Suna ERDEN /starkıbrıs

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nin radyoloji bölümünde dört kişide kanser vakası görülmesi sinirleri iyice gerdi. Aylar önce Star Kıbrıs’a konuşan hastane çalışanları, 2009 yılında radyoloji bölümünde çökme olduğunu, o tarihten sonra kanser vakalarının görülmeye başlandığını belirterek Sağlık Bakanlığı’nın ölçüm yapmasını talep etti.

Ancak bu çağrının üzerinden aylar geçmesine rağmen talep edilen ölçümlerin yapılmaması sinirleri iyice gerdi. Hastanedeki ışın sızmasından dolayı kanser olduğunu öne süren radyoloji bölümü çalışanı bakanlığı mahkemeye vermeye karar verdi.

Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a açıklama yapan Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, personelin sağlığını hiçe sayan Sağlık Bakanlığı’na adalet önünde hesap soracaklarını ifade etti. Çalışanların huzursuz olduğunu, ölçüm yapılması için defalarca talepte bulunduklarını kaydeden Özkardaş, hesap vermekten kaçan bakanın mahkemeden ve yargıdan kaçamayacağını ifade etti.

AYLAR ÖNCE ÇAĞRIDA BULUNDULAR


Star Kıbrıs,1 Mart tarihinde yayımladığı haberde, son birkaç yıl içerisinde Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nin radyoloji bölümü ile eczane bölümünde çalışan üç kişinin arda arda kanser olduğunu, bir kişide ise şüpheli bulgular tespit edildiğini yazmıştı.

Haberde hastanede çalışanların iddiasına yer verilmiş, çalışanlar, 2009 yılında yaşanan selden dolayı radyoloji bölümünde çökme olduğunu ifade ederek, çökmenin tamir edildiğini ancak tam olarak onarılmadığını düşündüklerini dile getirmişti.

Star Kıbrıs’a konuşan çalışanlar, 2009’dan itibaren radyoloji teknisyeni, orada çalışan görevli ve hemen bitişiğindeki eczaneden çalışan personelin kanser hastası olduğunu belirtmişti. Defalarca ölçüm yapılması ve olumsuz bir değer çıkması durumunda yerlerinin değiştirilmesini talep eden çalışanlar, Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunmuştu.

KANSER OLDU, BAKANLIĞI DAVA EDİYOR

Ancak bu çağrının üzerinden aylar geçmesine rağmen talep edilen ölçümlerin yapılmaması sinirleri iyice gerdi. Hastanedeki ışın sızmasından dolayı kanser olduğunu öne süren radyoloji bölümü çalışanı konuyu mahkemeye taşımaya karar verdi.

Sağlık Bakanlığı’na dava açmaya hazırlanan çalışan, avukatları ile konuyu değerlendirdi ve yargı sürecini başlatmaya karar verdi. Dava açmaya hazırlanan kanser hastası çalışanın ismini şimdilik gizli tuttuklarını kaydeden Mehmet Özkardaş, personelin sağlığını hiçe sayan Sağlık Bakanlığı’na adalet önünde hesap soracaklarını ifade etti.

“ÖLÇÜM YAPMADILAR”

Sağlık Bakanlığı’na defalarca yazı yazdıklarını, personelden dört kişinin kanser hastası olduğunu ve ölçüm yapılmasını istediklerini kaydeden Özkardaş, tüm taleplerinin cevapsız kaldığını söyledi. Radyoloji servisinde dört kişinin tiroit kanseri olduğunu belirten Özkardaş, “Radyasyon kaçağı olup olmadığına dair ölçümü yapacak uzmanlar ülkemizde bulunmuyor. Türkiye-Ankara’da Nükleer Tıp Merkezi yapabilir. Uzman getirip ölçüm yapmalılar” dedi.

“MÜDÜR, MÜŞAVİRE PARA VAR, SAĞLIĞA YOK”

Hastanede eksik personelle çalışıldığını, isyan noktasına gelindiğini belirten Özkardaş, “Bu da yetmiyormuş gibi sağlıksız ortamda çalışıp kanser hastası olan personel bitme noktasına geldi. Öte yandan yeni sağlık merkezleri açan Sağlık Bakanı, yeni personel almak yerine eski personellerle idare ediyor.

Hükümet son üç yılda 100’e yakın müdür ve müşavir atadı ancak sağlık personeli talep edilince bütçe olmadığını söyledi. Sağlık Bakanı, insan sağlığı ile kendisi oynuyor” şeklinde ifadeler kullandı.

HAKARET ETTİ İDDİASI

Personel eksikliği ve çalışanların talep ettiği radyasyon ölücümü yapılmadığı için greve başladıklarını kaydeden Özkardaş şu iddialarda bulundu: “Sağlık Bakanı bugün (dün) sabah telefonla beni arayıp hakaret etti. Grevi kaldırmamızı söyleyerek bağırdı. Bize bağıracağına önce ölçüm yapıp sonuçları kamuoyu ile paylaşsın.

Kanser hastası olan çalışanlardan biri Sağlık Bakanlığı’nı mahkemeye vermeye hazırlanıyor. Hesap vermekten kaçan bakan mahkemeden ve yargıdan kaçamayacak.”Özkardaş, söz konusu halkın sağlığı olduğunda para yok diye ağlayan hükümetin kendi çıkarları doğrultusunda harcama yapmaktan kaçınmadığını sözlerine ekledi. 
Editör: TE Bilisim