Eski Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Oğuz Köse ve Kemal Oktar’ın sunduğu Ada Gündemi’ne konuk oldu. Gündem konularından AKSA ve Teknecik santrallerine değinen Bakırcı, yüzde birlik yakıta geçilmesi konusu üzerinde de durdu. Elektrik santralleri konusundaki gelişmelere vurguda bulunan Bakırcı, AKSA’ya filtre takımı konusunda, kendilerinin de önemli katkıları olduğuna işaret ederken; “Biz hiçbir şey yapmamışız da tüm her şey şimdi oluyor noktasında değiliz” cümlesini kurdu. Bakırcı, AKSA’nın filtre takabilmesi için bir yıl boyunca mücadele verdiklerini kaydetti. Bakırcı, Teknecik Santrali’ne ise maddi imkânsızlıklardan dolayı filtre takılamadığını ve bu yüzden yüzde birlik yakıta geçmenin daha sağlıklı olacağını ifade etti. 

“FİLTRE TAKMAK MÜMKÜN GÖZÜKMÜYORDU”

AKSA’nın filtre takması için bir yıl boyunca mücadele verdiklerine değinen Bakırcı, şunları kaydetti; “Biz bu konu ile ilgili bir yıl ciddi bir mücadele verdik. Birçok mercii ile görüştük ve sonunda Eylül ayının başlarında, filtre takılma işlemi hayat buldu. Hatta vinç Güney’den özel izinle geldi. Artık AKSA filtreye sahip olacak ve o bölgede hava kirliliği azalacak. Bir de devletin santrali, Teknecik var. Filtrenin takılması büyük bir maliyet istiyor, maliyede bu para yok, Elektrik Kurumunun durumu ortada milyonlarca lira borç içinde ve yakıt alacak durumu yoktu. Filtre takmak mümkün gözükmüyordu ama biz yine de dikkatleri çekelim diye, orada da devletin suçu olmadığını gösterebilmek adına ceza yazdık.”

“MART AYINDAYIZ VE HALEN YÜZDE1’LİK YAKITA GEÇİLMİŞ DEĞİL”

‘Ekibim gecesi gündüzü demeden büyük bir öz veri ile çalıştı’ diyen Bakırcı, Teknecik santrali için vardıkları kararı şu sözlerle açıkladı; “Orada da şu karara vardık; Yüzde birlik temiz yakıta geçelim. Dolayısıyla havayı kirletmeyelim, filtre takılamıyorsa bunu yapalım. Yüzde 1’lik önerge iki ay bakanlar kurulunda bekledi. Hakan arkadaş, göreve başladıktan bir hafta sonra da önerge geçti. Ocak ayından itibaren yüzde1’lik yakıta geçilmesi öngörülüyordu. Mart ayındayız ve halen yüzde1’lik yakıta geçilmiş değil.”

“BİZ BİR KERE BU BAKANLIĞI SIFIRDAN KURDUK”

‘Biz hiçbir şey yapmamışız da tüm herşey şimdi oluyor noktasında değiliz’ diyen Bakırcı, sözlerinin devamında ise yaptıkları projelerden bahsetti. Bakırcı; “ Biz bir kere bu bakanlığı 0’dan kurduk. Yarım kalan birçok projemiz vardı. Mesela Dipkarpaz’daki eşek projesi. 3 aşamalı bir projeydi. Birincisi bariyerler bitecek, ikincisi eşekler içeriye taşınacak, üçüncüsü yönetimi oluşturulacak, özerk bir yönetimle kendi kendini idame edebilecek bir yapıya gelmesi amaçlanmıştı. Eşek bariyerleri bitti, şimdi taşınma safhasında. Bu devamlılık ister, devletsek devamlılıktan yana bir politika izlemek zorundayız, o projeyi orada atıl bir durumda bırakamazsın. GAÜ ile birlikte bir bal ormanları projesini imzalamıştık. Hakan arkadaş da ilgilendi yerinde gördü. AKSA’da filtre olayı vardı, taş ocakları vardı” şeklinde konuştu.

“GÜNDEMDE TAŞ OCAKLARI İLE İLGİLİ HİÇBİR ŞEY GÖRMÜYORUM”

Bakırcı, sözlerini şöyle tamamladı; “Gündemde ben taş ocakları ile ilgili hiçbir şey görmüyorum. Taş ocakları ile ilgili bize birçok eleştiri geldi. Ben bunları hiçbir zaman yadırgamadım. Neden? Ben isteyerek yaptım, toplumda tepki olsun, siyasi iradeye baskı olsun, bize de aktifleştirmek için extra bir güç olsun diye yaptım. Taş ocakları ile ilgili projeleri halk ile paylaştık, sivil toplum geldi, Avrupa’dan uzman getirdik, uzmanlarla konuşup, tartıştık, gördük ki örtüşüyoruz. AB’deki uzmanlarda bize aynı şeyleri söylüyor ama ne oldu, o noktada kaldı. İşte ben buna üzülüyorum.” 
(STAR KIBRIS)

Editör: TE Bilisim