Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Konferans Salonu’nda yer alan konferansta açılış konuşmalarını Evrensel Hasta Hakları Derneği Asbaşkanı Ahmet Varoğlu ve Avrupa Komisyonu Sivil Toplum Program Müdürü Charlotte Goyon yaptı.

Konferansa ayrıca, Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı Kurucu Üyesi Emine Çolak, Evrensel Hasta Hakları Derneği Başkanı Emete İmge, Aktif Yurttaşlık Ağı – İtalya Proje Müdürü Daniela Quaggia, Türkiye Hasta ve Hasta Yakını Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gürkan Sert, UKÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç Dr. Şölen Külahçı katıldı.

VAROĞLU: “HÜKÜMETLER YETERSİZ…”

Evrensel Hasta Hakları Derneği Asbaşkanı Ahmet Varoğlu, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, 2002 yılında kurulmuş EHHD’nin uluslararası kalite standartları kapsamında, hasta bakım kalitesinin en uygun düzeyde geliştirilmesi, güvenli hasta bakım çerçevesinin yaratılmasını hedeflediğini kaydetti.

“Hastanın Sesi” projesinin ayrıca bir savunuculuk projesi olduğunu dile getiren Varoğlu, hasta hakları algı çalışması ve hasta hakları bilgilendirme eğitimlerinin proje süreci içerisinde büyük faydalarının görüldüğünü anlattı.

Hasta hakları konularında bugüne kadar gelmiş-geçmiş hükümetlerin ve sağlık bakanlarının yetersiz kaldığını belirten Varoğlu, hasta haklarıyla ilgili yasanın en geç haziran ayının sonuna kadar Bakanlar Kurulu’na sevk edilmesini ve yazda çalışacak komitelerde son şeklini almasını beklediklerini ifade etti.

Varoğlu, Hasta Hakları Yasası’na birçok hekimin karşı olduğunun da bilindiğini belirterek kendilerinin sadece, hasta haklarının daha sağlıklı bir sistemde sağlanmasını istediklerini bildirdi.

GOYON: “HAK İHLALLERİNİN AZALTILMASINA KATKI”

Avrupa Komisyonu Sivil Toplum Program Müdürü Charlotte Goyon da ilk kez böyle bir konferansın Kuzey Kıbrıs’ta gerçekleştiğini belirterek, her iki derneği ve proje ekibini kutladığını kaydetti.

Goyon, Hastanın Sesi Projesi kapsamında hasta ve hasta yakınlarının eğitimler vasıtasıyla hak ihlallerinin azaltılması çalışmalarına katkı koyduğunu belirterek, konferansa katılanların aslında “tüm hastaların sesi” olduklarına işaret etti.

Maddi sebeplerden dolayı bazı hizmetlere erişim zorluğu çeken, HIV virüsüyle yaşamak zorunda olduğu için sınır dışı edilen hastaların varlığına da dikkat çeken Goyon, toplumun hangi kesiminden olursa olsun her bireyin önleyici temel sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkına sahip olduğunu ifade etti.

Goyon, konferans neticesinde yasal çerçevenin KKTC’de nasıl gelişeceğinin ortaya konacağını ve daha detaylı şekilde Sağlık Bakanı’yla da bir araya gelip konuların konuşulabileceğini söyledi.

PANEL

Açılış konuşmalarının ardından Emine Çolak’ın moderatörlüğünde panele geçildi.

Panelde EHHD Başkanı Emete İmge Kuzey Kıbrıs’ta hasta hakları savunuculuğunun gelişimi ve Hastanın Sesi Projesi Hasta Hakları Algı Araştırması sunumunu gerçekleştirirken, Aktif Yurttaşlık Ağı – İtalya Proje Müdürü Daniel Quaggia “Avrupa’da Hasta Haklarının Gelişimi – İtalya Örneği” hakkındaki sunumunu yaptı.

Panelde ayrıca, “Türkiye’de Sivil Toplumun Hasta Hakları ile İlgili Hak Arama Çalışmaları” sunumu Hasta ve Hasta Yakını Derneği (HAYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Doç Dr. Gürkan Sert tarafından, “Güney Kıbrıs’ta Hasta Hakları Yasasının Uygulanması” sunumu Talasamiya Uluslararası Federasyonu Kurucu Direktörü Dr. Andrulla Elefteriu tarafından ve “KKTC Hukuk Sisteminde Hasta Hakları Nasıl Savunulur?” sunumu UKÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç Dr. Şölen Külahçı tarafından yapılacak.

Panel tartışmasının ardından “Hasta Hakları Manifestosu” yazılıp imzalanıp yayımlanacak.

Editör: TE Bilisim