Bafra arıtma tesisine yapılan rutin ziyaretlerin her seferinde tesisten numune alınmıştır ve Devlet Laboratuvarına gönderilmiştir. Alınan sonuçların hiçbirinde limit üstü değerlere rastlanmamıştır.

Son olarak 18 Mart 2014 tarihinde Lefkoşa Çevre Koruma Dairesi Müdürlüğü ve Gazimağusa Birim personelleri ile tesisin işletme koordinatörlüğünü yapan İsmail Kırmızı ile görüşülmüş ve yapılan görüşmelerde tesisin şu anki sorununun arıtma prosesinden çıkan arıtma çamurları olduğu tespit edilmiştir.

Bu çamurların tesiste mevcut olan çamur yoğunlaştırma ünitesinde bertaraf edilmesi planlanmaktadır.
Ancak çamur yoğunlaştırma tesisinin bugüne kadar kullanılmadığından dolayı çalışmadığı gözlemlenmiştir.
Koordinatör İsmail Kırmızı tarafından tesisin çalışması için sağlayıcı firma ile irtibata geçildiği ve en kısa sürede çamur yoğunlaştırma sisteminin çalıştırılarak devreye konulması bilgimize getirilmiştir.

Unutulmamalıdır ki arıtma tesislerinde çamur birikiminin olması için tesisin kapasitesine göre değişmekte ve yeterli çamurun birikmesi gerekmektedir.

Atık su kabulü olan her tesiste koku probleminin de gayet normal olduğu özellikle rüzgarın esiş yönünün bunu fazlalıkla etkileyeceği de unutulmaması gerekmektedir.

Söz konusu çamur, çamur yoğunlaştırma tesisi çalıştırılana kadar tesis havuzları içerisinde bekletilmekte olduğu da yapılan denetimde gözlemlenmiştir. Kokunun diğer muhtemel kaynağı da budur.

Artıma tesisi 6000 m3/gün kapasiteli olup, 4 bölüme ayrılmıştır ve şu anda tek ünite 1500 m3/gün kapasiteli ile arıtmaya devam edilmektedir. Şu anki günlük atık su miktarı günlük ortalama 200 m3/gün olduğu belirtilmiştir. Bunun nedeni olarak; turizm sezonu olmaması nedeni ile otellerde az sayıda kişinin konaklamasıdır. Yaz dönemlerinde (Nisan ayı itibarı ile) tesise gelen atık su miktarı artmakta; hatta bugüne kadar yaz döneminde ölçülen en yüksek debi 1000 m3/gün olduğu belirtilmiştir.

Tesiste biriken çamurun tesisten uzaklaştırılması gerektiği belirtilmiş ancak Çevre Koruma Dairesi olarak buna izin verilmemiştir.

 
Editör: TE Bilisim