Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Türklerin adada bir çözüme varılması yöndeki kararlılığını vurguladı.

Akıncı ile Schulz, görüşme sonrasında basın toplantısı düzenledi.

Schulz, yaptığı açıklamada, çözüm için mümkün olan tüm desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Akıncı Brüksel ziyareti çerçevesinde Avrupa Parlamentosu Başkanı ile yaptığı görüşmeyle Avrupa Birliği’nin üç kurumunun (Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi) başkanı ile de görüşmüş oldu.

AKINCI

Avrupa Parlamentosu binasında yer alan görüşmenin ardından açıklama yapan Akıncı, Kıbrıslı Türkler olarak mevcut durumun devamını tasvip etmediklerini ve gelecek nesiller için çözüm istediklerini söyledi.

Akıncı, “Benim nesil ve bundan önceki nesil çok acılar çekti, acı ve kan dökülmesine (Kıbrıslı Rumlarla) birlikte tanık oldu, artık yeni nesillerin çözümün meyvelerini paylaşabileceği, daha iyi bir gelecek yaratmanın zamanı gelmiştir” dedi.

Çözüm için doğru yolda olduklarına inandığını belirten Akıncı, çözümü Kıbrıs Türkler olarak uzun yıllar uluslararası hukukun dışında kalınmasından dolayı da istediklerini ifade etti.

Akıncı, “Çözüm için nedenimiz daha var. Bu da yıllarca Kıbrıslı Türklerin uluslararası hukukun dışında kalmasıdır. Toplumumuzun Avrupa Birliğinin bir parçası ve ortağı olmasını istiyoruz. uluslararası hukuk ve düzenin parçası olmasını istiyoruz, bu nedenden dolayı iki toplumun da çıkarlarını gözetecek siyasi eşitliğe dayalı iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon için mücadele ediyoruz” dedi.

Müzakerelerde sonuca yaklaşılmakta olduğunu da belirten Akıncı, “Kapsamlı çözüm olan nihai hedefe yaklaşıyoruz, Avrupa Parlamentosunun geçmişte olduğu gibi bu sürece destek vereceğine inanıyorum” dedi.

SCHULZ

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise görüşmelerinin “yoğun, yeni görüşlere açık ve dostane bir ortamda” yer aldığını, bunun, pek çok ortak noktaları bulunmasından dolayı şaşırtıcı olmadığını söyledi.

Yeni görevinde Akıncı’ya başarılar dileyerek kapsamlı bir çözüm için atılan adımlardan AP olarak duyulan memnuniyeti de dile getiren Schulz, adada varılacak bir çözümün Avrupa Birliğinin de çıkarına olacağını belirtti.

Schulz, “Görüşmelerin başarılı sonuçlanması Avrupa Birliğinin çıkarına olacak ve Avrupa Parlamentosu olarak bu süreci destekliyoruz. Görüşmelerin başarı ile sonuçlanması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Kıbrıs’taki her iki liderin de iki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı bir çözüm yanlısı olduğundan çözüm için adada bir fırsat bulunduğunu belirten Schulz, “Her iki toplum (2004’de referanduma sunulan) Annan Çözüm Planını destekleyen liderler tarafından yönetiliyor ve bu kişiler ülkenin yeniden birleşmesi için mücadele etmekteler. İki bölgeli, iki toplumlu bir çözüm görmek istiyoruz” dedi.

SİYASİ GRUPLARLA GÖRÜŞMELER

Cumhurbaşkanı Akıncı gün içerisinde Avrupa Parlamentosu’nda en çok üyeye sahip siyasi grup, Hristiyan Demokratlar olarak da bilinen Avrupa Halk Partisi(EPP)’nin Parlamento Grup Başkanı Manfred Weber ile de görüştü.

Akıncı, Birleşik Sol Grubu(GUE) Başkanı Gabriele Zimmer, Liberaller ve Demokratlar İttifakı Grup Başkanı Guy Verhofstadt (ALDE) de bir araya geldi.

Görüşmeler Avrupa Parlamento binasında yer aldı.

ÇALIŞMA YEMEĞİ

Cumhurbaşkanı Akıncı, Avrupa Parlamentosu’ndaki bazı siyasi gruplardan milletvekilleri ile çalışma yemeğinde de bir araya geldi.

Akıncı'ya Brüksel temaslarında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve Müzakere Heyeti üyesi Erhan Erçin, Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ, Dışilişkiler Koordinatörü Deniz Birinci ve KKTC Temsilcisi Gizem Alpman eşlik ediyor.
Editör: TE Bilisim