Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Dr. Mehmet Zeki Avcı, Ercan Havaalanı girişinde özel ambulans konuşlanırken, devlete ait 112 ambulans ve personelinin vatandaşın göremeyeceği ve ulaşamayacağı VİP binası altına alındığını belirterek bu durumu eleştirdi.

Yazılı açıklamasında, vatandaş ve yolcuların acil durumlarda Ercan’da devlet hizmetinden yararlanamadığını ve hizmeti ancak özel alabildiklerini kaydeden Avcı, havaalanındaki ilgili şirketlerin devletin ambulansına görülebilecek, ulaşılabilecek bir yer vermemekte direndiğini belirtti. 

Bu konudaki resmi görüşmelerin gerek Ulaştırma Bakanlığı gerekse ilgili şirketler tarafından bekletildiğini ifade eden Avcı, Sağlık Bakanlığı’nın bu yöndeki olumlu uğraşlarına gerekli yanıtın verilmediğini de belirtti.

Avcı, şunları kaydetti:

“Ercan Havaalanı girişinde bir özel ambulans, bina girişinde de özel sağlık ekibi görülebilecek, ulaşılabilecek yerlerdedirler. Ambulansın yazın 45 derece sıcaklık altında açıkta park edilmesinin tıbbi olarak sakıncalı olduğu da bilinmektedir. Ülkemizde sivil havacılığın ICAO ve EURO kontrol kurallarına uygun yapıldığı bilgilerimizdedir. Uluslararası meydanlarda olması muhtemel uçak kazası ve yangınlara müdahil olacak olan ambulans sayısı itfaiye kategorisi ile belirlenmekte olup buna göre 2005 tarihi itibarı ile kategori sekiz olan Ercan’da konuşlandırılacak zorunlu ambulans sayısı iki idi. Bu rakamı halen Sağlık Bakanlığı 112 Ambulansı ve bir özel hastane ambulansı tamamlamaktadır. Sağlık Bakanlığı ambulansı çevre yol ve köylere de hizmet verdiğinden zaman zaman bu sayı bire düşmektedir. Ercan Havaalanı’nda ICAO ve EURO kontrol kurallarına göre 2005’de 2 ambulans olması gerekirken 2016’da yolcu sayısı 2-4 kat artmasına rağmen hala daha biri çevreye de bakan iki ambulansla hizmet verilmeye çalışılması Ercan Havaalanı’nın acil tıbbi durumlarda yeterliliğini tartışmaya açmaktadır.”
Editör: TE Bilisim