İngiltere’de zimmetine para geçirdiği iddiasıyla hapis yatan Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir’in Eylül ayında serbest bırakılacağı öğrenildi.

Sahibi olduğu Polly Peck International (PPI) şirketine ait 34 milyon sterlini şirketin hisse senetlerinin değerini şişirerek, zimmetine para geçirmekle suçlanan ve 20 yıl sonra 2012 yılında ‘adımı temizleyeceğim’ diyerek gittiği İngiltere’de tutuklanan işadamı Asil Nadir’in Eylül ayında serbest bırakılacağı ifade edildi.

Geçtiğimiz Nisan ayında İngiliz vatandaşlığını iade eden Nadir, Türkiye’ye iadesi için girişimlerde bulunmuştu. Türkiye ve İngiltere arasındaki karşılıklı iadesi anlaşması kapsamında çifte vatandaşlıktan çıkması gerektiği için İngiliz vatandaşlığını iade eden Nadir’in, Eylül ayında özgürlüğüne kavuşacağı bilgisine ulaşıldı.

İzin vermemişlerdi

Haberal Gazetesi’nin güvenilir bir kaynaktan elde ettiği bilgiye göre Nadir’in Eylül ayında serbest bırakılması kesinleşti. Adını temizlemek ve aleyhine getirilen suçlamaları çürütmek için 2010 yılında, İngiltere’ye giden Nadir, hakkındaki 13 suçlamanın 10’undan suçlu bulununca 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. İnfaz yasasına göre cezasının yarısını yatmak zorunda olan Nadir, 28 ay 24 aydan az cezası kaldığı için yarı açık cezaevine nakledilmişti. Asil Nadir geçen aylarda vefat eden annesi Safiye Nadir için tutuklu bulunduğu cezaevi idaresinden cenazeye katılma izni istemiş ama cezaevi idaresi “Geri dönmezsin” gerekçesiyle Nadir’e izin vermemişti. Bu nedenle Nadir annesine son görevini yerine getirememişti.

Belmarsh hapishanesi, İngiltere’de terör şüphelileri ve suçlularının tutulduğu hapishane

Asil Nadir’in 10 yıl hapis cezası aldıktan sonra konulduğu Belmarsh hapishanesi, İngiltere’de terör şüphelileri ve suçlularının tutulduğu hapishane olarak biliniyor. İngiltere’nin başkenti Londra’nın güney doğusunda bulunan ve 1991’de inşa edilen Belmarsh hapishanesinde, terör suçları gibi ülkenin ulusal güvenliğine tehdit oluşturan ve ağır suçlar işleyen mahkumlar yatıyor.

2001-2002 yıllarında terörle mücadele gerekçesiyle birçok kişinin yargılanmadan bu hapishanede tutulması nedeniyle, Belmarsh cezaevi “Guantanamo Üssü’nün İngiliz versiyonu” olarak nitelendirilmiş ve eleştirilmişti.

28 ay Belmarsh’ta tutuklu kalan ve cezası azaldığı için Ford yarı açık cezaevine nakledilerek, iki yılın altında cezası kalan mahkumlarla birlikte tutuklu bulunan Nadir’in, iki ay sonra cezaevinden çıkacağı bilgisine ulaşıldı. 
Editör: TE Bilisim