Karpaz Milli Parkını Koruma İnsiyatifi, Karpaz Milli Parkı’nda devam eden yol çalışmasının çevre için ciddi bir tehdit oluşturduğunu açıkladı.

İnsiyatif, halkın ve turistlerin Milli Parka kolay ulaşımı adına sürdürülen yol yapım çalışmalarının tepeleri, ağaçları, bitki örtüsünü ve buraya yuva kurmuş canlıları katlettiğini söyledi.

Karpaz Milli Parkını Koruma İnsiyatifi varolan yolun iyleştirilmesi yerine çevreyi katledecek şekilde genişletildiğini savundu.  İnsiyatif, çalışmalarda çevre uzmanı, biyolog ya da jeolog görüşü alınmadığını ileri sürdü.

ALTIN KUMSAL’A DOZERLERLE GİRİLİYOR

Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’nde (KTMMOB) bugün bir basın toplantısı düzenleyen Karpaz Milli Parkını Koruma İnsiyatifi Altın Kumsal’a dozerlerle girildiğini söyleyerek, bunun Karpaz’ın doğal florasına, faunasına, tarihi önem ve yapısına dönüşü olmayan zarar verdiğini belirtti.

İnsiyatif adına açıklama yapan Akademisyen Umut Akçıl, Çevre Koruma Dairesi’nin Karpaz Milli Parkı’nı koruyamayacak duruma geldiğini iddia etti.

"ALTIN KUMSAL’DA EĞLENCE"

Altın Kumsal’da, Eylül ayında 3 gün sürecek bir müzik ve eğlence etkinliği düzenleneceğini ve söz konusu etkinliğe yaklaşık 80 bin kişinin katılmasının beklendiğini dile getiren Akçıl, “Akdeniz’in üçüncü büyük ve en önemli kaplumbağa yumurtlama bölgesi olan Altın Kumsal üzerine bu denli çok sayıda kişinin çıkması hem ordaki bitki örtüsüne hem de kaplumbağların yumurtlama alanlarına kalıcı zarar verecek, hatta bu alanları yok edecek” dedi.

Akçıl, Milli Park’ın doğasına zarar verecek projelere devam edilecek olmasından endişe duyduklarını söyledi.

ÇEVRE KORUMA VE DİĞER SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ İLE BİRLİKTE EYLEM PLANI GELİŞTİRİLECEK

Öte yandan, Altın Kumsal’da faaliyet gösteren işletmeleri ‘yasa dışı’ olduğunu ve söz konusu işletmelerin ‘başına buyruk” şekilde çalıştığını ve burayı işgal ettiği ileri süren Akademisyen Umut Akçıl, “Çevre Koruma ve Milli Parkı Koruma Emirnamesi’ne hiç bir şekilde uymayan yasa dışı işletmelerin, Altın Sahili düzenlemesine, sahilin üzerine beton dökmesine kim izin veriyor?” diye sordu.

Avrupa tarafından Potansiyel Natura 200 Koruma Alanı olarak ilan edilen tarihi mirasın yok edilmesine izin vermeyeceklerini dile getiren Umut Akçıl, yarın itibarı ile çevre koruma ve diğer sivil toplum örgütleri ile birlikte eylem planı geliştireceklerini duydurdu.

Akçıl, “Biz bugün orada olanlara göz yumarsak yarın oralarda dev işletmeler yapılacak, bizim gördüğümüz el değmemiş doğa harikası Karpaz’ı, çocuklarımız asla göremeyecektir” dedi.

ÇEVREYE DUYARLI ÖRGÜTLERDEN TAM DESTEK

Yeşil Barış Hareketi, Lefke Çevre Platformu, İskele Kurumsallaşma Platformu, Kıbrıs Çevre Platformu gibi çevreye duyarlı örgütlerin oluşturduğu platformların ve ağların destek verdiği basın toplantısına siyasi parti çevre komite yetkilileri de katıldı.

Toplantıda, kısa birer konuşma yapan platform temsilcileri, toplumsal değerlerin yok olmasına izin vermeyeceklerini dile getirerek, Kıbrıs Türk halkının konuya duyarlı yaklaşmasını istedi.

Basın toplantısının ardından Karpaz Milli Parkı'nı Koruma İnsiyatifi Üyesi, Yerküre ve Çevrebilimleri Uzmanı Hakan Ergençoğlu, kısa bir sunumla bölgedeki durum hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Editör: TE Bilisim