Kıbrıs Türk tarihinde önemli bir yeri bulunan Şanlı Erenköy Direnişi ve bu direnişte şehit düşenler bugün düzenlenen törenle anıldı.

Erenköy Şehitliği’nde saat 10.00’da başlaması beklenen tören geçişlerde yaşanan sorun nedeniyle 11.30’a başladı.

Protokol sırasına göre anıta çelenkler konulmasıyla başlayan törende, daha sonra İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilerek saygı atışı yapıldı.

Anıt özel defterinin de imzalandığı törende ilk konuşmayı, Erenköy Mücahitler Cemiyeti Başkanı Mustafa Arıkan yaptı.

Yeni Erenköy Belediye Başkanı Mehmet Kadı da, Kıbrıs Türkü’nün özgürlüğü uğruna canlarını feda eden şehitleri şükranla anarak başladığı konuşmasında, Erenköy Direnişi’nin Kıbrıs Türk halkının özgür ve eşit yaşamında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, 53 yıl önce Erenköy’de canını veren, üniversite eğitimini yarıda bırakan tüm şehitleri rahmet ve saygı ile andı; eğitimini yarıda bırakan tüm gazilere minnetlerini sundu.

Akıncı, 53 yıl önce verilen mücadele ile bugün verilen mücadelenin aynı olduğuna dikkati çekerek, “O günlerde; bu topraklarda özgür insanlar olarak, kimsenin taahaükümü altına girmeden, bu güzel adanın her iki topluma da yeterli olduğunun bilinci içinde yaşamak için mücadele verilmişti.Şimdi de aynı mücadeleyi veriyoruz” dedi.

Adanın Yunanistan’a bağlanmasının önüne geçmek ve Ada’daki her iki halkın da haklarına saygı göstererek mücadele verildiğini anlatan Akıncı, bir Enosis uğruna bu toprakların kana bulandığını, şehitler verildiğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 53 yıl önce bu topraklarda özgür yaşamak için mücadele verdildiğini anımsatarak,“O gün ne istiyorsak, bugün yine onu istiyoruz. O gün bu topraklarda mücadele eden şehitlerimiz ve gazilerimizin istediği de aynı idi, bizim de isteğimiz aynıdır. Özgürlük istiyoruz, özgür insan olarak yaşamak istiyoruz, kimsenin azınlığı olmak istemiyoruz”dedi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC tanınmasa da, bir gerçek olduğunu belirterek, devlet kurumlarının eksik ve yanlış olabileceğini ancak, KKTC’nin varlığını kimsenin görmezden gelemeyeceğini vurguladı.

Konuşmasında müzakere sürecine de değinen Akıncı, Rumların çözüm istemediğini, eğer çözüm istenseydi,13 yıl önce Annan Planı ile sorunun çözümlenebileceğini anımsattı.

“Müzakere sürecinde yaşanan gelişmeleri sadece biz değil, orada olanlar da gördü. Açıktan, aleni söylenmese de, onlar da söylüyorlar”diyen Akıncı, Crans Montana’da yaşananların BM’nin raporunda gerçekçi bir şekilde yer alması ve hem Türkiye’nin, hem de Kıbrıs Türk tarafının uzlaşıcı tavrının rapor içerisinde yansıtılması temennisinde bulundu.

Editör: TE Bilisim