Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği (KKAB) “Arı Ürünleri ve İnsan Sağlığı” konulu panel düzenledi. Kıbrıs Türk Ticaret Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele, LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Uçar, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Değer, Uzman Arıcı Avni Haliloğlu, Arıcılar Birliği Başkanı Eriş Çoban ile arıcılar ve öğrenciler katıldı.
Panelde, LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Uçar ‘Genel Özellikleri ile Arı Ürünleri’, KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Değer ‘Türk Propolisiyle İlgili Biyolojik ve Tıbbi Çalışmalarımız’ ve FANUS GIDA, Uzman Arıcı Avni Haliloğlu ise ‘Bal Dışı Arı Ürünlerinin Elde Edilme Yöntemleri’ konularında sunum yaptı.

Uçar: Arılar ekolojik sistemde önemli bir rol oynar
Arı ürünlerinden bir kaçı olan bal, propolis, arı sütü ve polenin genel özellikleri hakkında bilgi veren Uçar, insan sağlığı üzerine nasıl araştırmalar yapıldığını, balın dışında en çok duyulan polen, arı sütü, propolis, arı ekmeğinin bu ürünler arasında yer aldığını söyledi. Uçar, arıların ekolojik sistemde önemli birer rol oynayıcı olduğunu ve arıların dünyada insanlardan önce var olan canlılar olduğuna değindi.
“Arıları korumamız gerekir”
Arıların birer üretici olduğundan dolayı, onların çok iyi korunması gerektiğine vurgu yapan Uçar bütün arı ürünlerinin özelliği bulundukları bölgeye göre değiştiğini ve topladığı bölgenin coğrafik özellikleri, iklim koşulları, bitki türlerine göre, bütün kimyasal içerikler ve biyolojik bağlamda farklılık gösterdiğini anlattı.

Çoban: Amacımız halkı daha iyi bilinçlendirmektir
Çoban ise konuşmasında, “son dört yıldır KKTC’de arıcılık sektörü çok büyük bir ivme ile gelişme kaydetmiştir. Ancak üreticilerimizin ürettiği ürün bal ile sınırlı kalmıştır” dedi.
KKTC açısından bala kıyasla diğer arı ürünlerini üretmeye çok daha büyük kazançlar getireceğinden arıcılık sektörü gelişmesinde önemli bir rol oynayacaktır diyen Çoban, LAÜ ile paneli düzenlemedeki amaçlarının halk ve arıcıları daha iyi bilinçlendirmek olduğunu belirtti.



Değer: Türk propolis ile ilgili tıbbi çalışmalarımız var
Gerek yurt içinde gerekse yurtdışında propolis hakkında yaptıkları konferanslar hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Prof. Değer, “15 yıldır propolis ile araştırmalar yapıyoruz gerçekten çok iyi bir yere geldik ve ürünlerimiz var projelerimiz devlet tarafından hem maddi hem manevi büyük destek görmektedir” dedi.
Buraya gelmekle amaçlarının bu ürünleri Kıbrıs arıcılarına da tanıtmak olduğunu söyleyen Değer, propolisin kolestrolü engellediğini, iltihaplı yaralanmaları önlediğini, kan kanserinde çok etkili olduğundan propolisin baldan daha fazla katma değer kazandıracağı kanaatinde olduğunu söyledi.

Panelde son olarak konuşan Uzman Arıcı Avni Haliloğlu da bal dışı ürünlerin üretimine değindi. Haliloğlu, dünyadaki yeni üretim yöntemleri, bal dışındaki ürünler nasıl üretiliyor, arı ürünleri nasıl üretiliyor gibi konularda teknik ve güncel bilgiler verdi.
 
Editör: TE Bilisim