Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelerde daha önce varılan mutabakatların ve 2014 tarihli çerçeve anlaşmasını çöpe atılmadığını, onların üzerine yeni uzlaşmalar inşa edilerek bugünlere gelindiğini kaydetti.

Müzakerelerde önemli gelişmeler olduğu kadar aşılması gereken güçlükler bulunduğunu da vurgulayan Akıncı, “Bunların aşılması için makul ve gerçekçi olunması gerek. Yalnız biz değil, Rumlar da makul ve gerçekçi olacak. Sınırları bilecekler. Neyin olabileceğini, neyin olamayacağını onlar da biz de anlayacağız” dedi.

Müzakerelerdeki şu anki durumu “ihtiyatlı iyimserlik” olarak tanımlanabileceğini belirten Akıncı, “Evet, hem ihtiyatlıyız, hem de iyimseriz. Temenni ederim ki artık ihtiyatlı da olmayacağımız ‘çok iyi noktaya geldik’ diyebileceğimiz bir döneme ulaşabiliriz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı, Kurban Bayramı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı’nda halkla bayramlaştı.

Bugün 10.00 ile 11.00 saatleri arasında gerçekleştirilen bayramlaşmaya, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ömer Paç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım
Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 28.Tümen Komutanı Tuğgeneral Faruk Yıldırım 39. Tümen Komutanı Tuğgeneral Erdal Şener, askeri yetkililer, devlet ve hükümet yetkilileri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

“ATEŞ ÇEMBERİNİN İÇİNDE BAYRAMIN FARKINDA OLAMAYAN MİLYONLARCA MÜSLÜMAN VAR”

Basın mensupları aracılığıyla bayramla ilgili temennilerini aktaran Akıncı, Kıbrıs konusunda da açıklama yaptı.

Akıncı, konuşmasına İslam dünyasının Kurban Bayramı’nı kutlayarak başladı, “Bugün, bu bayram yaşanırken, bayramın farkında bile olamayan milyonlarca Müslüman var. Ne yazık ki bir ateş çemberinin içinde yaşıyorlar ve bunlar çok yakınlarımızda yaşanıyor” dedi.

Suriye’de yüz binlerce insanın yaşamını yitirdiğini, kan gölüne dönen bölgede milyonlara varan yaralı ve mültecinin olduğunu, bu durumun 5 yıldır sürdüğünü belirten Akıncı, dünyadaki diğer çatışma alanlarında da bir an önce barışın ve huzurun sağlanmasını, acıların ve yaraların sarılmasını temenni etti.

“KIBRIS’TAKİ DURUM, ATEŞKES DURUMUDUR, BUGÜN DEĞİLSE YARIN HUZURSUZLUKLAR, SIKINTILAR YENİDEN BAŞ GÖSTEREBİLİR”

Kıbrıs konusunda da açıklamada bulunan ve önemli olanın adil ve kalıcı çözüme varabilmek olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı, şunları kaydetti:

“Kıbrıs’ta geçmiş dönemde yaşadığımız acılardan, kan göllerinden sonra huzur içindeyiz ama bu huzuru da kalıcı bir çözümle taçlandırmak istiyoruz. Bunun için de yıllardır bir müzakere süreci içerisindeyiz. Şu andaki durum bir ateşkes durumudur, bir sonuca bağlanmamıştır.Kalıcı, iki tarafın da tatmin olacağı bir şekilde bir çözüm olmadıkça, bugün değilse yarın huzursuzluklar, sıkıntılar yeniden baş gösterebilir. Önemli olan adil bir çözüme varabilmektir. Her iki tarafın da gönül huzuru içinde ‘evet’ diyebileceği, ‘bu yeni durumda huzur içinde, barış içinde yaşayabiliriz, bizi tatmin eden bir manzara ortaya çıktı, referandumda her iki tarafın halkı olarak evet diyebileceğimiz bir ortam doğdu’ noktasına varmaktır aslolan.”

“BU HAKSIZLIĞA VE ADALETSİZLİĞE SON VERMENİN ZAMANI GELDİ”

Müzakerelerde epeyi yol alındığını da kaydeden Akıncı, şöyle devam etti:

“Kıbrıs Türk halkı tanınmış bir devletin olanaklarından mahrum yaşatıldı. Tam 53 yıldır ortağı bulunduğumuz bir cumhuriyetten halk olarak dışlandık. Bu devlet sanki sadece bir topuma aitmiş gibi davranıldı, maalesef dünyada da böyle kabul gördü. Artık bu haksızlığa ve adaletsizliğe son vermenin zamanı gelmiştir. Bizim o anlamda alacaklarımız vardır, Rumların da bizim verebileceğimiz makul ölçüler içinde beklentileri olacaktır. Bunu dengeli şekilde yapabilmektir önemli olan, her iki tarafın huzur ve barış içinde yeni bir geleceği inşa edebilmesidir. O noktaya doğru gidiyoruz.”

“HALKIMIZDA ÇOK BÜYÜK BEKLENTİLER YARATMAK DA İSTEMİYORUM. DAHA HER ŞEY BİTMİŞ DEĞİLDİR”

Zorlukların henüz bitmediğini yineleyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı şunları da belirtti:

“Halkımızda çok büyük beklentiler yaratmak da istemiyorum. Daha her şey bitmiş değildir, süreç sonuçlanmış değildir. Bizi bekleyen sıkıntılı süreç vardır. Ancak geçmişe oranla Kıbrıslılar olarak bir çözüm planı üzerinde epeyi detaylı çalışmalar yapıldı. Birileri bize hazır olarak reçete sunmamıştır. Geçmişte bunların çok örnekleri oldu. Biz Kıbrıslılar olarak, Kıbrıs’ın iki tarafı, liderliği, müzakere heyetleri olarak BM’nin gözetiminde bu çalışmayı aylardır sürdürüyoruz. Müzakerelerde bizden önce varılan mutabakatları da, 2014 tarihli çerçeve anlaşmasını da çöpe atmadık. Onların üzerine yeni uzlaşmalar inşa ederek bu noktaya geldik. Bu noktada önemli gelişmeler olduğunu halkıma söyleyebilirim ama hala aşılması gereken güçlükler olduğunun altını çizmek kaydıyla. Aşılabilir mi bunlar? Bunun için sihirli formül açıktır; makul olacağız, gerçekçi olacağız. Yalnız biz değil, Rumlar da makul ve gerçekçi olacak. Sınırları bilecekler, neyin olabileceğini, neyin olamayacağını onlar da biz de anlayacağız. Ve ona göre önümüzdeki dönemi çok iyi bir şekilde sonuçlandırabilelim.”

“İHTİYATLI İYİMSERLİK DOĞRU TANIM... EVET, HEM İHTİYATLIYIZ, HEM DE İYİMSERİZ”

Şu anki durumda kullanılabilecek en doğru tanımın ihtiyatlı iyimserlik olduğunu da söyleyen Akıncı, şunları ekledi:

“Evet, hem ihtiyatlıyız, hem de iyimseriz. Temenni ederim ki artık ihtiyatlı da olmayacağımız ‘çok iyi noktaya geldik’ diyebileceğimiz bir döneme ulaşabilelim. Halkımıza yeterli bir zaman dilimi de vereceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. O noktaya ulaştığımızda halkımız referandumda neyi oylayacağını bilerek sandık başına gidecek. Bu da çok nettir. Zaman zaman bu konuda da bir şeyler söylenir. Alıp kaçan yoktur. Her şey halkın bilgisi dahilinde en ince teferruat kadar incelenerek, tartışılarak, görülerek, okunarak, dinlenerek sandığa gidilecek, öyle sandığa gidilecektir. İnşallah o günlere önümüzdeki aylarda ulaşırız.”

AKINCI’DAN TRAFİK UYARISI: ALKOLLÜ ŞEKİLDE DİREKSİYON BAŞINA GEÇMEYİN

Akıncı, konuşmasını trafikte dikkatli olun çağrısıyla tamamladı.

Kurban Bayramı nedeniyle uzun bir tatile girildiğini, bu sürede hem dinlenileceğini hem de eğlenileceğini kaydeden Akıncı, özellikle gençlere trafikte dikkatli olmaları konusunda çağrı yaptı, “Gezip eğlenmek, yemek içmek herkesin hakkı ama alkollü şekilde direksiyon başına geçmeyelim. Bu bayram günlerine kendimize, ailelerimize zehir etmeyelim” dedi.
Editör: TE Bilisim