Cumhurbaşkanı Vekili, Meclis Başkanı Hasan Bozer, Cumhuriyet Meclisi’nin üretkenlikte ve devamda daha gayretli olması, milletvekillerinin birbirleriyle ilişkiler ile hitap şeklinde daha dikkatli olması gerektiğini belirterek, “Meclis örnek olması gereken bir yer” ifadesini kullandı.

Hasan Bozer, “Halk olarak da başkanlık olarak da artık sabrımız taştı. Devam cetvelini sıkı bir şekilde takip ediyorum. İç tüzüğün bana verdiği yetkiler var bu noktada. Maaş kesemiyorum ama onunda dışında yapabileceğim işler de var. Buna ihraç da dahil… Gerektiği noktada ne gerekirse kurallar çerçevesinde yapacağız ” dedi.

Cumhurbaşkan Vekili Hasan Bozer, Meclis Şeref Salonu’nda Anıl Kaya başkanlığındaki Aydınlık Yarınlar Hareketi heyetini kabul etti.

KAYA

Aydınlık Yarınlar Hareketi (AYH) Başkanı Anıl Kaya, toplumsal bir rahatsızlığı iletmek için Meclis’te olduklarını belirtti.

Meclis Başkanı Bozer’in süresi içerisinde Meclis çalışma prensiplerini ileriye taşımak adına birçok çalışma yapıldığını kaydeden Kaya, “Ancak Meclis’in sürekli olarak nisap sorunu yaşamasından duyduğumuz rahatsızlığı dile getirmek istiyoruz. Bu toplumsal bir rahatsızlık” dedi.

Son zamanlarda bu toplumsal rahatsızlığın çeşitli kesimlerde dile getirilmekte olduğunu belirten Kaya, seçilmiş milletvekillerinin meclise gitmemesini üzülerek izlemekte olduklarını söyledi.

Bu duruma müdahale edilmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, “Özellikle çocuklarımızın geleceği için geçirilmesi gereken bir takım yasa ve reformların Cumhuriyet Meclisi tarafından yerine getirilmesi konusunda daha titiz davranılmasını istiyoruz” dedi.

Bir milletvekilinin Meclis’e gelmekten daha önemli bir işi olamayacağını ve olmaması gerektiğini vurgulayan Kaya, Bozer’e katkıları nedeniyle teşekkür ederken meclise gitmeyen milletvekillerine sitemlerini iletti ve bu konuda hassasiyet istediklerini belirtti.

“Katılan ve katılmayan arasında da bir tercih yapılması gerekir” diyen Anıl Kaya, “Özen gösterip toplumun geleceği için çalışan ve çalışmayan insanlar arasında da bir takdir veya eleştiri yapılması gerekir. Bu konuda elde veriler varsa açıklanmasını istiyoruz “ ifadelerini kullandı.

BOZER

Cumhurbaşkanı Vekili Hasan Bozer de, en doğru kararların tartışılarak alınabileceğine dikkat çekerek, “Ülkede birçok sorunlarımız var ama parlamento boyutuyla üretkenliğin düşük olması, devamsızlık, nisap sorunu bizi de temsil eden yöneten biri olarak, seçilmiş insanların olduğu yerde yönetim halkın düşündüğü gibi olmuyor. Milletvekili dokunulmazlığı olan bakanlar ve milletvekilleri var. O noktadaki uygulamalarımız da anayasal ve iç tüzük olarak biraz farklı” dedi.

Meclis’teki komitelerin mutlak yetkili olduğuna işaret eden Hasan Bozer, parlamentonun da mutlak yetkili olduğunu ve bu vasıftaki bir organda ceza vermenin çok şık olmadığı kanısının bugüne kadar geldiğini vurguladı.

Bozer, “Ancak halk olarak da başkanlık olarak da artık sabrımız taştı. Devam cetvelini sıkı bir şekilde takip ediyorum. İç tüzüğün bana verdiği yetkiler var bu noktada. Maaş kesemiyorum ama onun da dışında yapabileceğim işler de var. Buna ihraç da dahil” ifadelerini kullandı.

Konunun gündeminde olduğunu ve bu konuda hazırlıkları da bulunduğunu vurgulayan Bozer, KKTC’nin genç bir devlet olduğunu Kıbrıs sorunu ve izolasyonlar gibi özel sorunlarını bulunduğunu ve bu nedenle daha verimli ve daha sıkı çalışması gerektiğini kaydetti.

Ülkede acil ihtiyaçlar bulunduğunu bilhassa ekonomik krizin yarattığı büyük tahribatın önlemleri bulunduğunu, seri halinde 6-7 yasanın güncellenmesi gerektiğini belirten Bozer, özel komitelerin bu konudaki çalışmalarını şubat sonu itibarıyla bitirmesini beklediğini ifade etti.

“Bu konuda kullanabileceğim yetkileri kullanmaya gayret göstereceğim. Gerektiği noktada ne gerekirse kurallar çerçevesinde yapacağız” diyen Bozer, parlamentonun üretkenlikte ve devamda daha gayretli olması, birbirleriyle ilişkilerde hitap şeklinde daha dikkatli olunması gerektiğini meclisin örnek olması gereken bir yer olduğunu vurguladı.

En çok izlenen programların başında meclis genel kurul çalışmaları geldiğini belirten Bozer, ülkenin gergin olduğunu, ekonomik önlemlerin alınarak insanların daha sakin yaşaması konusunda başarılı olunmasını diledi.

KKTC Anayasa ve yasalarının olağanüstü koşullardan bugünlere geldiğini, dünya standardında güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Bozer, parti başkanları ile bu konularda toplantılar yapmakta olduklarını, bunun ihtiyaç olduğunu belirtti.

KKTC’nin genç bir devlet olduğunu ve tatillerin de gözden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Bozer, “Kısa bir süre önce kandil idrak ettik. İslam ülkelerinde bunlar tatil değil. Dolayısıyla bizim de tatil olmaktan çıkarmamız gerekir. Bu da bir ihtiyaç olarak gündemimize geldi” dedi.
Editör: TE Bilisim