Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, ülkede yaşanan kuraklık felaketinin üreticiye verdiği zararı en aza indirmeye yönelik hükümet ve bakanlığın üretici lehine yaptığı uygulamalara karşılık, yapılan eleştirileri siyasi etki altında yapılan açıklamalar olarak değerlendirdi. Sennaroğlu, “Doğa felaketi olan kuraklık üzerinden prim elde edilmeye çalışılması ayıptır” dedi. Bakan Sennaroğlu, yazılı bir açıklama yaparak hükümet ve bakanlık olarak tarım sektörü için aldıkları bazı kararları ve uygulamaları anlattı, eleştirileri yanıtladı.

SENNAROĞLU: “İKİ TAKSİTTE ÖDENEN DGD BİR DEFADA ÖDENDİ”

Ülkede yaşanan kuraklıktan dolayı tarım sektöründe özellikle çiftçi ve hayvan üreticilerinin büyük bir sıkıntı yaşandığının bilinciyle çalıştıklarını belirten Sennaroğlu, “Hükümet ve tarım bakanlığı olarak sıkıntıları asgariye indirebilmek için becerebildiğimiz oranda yoğun bir mesai harcamaktayız” dedi. Sennaroğlu, buna bağlı olarak küçükbaş hayvan üreticilerinin hayvan başına aldığı ve daha önceleri iki taksit olarak ödenen Doğrudan Gelir Desteği’nin tek ödeme halinde gerçekleştirildiğini belirtti. Sennaroğlu, bu çerçevededün toplam 3502 üretici için yaklaşık 15 Milyon TL’nin aktarıldığını hatırlattı. Hayvan üreticilerinin sıfır faizli,yaklaşık 7 milyon TL olan yemlik arpa kredi borçlarının yarısı olan 3.5 Milyon TL’ninilgili bankalar tarafından tahsil edildiğini 11.5 Milyon TL’nin üreticiye intikal ettiğini belirten Sennaroğlu,geriye kalan borcun bir yıl vadeli olarak öteleneceğini ve faizin %13.5 düzeyinde devlet tarafından ödeneceğini ifade etti. Sennaroğlu, buna ilave olarak önümüzdeki günlerde hayvan sayısına bağlı olarak, sıfır faizli (veya düşük faizli)kredi uygulamasının da devam edeceğini belirtti. Bakan Sennaroğlu, tüm bunlara ek olarak, 2015 yılının ilk aylarında küçükbaş hayvan üreticilerinin DGD birinci taksit ödemesinin gerçekleştirileceğini ifade etti.

KABA YEM SIKINTISI İÇİN ALINAN ÖNLEMLER

Kuraklık nedeniyle oraya çıkan kaba yem sıkıntısı konusunda aldıkları önlemlere değinen Sennaroğlu, kaba yem sıkıntısı çeken hayvan üreticilerinin sıkıntısının giderilmesi için yurt dışından ithal edilen kaba yemin maloluş fiyatının %30’unun da devlet tarafından ödenmekte olduğunu söyledi.

“KASAPLIK KUZU SATIŞLARINA ÜRETİCİ LEHİNE MÜDAHALE EDİLDİ”

Kuraklık felaketinin getirdiği bir diğer sonuç olan kasaplık kuzu satışında yaşanan sıkıntının giderilmesi için yaptıkları müdahaleyle 3000 adet canlı kuzunun üreticiden alındığını da hatırlatan Sennaroğlu, bu uygulamayla canlı hayvan fiyatlarının üretici lehine arttığını anlattı.

“DOĞA FELAKETİ OLAN KURAKLIK ÜZERİNDEN PRİM ELDE ETMEYE ÇALIŞILMASI AYIPTIR”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, bu güne kadar aldıkları tedbirlerin yanında, üretici lehine gereken tedbirleri almaya devam edeceklerinden kimsenin kuşkusu olmamasını istedi. Bakan Sennaroğlu, alınan tüm önlemlere ve üretici lehine yapılan uygulamalara rağmen yapılan bazı açıklamaların maksatlı olduğunu ifade ederek, “Üreticinin sıkıntısını gidermeye yönelik yapılan çalışmalar ortadayken, birlik yetkililerinin veya bazı çevrelerin ister genel kurul çalışmalarına yönelik,ister siyasi etkiler için veya her ne maksatla olursa olsun doğa felaketi olan kuraklık üzerinden prim elde etmeye çalışması ayıptır” dedi.

Editör: TE Bilisim