Veteriner Dairesi’nden yayınlanan basın bildirisiyle, basında yer alan ve hellim ürünü ile ilgili gerçekleri yansıtmayan iddialar yalanlandı. Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben imzasıyla yayınlanan bildiride, süt tozunun özellikle hellim üretiminde kullanılmak üzere ülkemize ithali yasak olduğunun altı çizilerek, hellim üretiminde süt tozu kullanıldığı yönündeki iddiaların gerçekçi olmadığını kaydetti. Ataben şunları kaydetti:
“Hellim üretimi şu anda hayvan üreticimizin alın teri ile ürettiği inek, koyun ve keçi sütlerinden imal edilen ekonomik olarak katma değeri çok yüksek olan bir ürünümüzdür.
Tabi ki hellimin AB’de tescili ile hellim üretiminde kullanılacak inek ve koyun-keçi sütlerinin oranları da belirtilmiştir. Basında özellikle şu an piyasada tüketilen hellimlerin sanki hellim adıyla üretilen fakat gerçekte hellimle ilgisi olmayan bir ürünmüş gibi haber konusu edilmeye çalışıldığını görmekten üzüntü duyduğumuzu belirtmek isterim.
Bilinmelidir ki süt tozunun özellikle hellim üretiminde kullanılmak üzere ülkemize ithali yasaktır ve mümkün değildir.
Süt tozunun ithalinin yasak olduğunun ilgili çevrelerce bilinmesi ve hellim üretiminde kullanılmadığı ortada iken bunun kamuoyunu yanıltacakşekilde haber ve gündem yapılmaya çalışılmasındaki maksadın ne olduğunu anlamakta zorlandığımızı, bu çabanın özelde hayvan üreticisine genelde sektör ile ülke ekonomisine büyük zarar vereceğini, tüm ithalat işlemlerinin ön izne tabi olduğunu ve ithalat kontrollerinin sıkı bir şekilde ilgili kurumlarca yapıldığını ayrıca üretimin kontrol ve denetim altında olduğunu ve denetimlerin hassasiyetle süreceğini kamuoyunun bilgisine getirir, kamuoyunun yanlış ve olumsuz yönde yönlendirilmemesi adına tüm kesimleri hassasiyet çerçevesinde kamuoyu yararına düşünerek hareket etmeye davet ederiz.”

Hüseyin ATABEN
MÜDÜR
Editör: TE Bilisim