Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, doktolara ikinci iş yasağı ile gündemin ilk sıralarına yerleşen Döner Sermaye yasası’nın Anayasa Mahkemesi’nden geri dönmesi halinde sağlıkta tüm reform hareketlerinin sekteye uğrayacağını vurguladı
Anayasa Mahkmesi’nin olumlu veya olumsuz bir an önce karar vermesi gereğine dikkat çeken Bakan Sucuoğlu, mahkemeden ‘yasa aykırıdır’ kararı çıkması halinde büyük bir skıntının yolda olduğunu bunu nasıl çözeceklerini bilmediklerini kaydetti.

Sucuoğlu, “eğer bize bu yasa anayasa mahkemesinde aykırıdır veya buna benzer bir durum çıkarsa tabi bunu nasıl çözeriz açıkçası onu şu anda ben de bilmiyorum onu net olarak söyleyeyim çünkü ciddi bir sıkıntı yaratacak diye görünüyor.” Dedi.

Yasanın geri gönderilmesinin olayları alevlendirdiğine vurgu yapan Bakan Sucuoğlu, alternatif çözüm önerleri üzerinde çalıştıklarını kaydederek, “her iki duruma da hazırlıklı olmalıyız” ddi.

Sucuoğlu , “sağlıkta kaos çok ciddi boyutta büyüdü çünkü tüm çalışanlar döner sermaye yasası ile birlikte büyük oranda sıkıntılarının giderileceğini düşünüyorlardı. Bekleyeceğziz sonucu bekleyeceğiz….benim tek üzüntüm burada bu süreç içerisinde halkın herhangi bir hizmet alımı anlamında sıkıntıya uğraması buna rağmen alternatif çözümler de bu arada oturup konuşuyoruz iki günden beridir çünkü her iki duruma da hazırlıklı olunması lazım” dedi.
Yargıtay Mahkemesi tarafından verilen 6 aylık geçiş sürecinin yeterli olmadığını, bunu 4-5 ayda yapmanın mümkün olmadığını dile getiren Sucuoğlu, Türkiye ve Güney Kıbrıs’ta benzer bir uygulamanın yaşama geçtiğini ancak 7ile 10 yıllık bir sürece ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Bakan Sucuoğlu Genel Sağlık Sigortası ile ilgili olarak ise, kendi bakanlığının çalışmalarını bitirdiğini, Maliye bakanlığı ve Sigortaların çalışmalarını tamamlamasını beklediklerini kaydetti ve vurguladı; “ eğer döner sermaye yasası geri dönerse, Genel Sağlık Sigortası büyük oranda işlevini kaybeder.

Sucuoğlu , “Çünkü döner sermaye ile Genel Sağlık Sigortası birbirini tamamlayan iki yasadır dolayısıyla birinin devre dışı kalması diğerinde çok ciddi boşluklar yaratacak. Bana göre çok önemli bir kararın arifesindeyiz eğer bunlar ret edilirse otomatikman sağlıkta tüm reform hareketleri tamamen sekteye uğrayacak ve gene eski şekli ile devam etmek zorunda kalacak ve bizim de burada yapmış oılduğumuz tüm çalışmalar anayasa aykırı olduğu kararı verilirse yeni bir yasa yapılana kadar rafa kaldırılacak.”dedi.

Bakan Sucuoğlu basın yayın organlarında çıkan “doktorlar istifa edecek, Burhan Nalbantoğlunun bazı bölümleri kapanacak” iddialarına da yanıt vererek, “bunlar tribünlere oynamadır, politikaya hazırlıktır” dedi.

İkinci iş yasağında Döner sermaye yasası ile çıkış yapabileceklerine inandıklarını ancak yasanın geri gönderilmesi ile sekteye uğradıklarının altını çizen Bakan Sucuoğlu, “ keşke karar ertelenebilseydi, en azından Genel Sağlık Sigortası geçtikten sonra gündeme gelseydi, inanın şu an yaşadığımız olayların çok büyük bir kısmını yaşamayacaktık” dedi.

Editör: TE Bilisim