşmada Karpaz Bölgesinde gerçekleşecek böylesine istisnai bir projeye imza atmak ve Bakanlıkla bu konuda bir işbirliği yapmaktan dolayı büyük bir onur ve memnuniyeti belirtti.
Akpınar, projenin bölgedeki gelişmeye çok önemli bir imkan sağlayacağını ifade ederek, projenin öneminin belki bugün çok az insan tarafından anlaşılacağını, ama hayat bulduktan sonra ülkeye koyduğu katkının çok net bir şekilde idrak edileceğini söyledi.
Akpınar: "Projeyle, bölgede oluşacak ürün çeşitliliği ve kalite ile bu alanda ülke adına dünya üzerinde çok önemli bir yere sahip olacağımıza inanıyorum" dedi.
Yapılan konuşmaların ardınan protokol taraflarca imzalandı.
Bakanlıkta gerçekleşen imza töreninde Girne Milletvekili Özdemir Berova, Bakanlık Özel Kalem Müdürü Mehmet Osmanlılar, Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu, GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün,Rektör Vekili Prof.Dr.Sadık Ülker,Arıcılık Araştırma Geliştirme Uygulama Merkezi Direktörü-Arıcılık Uzmanı Hüseyin Balkaya ve Öğretim Görevlisi-Sosyolog Derviş Refiker de hazır bulundu.
 
Editör: TE Bilisim