Gecenin açılış konuşmasını yapan Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı SunatAtun, Türkiye’nin KKTC’nin en önemli pazarı olduğunu kaydederek, Türkiye ile iyi ilişkiler kurarak ticaret hacminin büyütülmesini gerektiğini söyledi.
Atun, “TC ile yapılan müzakere değil, işbirliğidir. Müzakere hak paylaşımının söz konusu olduğu durumlarda yapılır. Biz Türkiye Cumhuriyeti ile eşdeğer devletiz, orası bizim anavatanımız” dedi.

Bakan Atun, TC Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile yapılan protokolle kendilerine önemli ve güçlü bir katkı sağladığını kaydetti ve bundan sonra benzer işbirliklerinin artarak devam edeceğini söyledi.

Bakan Atun Mersin Kapısına da değinerek, Mersin kapısı aşılmaz” diyerek ticarette arabesk bir kültür yarattığını kaydetti. Atun bunun değiştirilmesi için önümüzdeki günlerde Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı Ticaret Dairesinden bir ekip Mersin’e gönderileceğini açıkladı. Gönderilecek uzmanlara Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası da birer temsilcisini bulundurabilecek. Sorunları yerinde görüp tespitte bulunacak uzman ekibin temasları sonucu elde ettiği bulgular ışığında bir eylem planı oluşturulacak.

Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, tüm dünyada standart olarak bir ülkeye yatırım yapabilmek için belirli şartlar olduğunu belirterek, "KKTC'nin uluslararası saygınlığını arttırmak ve izolasyonunu izale etmek için Ada'nın akademik beyin gücünü mobilize etmemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Türkiye’de 64. Hükümeti reform hükümeti olarak ilan ettiklerini söyleyen Tüfenkci, "Bu yapısal reformların içerisinde yargı reformu var. Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik adımlar var. Tüm bakanlıklar bu noktada kendilerini yeniden kontrol etmiş olacak. Bunun yanında biz zaten Avrupa Birliği’nin normlarına kendimizi hazırlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Umuyoruz ki bu Ada'da da bir barış olduğunda KKTC bizden önce AB’ye girsin. Burada Gıda Tarım Bakanlığını ilgilendiren gıda ürünlerindeki belgelerin bizim tarafta da kabulü noktasında özellikle hayvansal ürünlerde Gıda Tarım Bakanlığı ile görüşmemiz gerekiyor. Çözülemeyecek şeyler değil. Çözebiliriz. Gümrükleri tam otomasyona geçirirsek bunların çoğu halledilmiş olur. Bütün belgeleri tek belgeleme sistemi adına tek yerde topluyoruz.
 
Editör: TE Bilisim