Cumhurbaşkanı Akıncı, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri’yi kabulünde, Müzakereci Ödil Nami’nin bir Rum basınına verdiği mülakatta, garantiler konusunu Eylül ayında garantör ülkelerle çoklu bir konferansta ele almak istedikleri yöndeki açıklamasının, bir yol haritasının belirlendiği anlamına gelip gelmediği sorusuna, “Adı konmamış bir yol haritası var, zaman kaybı hiçbir taraf için arzu edilen bir şey değil” yanıtını verdi.

Kapsamlı bir çözüm için hızlı hareket etmeyi savunduklarını, ortaya çıkan olumu atmosferi değerlendirmek adına atılmış adımların bulunduğunu, bu çerçevede güven arttırıcı önlemlerle ilgili bazı adımların da atıldığını belirten Akıncı, şöyle konuştu:

“Asıl hedef kapsamlı çözüm müzakerelerinde bir an önce, ileriye doğru adımlar atmak ve mümkün olursa Eylül ayında New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çerçevesinde, tüm tarafların da bir arada olacağı bir ortamda çoklu bir toplantı yapmaktır.”

“HEPİMİZİN AÇIKLANMAMIŞ HEDEFİ”

Hedeflenen çoklu görüşmenin ortaya “somut olarak konmuş ve açıklanmış” bir durum olmadığını, ancak Birleşmiş Milletler dahil herkesin kafasındaki bir şey olduğunu ifade eden Akıncı, “Uzlaşma noktalarını artırmak ve garantör ülkelerin de dahil olacağı bir çerçeveyi Eylül’de gerçekleştirmek hepimizin açıklanmamış hedefidir. Bunu sağlamak tarafların elinde, eğer önümüzdeki toplantılarda bunu başarabilirsek Eylül ayında bu ciddi bir olasılıktır” dedi.

“ŞU ANDA ALDIĞIMIZ YOLUN YETERLİ OLDUĞUNU SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Çoklu konferansın Eylül ayında yapılmasının, alınacak yola bağlı olduğunu anlatan Akıncı, “(Çoklu konferansın gerçekleşmesi için) Eylül ayına kadar yol almamız gerekmektedir. Şu ana kadar aldığımız yolun yeterli olduğunu söylemek mümkün değil” dedi.

YÜKSEKÖĞRENİM

Yükseköğrenimle ilgili olarak da Akıncı, öğrenci sayısının 70 bin civarında olduğuna işaret etti ancak eğitim kalitesinin öğrenci sayısından daha önemli olduğunu söyledi.

Akıncı, “Sayıdan çok kalite her zaman daha önemli. Sayı ve kalite birlikte olursa bu daha da arzu edilen birşey olur” dedi.

NADİRİ UKÜ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri ise, kabulde yaptığı konuşmada, Akıncı’ya Cumhurbaşkanı görevinde başarılar diledi ve ziyaret amaçlarının UKÜ hakkında bilgi aktarmak olduğunu söyledi.

Nadiri, ülke için itici güçlerin başında gelen yükseköğrenim konusunda UKÜ’nün çalışmalarını da paylaşmak istediğini ifade etti.

Görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu da hazır bulundu.
Editör: TE Bilisim