Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, beraberindeki heyetle birlikte, Aplıç kapısını ziyaret etti.

Akınıcı, bölgedeki son durumu ve yapılan çalışmaların geldiği noktayı yerinden inceledi.

İncelemelerinin ardından basına açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ziyaretini hükümet yetkilileriyle birlikte yapmayı planladıklarını ancak Bakanlar Kurulu toplantısı nedeniyle hükümet yetkililerinin kendisine eşlik edemediğini söyledi.

Gerek Aplıç, gerekse Derinya kapılarının açılması konusunda Cumhurbaşkanlığı, hükümet, muhalefet, yerel yönetim ve halkla bir bütün olarak aynı görüşte olduklarının altını çizen Akıncı, her iki kapının açılmasıyla ilgili alınan siyasi kararın üzerinden neredeyse 3 yıl geçtiğini ve 3 yılın çok daha büyük projelerin tamamlanması için bile yeterli bir zaman olduğunu söyledi.

Akıncı, Aplıç ve Derinya’da Türk tarafına ait kısımda yolların tamamlandığını ancak Aplıç’ta Güney tarafında hala çalışmaların uzadığını kaydederek, ‘ benim buraya gelişim umarım bu çalışmaları hızlandırma yönünde bir mesaj olur’ dedi.

Kapıların açılmasının her 2 tarafın yararına olduğuna dikkati çeken Akıncı, arzularının çalışmaların bir an önce hızlandırılarak, kapıların açılmasıyla ilgili hazırlıkların tamamlanması olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, ara bölgelerde de ortaklaşa yapılacak yollar bulunduğunu ve bunun da ihaleye çıktığını anlatarak, Aplıç’ta esas bekleyen konunun yolun yaklaşık 2 buçuk kilometrelik güneydeki kısmının tamamlanması olduğunu ve bu yolun tamamlanması yönündeki ertelemelerin hiç hoş olmadığını belirtti.

Kıbrıs Türk tarafının telefon, elektrik, internet kabloları, polis ve gümrük kulübelerinin yapılması gerektiğini kaydeden Akıncı, meclisteki bütçe görüşmeleri biter bitmez hükümetin duyarlılıkla bu eksikleri tamamlanması yönünde harekete geçmesini isteyeceğini söyledi.

Akıncı, ziyaretinin, Kıbrıs Türk tarafı olarak Aplıç kapısının açılışına, Lefke ve yöresi halkının bu konudaki duyarlılığına verdikleri desteğin ve önemin bir göstergesi olarak algılanmasını isteyerek, her kapının açılmasının 2 toplum arasındaki ilişkilere ek bir katkı yapacağını, bunun da Kıbrıs’ta barışa katkı sağlayacağını vurguladı.

Editör: TE Bilisim