Din İşleri Başkanı Talip Atalay mesajında, İslamiyet'te özel öneme sahip, Kur'an-ı Kerim’de "bin aydan daha hayırlı" olarak takdim edilen Kadir Gecesi’ni de içerisinde barındıran, değerlendirebilenler için eşsiz fırsatlar sunan bir rahmet iklimini, en iyi şekilde tamamlayarak Ramazan Bayramı’na ulaşıldığını kaydetti.

Geride bırakılan Ramazan ayında, bütün İslam dünyasında olduğu gibi ülkede de kurulan iftar sofralarıyla, ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımlarla, toplu halde yapılan ibadetlerle sosyal dayanışma ve kardeşlik duygularının güçlendirildiğini ifade eden Atalay, şunları dile getirdi:

“Hayatın yoğun temposu nedeniyle ihmal ettiğimiz bireysel, toplumsal ve evrensel sorumluluklarımızı yeniden hatırladık. Çeşitli sebeplerle hatırlamaya, üzerinde düşünmeye zaman bulamadığımız dostluk, saygı, sevgi, dayanışma, paylaşma gibi erdemleri yeniden hatırlamanın ve uygulamanın eşsiz hazzını yaşadık. Kıbrıs Türkü olarak, dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşanan insan hakları ihlallerine, özgürlüğü kısıtlayıcı zorbalıklara, yaşama hakkını tehdit edici zalimliklere karşı derin rahatsızlık duyduk, bazen dualarımızla bazen de sadaka, fitre ve zekatlarımızla mazlumların yanında yer aldık. Bu şekilde, bütün evreni kapsayan, kucaklayan rahmet ve bereket ikliminden sevinç ve mutluluk günleri olarak bilinen bir bayrama daha ulaştık.

Bayramlar, milli ve manevi değerlerimizi, toplumsal birliğimizi güçlendirici yönü ve  evrensel huzura sağladığı katkıları nedeniyle hem dini kültürümüzde hem de milli kültürümüzde önemli ve ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Bayramlarda dargınlıkların sona erdirilmesi, sosyal dokumuzda farklı sebeplerde zaman içerisinde ortaya çıkan zedelenmelerin tedavisi, yaşlı, yoksul, yetim ve kimsesizlerin gözetilmesi, çocukların sevindirilmesi gibi insani, ahlaki ve dini bir gerekliliği kültürel potada bir araya getiren ve asırlardır gelenek halinde yaşatan bir milletiz. Her zaman yaptığımız gibi bu Bayram da, büyüklerimizi, akraba, dost ve komşularımızı, kimsesiz ve hastalarımızı ziyaret etmeli, küskünleri barıştırmalı, öksüz-yetim ve kimsesiz çocukları sevindirmeli, herkesi bayram sevincine ortak etmeli, kimseyi bu sevincin dışında bırakmamaya özen göstermeliyiz. Aramızdan ayrılan yakınlarımızı da unutmamalı, onların kabirlerini ziyaret etmeliyiz.

“HAZIR HATİM VE DUA SATANLARA İTİBAR EDİLMEMELİ”

Mezarlık ziyaretlerinde hazır hatim ve dua satanlara itibar edilmemeli, bu şekilde bir alışverişin kimseye bir fayda sağlamayacağı bilinmelidir. 

Bütün bunlara ilaveten, etkileşimde bulunduğumuz çevreye karşı da hassas olmak gerektiği ve ekosisteme zarar vermeme ve çevreyi temiz tutmanın İslam ahlakının temel ilkelerinden olduğu unutulmamalıdır. Yüce Allah Rahman suresinde dengeyi kendisinin koyduğunu belirmekte ve bizleri ‘sakın dengeyi bozmayın’  buyurarak, dengeyi bozacak davranışlardan uzak durmamız konusunda uyarmaktadır.

Bu duygu ve düşüncelerle halkımızın Ramazan Bayramını tebrik ediyor, Ramazan Bayramı’nın milletimize, soydaşlarımıza, İslam alemine, bütün insanlığa barış ve huzur getirmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum.”

Din İşleri Başkanı Atalay, mesajında şu hatırlatmaları da yaptı:

“Ülkemizde bu sene fitre miktarı 15 TL'dir ve ailede her birey için verilmelidir. Fitrelerini henüz vermeyenlerin Bayram Namazı'ndan önce vermeleri gereklidir.

Ramazan Bayramı Namazı 08 Ağustos 2013 Perşembe günü, saat 06:44'te kılınacaktır. Selimiye Camisinde kılınacak Bayram Namazı BRT'den naklen yayınlanacaktır.

Bayramın 2. günü saat 17:00'de Din İşleri Başkanlığı bahçesinde bayramlaşma etkinliği gerçekleştirilecektir.”

EMEKLİ MÜCAHİTLER DERNEĞİ

3 gün sürecek bayram nedeniyle Kuzey Kıbrıs genelindeki bazı kurum ve kuruluşlar kutlama mesajı yayınladı.

Emekli Mücahitler Derneği halkın, ordunun, İslam âleminin Ramazan Bayramı’nı kutladı.

Dernek Başkanı Mehmet Salih Direktör yayınladığı mesajda, halkın sağlıklı ve mutluluk dolu günler geçirmesini diledi.

GAZİLER DERNEĞİ

Türk Barış Kuvvetleri (TBK) Gaziler Derneği de Ramazan Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı.

TBK Gaziler Derneği Genel Sekreteri Kenan Akın, İslam aleminde olduğu gibi Kuzey Kıbrıs’ta da Ramazan Bayramını karşılamanın heyecanını yaşadıklarını vurguladı.

Akın, Ortadoğu’nun bu günlerde kan gölüne döndüğünü ifade ederek, Kıbrıslı Türlerin Ramazan Bayramı’nı barış ve huzur içinde kutlayacağını ifade etti.

Akın, “Bu huzur ortamını sağlayan başta Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’ne, onun bir parçası ve adada barışın simgesi olan kahraman Türk Barış Kuvvetleri (TBK) ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na (GKK) teşekkür ederim. TBK ve GKK mensuplarının bayramını kutlarım” dedi.

KKTC KARADENİZ KÜLTÜR DERNEĞİ

KKTC Karadeniz Kültür Derneği Genel Başkanı Turan Büyükyılmaz  da yayımladığı mesajda, sevginin, kardeşliğin, merhametin ve paylaşmanın güçlenmesine vesile olan mübarek Ramazan Bayramı’na ulaşmış olmanın mutluluğunu yaşamakta olduklarına işaret ederek şöyle dedi:

Bayramların toplumsal hayatımıza ve kaynaşmaya çok önemli katkıları olmaktadır. KKTC Karadeniz Kültür Derneği olarak Ramazan bayramının birlik, beraberlik ve paylaşma gibi hayırlara vesile olmasını temenni eder, tüm Müslüman âleminin bayramını kutlarız.”

Editör: TE Bilisim