Çözüm ve Barış Platformu adına konuşan Mine Balman, platformlarının çok kısa bir süre önce kurulduğunu ve şu an 45 örgütün dahil olduğunu belirterek, platformun, demokratik kitle örgütlerinden oluşan sivil bir yapı olduğunu söyledi.

Balman, bugüne kadar çözümden ve barıştan yana tavır koyan partilerle temasa geçerek, kritik olarak değerlendirdikleri süreçte birlikte neler yapabileceklerini konuşmak üzere ziyaretler başlattıklarını anlattı.

“AMAÇ 2 EVET… ÇALIŞMALAR İKİ AYAKLI”

Sürecin önemli olduğunu düşündüklerini ve ülkede çözüme ihtiyaç olduğunu kaydeden Balman, şu anki sistemin sürdürülebilir olmadığını söyledi. Platform olarak liderlere destek, tıkanılan konularda da gerekirse baskı unsuru olmak istediklerini söyleyen Balman, amaçlarının olası bir referandumda 2 evet çıkmasını sağlamak olduğunu ve bu nedenle de Güney’le de çeşitli temaslarda bulunarak çalışmalarını iki ayaklı yürüttüklerini belirtti.

Balman, referandumdan 2 evet çıksa bile bunun ülkeye barışı getirmeyeceğinin bilinciyle çözüm sonrasında da yakınlaşma sağlamak ve barış sürecini oluşturmak için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Platform üyesi Reşat Kansoy da TDP’yi çözüm sürecine yıllardır verdiği destek için tebrik etti.

ÖZYİĞİT: “AMAÇ SADECE ANLAŞMAYA ULAŞMAK DEĞİL”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise, ülkenin çok kritik bir çözüm ve barış sürecinin arifesinde olduğunu söyleyerek, müzakerelerin 48 yıldır devam ettiğini, Annan Planı’nda sonuca yaklaşıldığını düşündüklerini ancak başarılı olunmadığını anımsattı.

Özyiğit, güneydeki siyasi partilerle de rutin olarak görüştüklerini ve kendilerinin de hedefinin 2 evet olduğunu ifade ederek, amacın sadece bir anlaşmaya ulaşmak değil sonrasını da birlikte kurgulamak olduğunu söyledi.

Sürekli olarak Cumhurbaşkanı Akıncı’yla görüştüklerini, Meclis tutanaklarını okuduklarını ama tüm bunların yetmediğini, ortak hareket etmek gerektiğini belirten Özyiğit, “2 taraftaki çözüm karşıtları işbirliği yapıyorlar, çözümü engellemek için çalışıyorlar. Bizlere, hepimize düşen görev de bunu akamete uğratmaktır” dedi.

TDP Genel Başkanı Özyiğit, çabalarından dolayı platformu tebrik ederek birlikte yapabilecekleri çok şey olduğuna inandığını söyledi ve Kıbrıslı Türkler için olası bir çözümsüzlüğün karanlık mecralara sürüklenmeye yol açacağını belirtti.
Editör: TE Bilisim