Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu,  Sağlık Bakanı Sayın Faiz Sucuoğlu’nun Döner Sermaye Yasası’yla ilgili açıklamaları üzerine basın açıklaması yayınladı.

Burcu’nun açıklaması şöyle:

“26 Temmuz 2017 tarihinde basında yer alan söyleşisinde Sağlık Bakanı Sayın Faiz Sucuoğlu, Döner Sermaye Yasası’yla ilgili “Döner Sermaye Yasası’nın hazırlanmasına giriştik ve Yasa’yı hızla tamamladık. Meclis kapanmadan önce de oybirliğiyle geçirdik. Ardından onay için Cumhurbaşkanlığı’na gönderdik ama hiç beklemediğim bir şey oldu ve Cumhurbaşkanı Akıncı bu yasayı Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi. Çok şaşırdım” demiştir.

Söz konusu söyleşisinin devamında Sayın Sucuoğlu söyledikleriyle Sayın Cumhurbaşkanımız’ın bu yasaya karşı sanki olumsuz bir tutum içinde olduğu izlenimi vermektedir. Her şeyden önce bilinmesini isteriz ki, Cumhurbaşkanımız halk sağlığını ilgilendiren bu kadar önemli bir konuda uzun süredir çözümlenemeyen bir sorunun giderilmesine yönelik yapılan her girişimi ve bu girişimler etrafında ortak sorumluluk bilinciyle gelişen uzlaşı kültürünü her zaman teşvik etmiş ve sempatiyle karşılamıştır.

Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı’nın bu yasa ile ilgili hiçbir kişisel veya kurumsal sorunu yoktur. Bilindiği üzere, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nden geçen yasalar Cumhurbaşkanımız’ın imzasına sunulur. Cumhurbaşkanımız bu yasaları ya imzalar ya da gerekçeleriyle birlikte bir daha görüşülmesi için Meclis’e iade eder.

Sayın Cumhurbaşkanımız bu tasarrufunu kullanmazdan önce imzasına sunulan her yasanın Anayasa’ya uygunluğundan emin olmak ister. Sağlık Hizmetleri Döner Sermaye Yasası’nın Ek Ödemelere İlişkin Kuralları’na değişiklik önerileri getiren söz konusu yasanın Anayasa’ya uygunluğu hakkında KKTC Başsavcılığı’ndan Cumhurbaşkanlığımız’a yazılı bir görüş sunulmuştur.

Başsavcılık bu yazısında yasada Anayasa’ya aykırılık olabileceği yönünde hukuki bir görüş belirtmiştir. Başsavcılık ayrıca, bu durumun daha önceden Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve Meclis Komitesi’ne hem sözlü hem de yazılı olarak iletilmiş olduğunu belirtmiştir. Başsavcılıktan aynı hukuki görüşleri alan Sağlık Bakanı Sayın Faiz Sucuoğlu’nun Sayın Cumhurbaşkanımız’ı eleştirmezden önce bu hukuki konuda ne yaptığını ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşması gerekmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımız tarafsızlık ve hukukun üstünlüğü ilkelerine saygı gereği Anayasa Mahkemesi’nin konuya ilişkin görüşünü beklemektedir.”

Editör: TE Bilisim