KIBRIS TİME-ÖZEL  RÖPORTAJ: ORSAN ÜLGENER

Gündem olan MARSİLYA olayına bir de siz açıklık getirir misiniz… Taş Ocakları ülkemizde oldukça konuşulan bir konu iken Bakanın AS MAD ALÇI LTD Tarafından Marsilya’ya davet edilmesi kamuoyunda büyük tepki ile karşılandı.

‘Farklı görüşler olabilir’
Kuzey Kıbrıs'ta taş ocakları; basın, çevreciler ve birçok kesimin konuştuğu ve tartıştığı konular arasında yer almaktadır. Buna paralel olarak da konu ile ilgili farklı görüşler bulunmaktadır. Bir konu hakkında farklı görüşlerin ortaya konması elbette konunun daha iyi ele alınmasına ve irdelenmesine neden oldu. Bu da farklı görüşlerin ışığında bir ara kesit bulunmasını kısaca her iki tarafın da ortak bir noktada buluşmasına olanak sağladı. Tıpkı siyasetteki iktidarla muhalefet gibi.

Doğal kaynaklar kullanalım ama sömürmeden kullanalım!
İnsanoğlu ne yazık ki insanlık tarihinin birçok döneminde doğaya egemen olma yarışı içine girmiş ve kendisini doğanın efendisi olarak algılamıştır. Hâlbuki içinde bulunduğumuz 21. yüzyılın beraberinde getirdiği insan kaynaklı çevre sorunları ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkan doğal felaketler; bizlere, insanın doğanın efendisi değil doğanın bizlerin efendisi olduğunu kanıtlamıştır. İnsan da diğer canlı türleri gibi doğanın bir parçasıdır. Her canlının da doğada bir görevi bulunmaktadır fakat insan görevini yerine getirmesinin yanında diğer canlılara da müdahale ettiğinden sürekli bir şekilde birçok dengenin bozulmasına neden olmuştur.

Doğaya yapılan her müdahale sonrasında doğal tahribat kaçınılmaz hale gelmektedir. Bu noktadan yola çıkarak insan ihtiyaçlarını karşılarken de doğal tahribatın boyutlarını önceden hesaba katmak ve sonrasında telafisinin nasıl yapılabileceği hususuna da dikkat etmek gerekmektedir.



10 yılı aşkın bilinçli bir şekilde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz

Taş ocakları bakımından konuyu ele aldığımızda bizler Taş ocağımızın ana firması AS MAD ALÇI LTD ve Taşeronluğunu yani işletmesini yürüten MERT&MURAT MADENCİLİK 10 yılı aşkındır bu bilinçle hareket ediyoruz. Taş ocağımız ISPARO TEPESİ’nde faaliyet gösteriyor ve firmamız her zaman çevreye ve doğa saygı göstererek çalışıyor. Malzemesi alınıp terk edilen bölgelerin boşlukları kapatılıp üzerilerine ağaçlar dikilerek bakımı yapılıyor.

677 Çam, 400 Zeyitn ve 1200 Kıbrıs Akasyası diktik. Arıcılık üretimine de başladık
Firmamız bu güne kadar 677 çam, 400 zeytin ağacı ve 1200 Kıbrıs akasyası ekmiş ve yetiştirmiştir. Oluşturduğu bu doğal çevrede Arıcılık üretimine de başlamıştır. Firmamız çok yakında AS MAD LTD’ in Arı Ballarını piyasaya sürecek ve bu üretimi çalıştırdığı taş ocaklarında yapacaktır. Son zamanlarda medyada bilinçli yada bilinçsiz bir şekilde birilerinin art niyetli olarak medyayı yönlendirmesi sonucunda oluşan bilgi kirliliğini gidermek için halkımıza doğru bilgiyi aktarmak istiyoruz.



‘Bakırcı’ya teklif ana firmamızdan geldi’
KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanımız Sn. Hamit Bakırcı’nın da Marsilya’ya gitme sebebi ise ana firmamızın Marsilya da bulunan taş ocağını rehabilite ederek, doğal sinemaya dönüştürülmesidir. Sn bakanımız Marsilya’ya giderek rehabilite projelerini yerinde görüp, inceledi ve kendisi de ülkemiz için bu rehabilite projeleri hayata geçirecektir. Bu çok önemli bir proje olduğu için yerinde görmesi ve bunun Kıbrıs'ta nasıl uygulanacağını anlaması çok önemliydi.

Konunun bu denli saptırılarak üzerinden rant sağlanmak istenmesi kabul edilemez bir yaklaşımdır. Tüm kamuoyunu taş ocağımıza davet ediyoruz. Gelip tesisimizi yerinde görüp fikir sahibi olabilirler.
 
Editör: TE Bilisim