Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu 19 İlkokul müdürünün görevden alınmasını gündeme getiren Yüksek İdare Mahkemesi(YİM) kararının yorumuna katılmadığını açıkladı.

Mustafa Arabacıoğlu, 19 İlkokul Müdürünün görevden alınmasını gündeme getiren YİM kararıyla ilgili olarak 15 okulun Okul Aile Birliği başkan ve temsilcilerinden oluşan heyeti kabul etti.

“YORUMA KATILMIYORUM…”

Milli Eğitim Bakanı Arabacıoğlu kabulde yaptığı konuşmada, YİM kararının eline 4 Nisan Cuma günü geçtiğini belirterek, “Bir kere (YİM’in) yorumuna katılmadığımı belirtmek isterim” dedi.

Arabacıoğlu, 20 okul müdürünün görevden alınmasını içeren kararın, 1 kişinin emekliye ayrılması nedeniyle 19 kişiyi ilgilendirdiğini de belirtti.

YİM’in karar alırken 2005 Öğretmenler Sınav Tüzüğü’ndeki “Kura, ilan elden sınav tarihi ve saatinden en erken 8 saat önce yapılabilir” ifadesi ile 3 Eylül 2011’de düzenlenen Okul Müdürlüğü sınavı için sınav sorularının 20 saat önce hazır olması üzerinde durduğuna dikkat çeken Arabacıoğlu, sınav saatinde elektrik kesintisi veya baskı makinelerinin arızalanması nedeniyle herhangi bir sıkıntıyla karşılanmaması için, tüzüğün soruların en erken 8 saat öncesine kadar hazır olmasını emrettiğini ifade etti. Arabacıoğlu, “Benim yorumum bu” dedi.

Müdürlerin görevlendirmelerinin Kamu Hizmeti Komisyonu (KHK) tarafından yapıldığına da dikkat çeken Arabacıoğlu şöyle devam etti:

“Yargıya giden bir olay varsa niye bu arkadaşlar görevlendirildi? Niye asalet yazıları verildi? Esas burada tartışılması gereken bu. Bir de kurumlarımızın güvenirliği. Bir hata yapılıyor, yapanlarla ilgili bir düzenleme yok. Bu hatayı kurum sorumlusu olarak ben yapmışsam burada benim cezalandırılmam gerek.”

KHK gibi hassas kurumlara yapılan görevlendirmelerde daha dikkatli davranılması gerektiğini de kaydeden Arabacıoğlu, “Bu hassas kurumlara görevlendirme yaparken gerçekten o görevi yapma becerisini gösterecek insanları seçip atamamız gerekir. Biz bunu beceremedik. Bugün tüm bu sıkıntıların nedeni de bundan kaynaklandı” dedi.

“Her halükarda görevdeki müdürlerimizin bu dönemin sonuna kadar görevlerini sürdürmeleri konusunda Milli Eğitim Bakanı olarak bana düşen görev ne ise yerine getireceğimi belirtmek isterim” diyen Arabacıoğlu, öğretmenlerin göreve atanmaları ve alınmalarının KHK tarafından yapıldığını bu durumda Bakan olarak yapabileceklerinin sınırlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu müdürlüklerin yeniden doldurulması durumunda yeni sorunların da gündeme geleceğini kaydeden Arabacıoğlu, “Yapılacak sınava o dönemde hak sahibi olup da sınava katılanlar mı katılacak, yoksa bugün hak sahibi olanlar da mı katılacak?” dedi.

Mahkeme sürecinin üç yıl sürmesini de doğru bulmadığını ifade eden Arabacıoğlu, bu tür davaların daha erken karara bağlanması, bunun için de özel mahkemeler kurulması veya yargıç sayısının arttırılması gerektiğini kaydetti

Okul Aile Birliklerini Müdürlerine sahip çıkmaları nedeniyle kutlayan Arabacıoğlu, “Müdürlerin bu denli kabul görmeleri memnuniyet verici” dedi.

YILMAZ

Toplantıda Okul Aile Birlikleri adına konuşan Değirmenlik Okul Aile Birliği Başkanı Hüseyin Yılmaz da, YİM kararından dolayı okullardaki öğrenciler ve velilerin mağduriyet yaşadığını, veliler olarak söz konusu okul müdürleriyle çok uyumlu bir çalışma ortamı yakaladıklarını kaydetti.

Yılmaz, bu konuda velilerin imzalarını taşıyan kağıtları Bakan Arabacıoğlu’na takdim etti.
Editör: TE Bilisim