Bağlıköy Eko Turizm Gönüllüleri Derneği’nin “Eko köy Olacağız” sloganıyla düzenlediği 3. “Eko Gün Etkinliği” 11 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek.

Bağlıköy Eko Turizm Derneği’nden yapılan açıklamaya göre, tarihi, doğal ve otantik değerleri olan Bağlıköy’ü yeniden canlandırmak, sahip olduğu değerlerin sürdürülebilir ekonomik değer olarak yaşama geçirmek amacıyla düzenlenen eko gün etkinliğinin resmi açılışı saat 10.00’da yapılacak.

Etkinlikler çerçevesinde doğa yürüyüşü ve bisiklet turu düzenlenecek. Yürüyüş saat 09.00’da başlayacak. Yarasaların barındığı yarasa mağarası da rehberler eşliğinde ziyaret edilebilecek. Bisiklet turu ise Doğancı kavşağından başlayacak ve köy merkezinde son bulacak.

Fotoğraf tutkunları ve ilgililer için de köyün özgün mimarisini görüntüleme olanağı sağlanacak. Bağlıköy’ün sembolü olan ve köy halkının kurtarıcı kaynağı olarak gördükleri devasa kaya “Avona Taşı” da görüntülenebilecek yerler arasında bulunuyor.

Bağlıköy yaşamını, kültürünü, mimari dokusunu, faona ve florasını yansıtan fotoğrafların ve üretim araçlarının yer aldığı sergi ziyaret edilebilecek. Gün boyunca, keman orkestrası müzik dinletisi devam edecek ve çeşitli yerel gruplar folklor gösterisi sunacak.

Sele sepet yapımı gösterisi, el değirmeninde bulgur öğütme işlemi, eski usul ekmek mayası yapımı ve daha birçok geleneksel kültürel etkinlik gün boyunca ziyaretçilerin katılımıyla devam edecek.

Etkinlikte eski köy düğünlerindeki yorgan kaplama olayı da müzik eşliğinde geleneklere uygun olarak canlandırılacak, yorganlar kaplanacak, gümüşlenecek ve ziyaretçilerin katılımıyla oyunlar oynanıp gelin kınası gezdirilecek.

Çocuklar için de stantların kurulacağı eko gün etkinliğinde, otantik ürünler sergilenecek ve satışa sunulacak. Her türlü el işleri de sergilenecek ve satışı yapılacak. Köy kadınları tarafından odun ateşinde hellim pişirilerek, anında satışa çıkarılacak.

Köy merkezinde derneğin sorumluluk alanı içerisinde küp kebabından tatar böreğine, makarna bulliden, lalangıya kadar çeşitli yemekler satışa sunulacak. Köy içinde bu yıl tamir edilen ve düzenlenen iki lokanta da hizmet verecek.

Bağlıköy Eko Turizm Derneği, eko günlerde en büyük eleştiri konusu olan trafik sorunu yaşanmaması için her türlü önlemin alındığını ve araç park yeri ve yol sorununa çözüm getirecek projeleri tamamlandığına işaret etti. 
Editör: TE Bilisim