Avrupa Politika Merkezi Uzmanı Amanda Paul Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’i ziyaret ederek Maraş ve Kıbrıs sorunuyla ilgili bir görüşme yaptı. Belediye Başkanı İsmail Arter’in makamında bugün saat 15:00’da gerçekleşen görüşmede Avrupa Politika Merkezi Uzmanı Amanda Paul ile Belediye Başkanı İsmail Arter, Kıbrıs sorunuyla ilgili görüş alış verişinde bulundu.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, yabancı temsilciliklerle karşılıklı olarak görüş alışverişi yapılması için bu tür ziyaretlerin önemli olduğunu ve sık sık tekrarlanması gerektiğini belirtti.
Kıbrıs sorunu ve Maraş’la ilgili görüşlerini ifade eden Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili iyimser bir havanın olduğunu, 2 lider arasında iyi bir iletişimin olmasının önemli olduğunu ancak çözüm için toplumların tabanından istek ve baskının gelmesinin daha önemli olduğunu söyledi. Toplumun farklı kesimleriyle diyaloğu olduğu için konuya objektif bir bakış açısıyla baktığını ifade eden Arter, hem ekonomik hem sosyal olarak iki toplumun yeterince yakınlaşamadığını, her 2 toplumun ilgisini Kıbrıs sorununa çekecek elle tutulur, somut adımların atılması gerektiğini, halkın sorularına liderlerin cevap vermemesinin halkı umutsuzluğa düşürebileceğini, mülkiyet, toprak ve harita konusunda halkın yeterli bilgisi olmadığını ifade etti. Halka sunulacak anlaşmayla ilgili halkı bilgilendirmenin önemli olduğunu, şu anda toplumun 1. gündem maddesinin Kıbrıs sorunu olmadığına dikkat çeken Arter, ekonomik konular ve geçim sıkıntısının Kıbrıs sorununun önüne geçtiğini, siyasi partilerin Kıbrıs sorunuyla ilgili açılımlar yapması gerektiğini söyledi.

Müzakerece süreci ve anlaşmanın ne kadar acil olduğunun halka anlatılması gerektiğine vurgu yapan Arter, kendilerinin belediye olarak Maraş konusunda konferans düzenlediklerini, Gazimağusa bölgesindeki sivil toplum örgütleriyle iki toplumlu çalışmalar yaptıklarını, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis’i iyi bir organizasyon ile Gazimağusa’da ağırladıklarını söyledi.
Maraş konusunun müzakere sürecinin bir parçası olduğunu ancak müzakerelerde konunun nasıl konuşulacağının önemli olduğunu, yaşayan bir şehrin yanında ölü bir şehrin olmasının fiziki sıkıntılarını yaşadıklarını, siyaseten konunun çözülmesini istediklerini, Maraş konusu şu anda çözülse bile inşasının yıllar alacağını da kaydetti.
 
Editör: TE Bilisim