Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Havacılık Yüksekokulu pilotaj bölümü bünyesinde eğitim alan öğrenciler, KKTC’de ilk kez verilen ve uluslararası geçerliliği olan PPL (Private Pilot License) lisanslarını “Dünya Pilotlar günü”nde düzenlenen tören ile aldı.

GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne kampsü Millenium Senato Kongre Salonu’nda gerçekleşen törende KKTC’de eğitmlerini alan ilk pilot adayları brövelerini alırken, aynı zamanda, geçtiğimiz haftalarda GAÜ bünyesine katılan DA20 eğitim uçakları da selamlama geçişini gerçekleştirdi.

Törende ilk olarak konuşma gereçekleştiren GAÜ havacılık Yüksekokulu Uçuş Organizasyon Kalite ve Emniyet Müdürü Saygın Gönç, GAÜ Sivil Havacılık Yüksekokulu’nun 2007 yılından itibaren havacılık ailesine değerli üyeler yetiştirdiğini söyledi. Gönç, Sivil Havacılık Yüksekokulu bünyesinde 3 ayrı bölümün mevcut olduğunu belirterek, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Pilotaj ve Kabin Hizmetleri bölümü’nden oluştuğunu söyledi. Gönç aynı zamanda, bu bölümler hakkında bilgiler vererek, bu bölümlerin istihdam olanaklarına da dikkat çekti.

Prof.Dr.Kutsal Öztürk: “GAÜ ailesi olarak her zaman ilklerin peşindeyiz’
GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk ise törende gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında, GAÜ’nün Pilotaj bölümü ile yine bir ilki gerçekleştirdiğini belirterek, Bugün Dünya Pilotlar Günü kutlamalarına ek olarak ilk pilot adaylarının brövelerini takmaktan kıvanç duyduğunu ifade etti. Öztürk konuşmasının devamında şunları söyledi:
“GAÜ ailesi olarak her zaman ilklerin peşindeyiz ve bugün de burada ilk yetiştirdiğimiz, PPL lisansına sahip pilotlarımıza büyük bir gururla brövelerini takacağız.Kurucu Rektörümüz Serhat Akpınar’ın vizyonu ile Uluslararası Havacılık Akademisinin ulaşmış olduğu nokta ortada ve bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz.Bu bizim için gerçekten çok önemli. Kuruluşundan itibaren her türlü ciddiyete ve her türlü yetkiye sahip olan okullarımız bize KKTC’de yine ciddi bir ilki gerçekleştiriyor ve onun için de çok mutluyuz. Özellikle İstanbul’da olan Uluslararası Havacılık Akademimizin tören sonrası da göreceğimiz uçaklarıyla da gurur duyuyoruz” dedi.


Muhtaroğulları :GAÜ Hava Sporlarında Fark Yaratacak
GAÜ Havacılık Yüksekokulu Müdürü Mehmet Muhtaroğulları ise gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında, GAÜ’nün KKTC’de ilk kez uluslararası PPL lisansı almaya hak kazanan öğrencilerine bröve takacağını belirterek, KKTC tarihine bir ilke imza attığını söyledi. Muhtaroğulları, GAÜ’nün yıllar önce ilk eğitimlerine karada başlayıp, ardından deniz ve şimdi ise hava’da devam ettiğini belirtek, GAÜ’nün her geçen gün çıtayı yükselttiğini ve ve bugün Türkiye Cumhurtiyeti Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden Havacılık ruhsatı ve pilotaj yer dersi yetkisi alan tek KKTC üniversitesi olduğunu vurguladı.
Muhtaroğulları, geçtiğimiz haftalarda GAÜ filosuna katılan iki adet DA20 eğitim uçağının ilk uçuşlarını Çorlu Hava Alanında başarıyla gerçekleştirdiklerini belirterek, Mayıs ayı içerisinde ise CESSNA 172 RG modeli uçağında GAÜ filosuna dahil olacağını ifade etti. CESSNA 172 RG uçağının da filoya dahil olması ile, KKTC’de uzun zamandır yapılamayan paraşüt atmayı da gerçekleştireceklerini belirten Muhtaroğulları, GAÜ’nün hava sporlarında da fark yaratacağını vurguladı.
Muhtaroğulları konuşmasının devamında, şuanda uçuş eğitimlerinin Çorlu hava Meydanı’nda gerçekleştirdiklerini belirterek, KKTC’ye en yakın meydan olan Adana hava meydanında da eğitim yapmak için çalışma başlattıklarını ve en kısa zamanda Adana meydanında da uçuşların başlayacağını bildirdi. Bunun yanında Bursa Hava Alanında da yer alıp, eğitim bölgelerini üç bacağa çıkaracaklarını söyledi.

Konuşmalarının ardından PPL lisansı alan GAÜ Pilotaj bölümü öğrencilerine bröveleri, GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar tarafından takılırken, törenin ardından GAÜ eğitim uçakları DA20’ler selamlama geçişi gerçekleştirdi.

AKPINAR :KKTC’nin Onurlu Bir Havacılık Tarihinin Yazılmasına Vesile Oluyoruz
GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar ise sosyal medya üzerinden yayınladığı mesajında, havacılığın ve pilotluğun her zaman dikkatini çektiğini ifade ederek şunları söyledi;

Akpınar, Üniversite yıllarında ortaya çıkan KKTC’de ilk üniversiteyi kurma kararı ve KKTC’de ilk üniversiteleşme hareketinin mezuniyet tezi olduğunu, bu hayalini gerçekleştirdikten sonra, 1995 yılında Hava İşletmeciliği bölümü için YÖK’e başvurduklarını ancak o yıllarda Türkiye’de bu alanda insan gücüne ihtiyaç olmamasından dolayı izin alamadıklarını belirterek, uzun yıllar uğraş vererek yine ada da bir ilki gerçekleştirerek Sivil Havacılık İşletmeciliği programını hayata geçirdiklerini söyledi. Bu alanda vermiş oldukları mezunların şuan Türkiye’de aranan profesyonel insan gücünün arasında olduğunu ifade eden Akpınar, bugün Havacılık ve Pilotaj bölümlerinin kurulmasıyla birlikte üniversite mezunu pilotları da yetiştirdiklerini bildirdi.

Akpınar, 5 uçaklık filonun ilk 3 uçağının eğitim sürecinde destek vermek üzere programlandığına yer verdiği açıklamasında, Türkiye'de de ayrıca Uluslararası Havacılık Akademisi (UHA) adında kendi havacılık okullarını da kurduklarını söyledi. Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkisiyle ilk 6 özel pilotun PPL brövelerini almaya hak kazandığını belirten Akpınar, 14 yeni aday ve sonrasında 30 yeni aday sürece hazırlandıklarını söyledi.

Akpınar açıklamasının sonunda ise, “KKTC artık kanatlarımızın altında” diyerek, “Bizler de ülkemizde yerleşebilir, KKTC için onurlu bir havacılık tarihinin yazılmasına vesile oluruz. Türkiye Cumhuriyeti’nde YÖK Listesinde kendi havacılık okulu olan 3 üniversite var; Girne Amerikan Üniversitesi, THY Üniversitesi ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi. Diğer üniversiteler bünyelerinde havacılık okulu bulundurmuyorlar, üniversite statüsünde olmayan havacılık okullarından destek alıyorlar. Bugün havacılık bölümü olan Türkiye’deki 9 üniversitenin oluşturduğu konseydeyiz. Havacılıkta nerede olduğumuzu böylelikle sizlerle paylaşmış oldum” dedi.

 
Editör: TE Bilisim