Kıbrıs Sanat Direktörlerinden Turgay Hilmi Başbakan yardımcılığı ve Turizm Bakanlığı sırasında Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı’yla birlikte dünya çapında ses getiren Mozart Festivali’ni gerçekleştirdiklerini kaydederek, “Sayın Akıncı’nın sanata verdiği değeri sadece lafta değil somut olarak da gözler önüne serdiğini bu etkinlikte gördük. Kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır” dedi

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, bugün Girne’de bulunan Kıbrıs Sanat’ı ziyaret etti. Merkez’deki çalışmaları bir süre yerinde izleyen Akıncı, daha sonra Kıbrıs Sanat Direktörlerinden Turgay Hilmi’den çalışmalarla ilgili bilgi alarak bir süre sohbet etti.

HİLMİ: SANATA VERDİĞİNİZ DEĞERİ LAFTA DEĞİL, İCRAATINIZLA GÖSTERDİNİZ
Akıncı’nın merkezi ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Turgay Hilmi konuşmasında Akıncı’nın kültür ve sanata değer veren kişiliğine değindi. Akıncı’nın Başbakan yardımcılığı ve Turizm Bakanlığı sırasında Girne Kalesi’nde düzenlenen Mozart Festivali’nin gerçekleşmesinde Akıncı’nın ortaya koyduğu çabalara işaret eden Turgay Hilmi, “Bu nedenle Sayın Akıncı’nın sanata verdiği değeri sadece lafta değil somut olarak da gözler önüne serdiğini bu etkinlikte gördük. Size ne kadar teşekkür etsek azdır” diye konuştu. Bu etkinliğin ülkenin tanıtımı açısından büyük bir adım olduğunu ifade eden Hilmi, “çünkü sanat, bazen siyasetin açamayacağı kapıları açabiliyor” dedi.
Akıncı’nın göreve gelmesi halinde kültür ve sanata verilecek değerin daha da atacağından emin olduğunu vurguladı. Akıncı’ya Cumhurbaşkanlığı seçiminde başarılar diledi.

AKINCI: KÜLTÜR SANATA DEĞER VERMEYEN TOPLUMLAR GELİŞEMEZ

Bağımsız Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da konuşmasında, böylesi güzel bir sanat ortamının yaratıcısıyla birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek “gençler bu merkezde sanatla iç içe olmasının görmekten memnuniyet duyduk. Sayıları ne kadar artar ve insanlarımız çocukluktan başlayarak,kültür ve sanatla ne kadar haşır neşir olursa bu adada çok daha güzel, barışçı ve insani bir yaşamın yerleşebileceğine inanıyorum” dedi.

Kültür ve sanata değer vermeyen iç içe olmayan toplumların gelişemeyecekleri kaydeden Akıncı, Avrupa’da II. Dünya Savaşı sonrasında ilk tamir edilen binaların kültür binaları olduğuna işaret etti.
“Gördüğüm çalışmalar beni çok mutlu kıldı. Böyle bir olayın başında Turgay Hilmi gibi bu ülkenin yetiştirdiği çok değerli bir sanatçının, insanın olması da bu mutluluğumu artırdı” diye konuşan Akıncı, Hilmi’yle geçmişte yaptıkları çalışmaları sonucu Mozart’ın Saray’dan Kız Kaçırma Operasını Girne Kalesi’nde 3 gece arka arkaya sahnelendiğini, izleyiciler arasında Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen sanatseverler olduğunu anımsatan Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Akıncı, “o zaman aslında kültür turizminin bir örneğini vermiştik” dedi.

Akıncı, kültür sanatın sınır tanımadığını da belirterek etkili bir tanıtım aracı olduğunun altını çizdi. Sanata katkısının sadece Mozart Festivali’yle sınırlı kalmadığını, Belediye Başkanlığı döneminde Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun kurulmasına öncülük ettiğini, Kültür Sanat Festivali çerçevesinde her yıl Kıbrıslı Türk yazarlar arasında düzenlenen yarışmanın birincisi olan yazarın kitabını yayınladıklarını da anımsattı.
Cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrasına ayrılan yetersiz kadroya da işaret eden Akıncı, göreve gelmesi durumunda bu konuya da ciddiyetle eğilerek gerçek anlamda bir Senfoni Orkestrası’nın kurulması için çalışacağını vurguladı.

Konuşmasında Hilmi’nin sanatçı yönü yanında yardımsever bir insan olduğunun da altını çizen Akıncı, adaya son gelişinde yine getirdiği tekerlekli sandalyelerle engelli vatandaşlara katkıda bulunduğunu da ifade etti ve topluma yaptığı tüm katkıları ve eserinden dolayı Turgay Hilmi’ye teşekkür ederek başarılı çalışmalarının devamını diledi.
 
Editör: TE Bilisim