Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, ülkede çiftçi, işçi, esnaf, memur, her kesimden insanın yaşadığı büyük sorunlar yanında katliama dönüşen trafik kazaları, soygunlar ve en son örneği bir devlet kurumu olan Eski Eserler Dairesi’nin tarihi Bellapais Manastırı’nın altına arıtma tesisi yapmasına varacak kadar büyük boyutlara varan çevre sorunları ve duyarsızlıkların altını çizerek, “memleketin bu hali bize layık değil. Bu durumu düzeltmek zorundayız” diye konuştu.

Akıncı dün (23 kasım Pazar) Serhatköy’ü ziyaret ederek köy kahvesinde vatandaşlarla bir araya gelerek, kendisine Kıbrıs konusundan iç meselelere kadar yöneltilen soruları yanıtladı.

Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşlerini de yurttaşlarla paylaşan Akıncı, Ortadoğu ülkelerinde doğal zenginlikler nedeniyle yaşanan sorunlara dikkat çekerek, denizlerimizde bulunan doğal gazın ülkeyi savaşa da barışa da götürebileceğinin altını çizerek her iki toplumun akılcı bir yolla uzlaşması gerektiğini vurguladı. Doğal gazın bir fırsat olduğu görüşünü yineleyen Akıncı, “buna inanmak, uğraşmak gerek. Biz bunu isteyen taraf olarak Kıbrıs Rum tarafını masaya çekmeli ve bu zenginliği paylaşmalıyız” diye konuştu.

Akıncı, Kıbrıs Rum tarafının harita sunduğu yönündeki iddialara da değinerek, “ortada ne harita ne anlaşma var. Hatta müzakere masası bile kalmadı. Harita iddialarıyla insanların kafalarını bulandırmaya çalışıyorlar” dedi.

Özellikle Güzelyurt bölgesinde yaşayanların yıllardır huzursuzluk içerisinde olduğunu, beldelerine yatırım yapmaktan çekinmeleri bir yana, cenazelerini bile Lefkoşa’da defnettiklerine işaret eden Akıncı, “Asıl olan bir an önce belirsizlikten kurtulmaktır. Bir anlaşma yapıldığında bunun, mağduriyetleri dikkate alan ve bunları gideren bir anlaşma olması gerekir. Bu da ancak görüşme masasında olur ve halkın da onayı alınarak yaşama geçer” şeklinde konuştu.
“Ben kapalı Maraş konusunda da adım atmak istiyorum. Elbette Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargoları da bertaraf edecek adımlarla birlikte istiyorum” diyen Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gerek güneyi gerekse Türkiye’yle de bu konuda ikna edici olabileceğime inanıyorum. Oturacak, konuşacak ve elbette anlaşmanın yollarını bulacağız. Bu,bizim de güneyin de Türkiye’nin de menfaatine olacak. Ne var ki liderliklerimiz bugüne kadar bu inisiyatifi göstermedi.
Geleceğe olumsuz bakmamalıyız. Türkiye ve Güney Kıbrıs’la iyi ilişki istiyoruz. Yeter ki halkın gücü yanımızda olsun.
Akıncı konuşmasının sonunda yurttaşlardan büyük bir destek gördüğünü ve seçimi kazanacağına inandığını sözlerine ekledi.

ÖĞRETMENLERE SAYGI
Akıncı Serhatköy’deki toplantının ardından Güzelyurt’a geçerek, burada Leymosun Kültür Vakfı tarafından Leymosun ana sınıf, ilkokul ve lise öğretmenliği yapmış öğretmenler için düzenlediği etkinliğe katıldı. Tüm öğretmenlerin bir bir hatırlarını sorarak sohbet eden Akıncı’ya burada da ilgi büyük oldu
 
Editör: TE Bilisim