Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğe olduğu kadar Avrupa değerleri ve ilkelerine dayalı iki kesimli bir federasyon temelinde çözüme ulaşmak yönündeki kuvvetli kararlılığı bulunduğunu söyledi.

Akıncı, aynı nesilden iki lider olarak, karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme ulaşmak için yorulmaksızın çalıştıklarını ve bunun Adayı birleştirmek adına son çaba olduğunun farkında olduklarını söyledi.

İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu’nda “Kıbrıs’ın Birleştirilmesi” konulu panelde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve Dünya Ekonomik Forumu’nun Kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab birer konuşma yaptı.

Akıncı, yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türklerin 12 yıl önceki kuvvetli evet oyu verdiği BM planının Kıbrıslı Rumların çoğunluğunun onayını almadığı için çözüme ulaşılamadığını kaydetti.

“AYNI NESİLDEN İKİ LİDER OLARAK, YORULMAKSIZIN ÇALIŞIYORUZ”

Sonuç olarak, Kıbrıs’ın bölünmüş bir ada olarak AB’ye girdiğini ve Kıbrıslı Türklerinse dışarıda kaldığını kaydeden Akıncı, bu sefer, aynı nesilden iki lider olarak, karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme ulaşmak için yorulmaksızın çalıştıklarını ve bunun Adayı birleştirmek adına son çaba olduğunu farkında olduklarını söyledi.

Akıncı “Çözümün iki topluma yarar sağlamanın yanı sıra, AB, Türkiye, Yunanistan ve gelecekteki birleşik Kıbrıs da dâhil olmak üzere tüm ilgili aktörler arasındaki ilişkileri de geliştireceğine ciddi şekilde inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

“DOĞALGAZIN AB’YE AKTARIMI KONUSUNDA EN ELVERİŞLİ ROTA”

Çözümle birlikte Doğu Akdeniz’de yeni keşfedilen hidrokarbon yataklarının çatışma ve gerilimden çok bir barış, istikrar ve işbirliği vazifesi göreceğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, Birleşik Kıbrıs’ın, doğalgazın AB’ye aktarımı konusunda en elverişli rota olduğu açıkça görülen Kıbrıs ve Türkiye üzerinden geçecek boru hatları için bir merkez işlevi görebileceğini vurguladı.

Türkiye’den hâlihazırda Kuzey Kıbrıs’a getirilmiş olan temiz suyun Adanın tüm nüfusuyla paylaşılabileceğini de belirten Akıncı, AB ve Orta Doğu elektrik şebeklerinin yine en verimli yol olarak Kıbrıs ve Türkiye üzerinden bağlaşımlı olmasının bir gerçeğe dönüşeceğini bildirdi.

Akıncı şöyle devam etti:

“Tüm bunlar ancak Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar birbirlerini gelecekteki ortaklar olarak görebildiği ve barış ve refahın hüküm süreceği, gelecek kuşakların aynı anlaşmazlık ve geçmişin belirsizlikleriyle karşılaşmayacağı birleşik bir Kıbrıs yaratmaya odaklandığı takdirde mümkün olabilir.

Biz, Kıbrıslılar olarak, tüm bunları gerçeğe dönüştürerek, bulunacak bir çözümün devam etmekte olan diğer anlaşmazlıklara bir ümit ışığı teşkil edebilmesini sağlayacak esas aktörlerin kendimiz olduğunu farkındayız.

“TEKNİKVE MALİ ULUSLARARASI DESTEĞE İHTİYAÇ DUYULACAK”

Dolayısıyla, 53 yıldır devam eden bu sorunu sona erdirmek ve çalkantılarla sarsılan bölgemize refah ve güvenlik getirecek yeni ekonomik fırsatların önünü açmak için çok çalışmaya devam edeceğiz. Bu amaç doğrultusunda, teknik ve mali açıdan kuvvetli ve kolektif uluslararası desteğe ihtiyaç duyulacaktır.”

Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümü için çalışmanın yanı sıra, daha iyi bir dünya yaratmak ve 2016 yılını sadece Kıbrıs sorununun çözümlenmesiyle değil, insanoğlunun çekmekte olduğu her türlü acıya karşı daha iyi işbirliği ve etkin faaliyetlerde bulunulacak bir yıl yapmak için acil olarak birlikte çalışılması gerektiğini de sözlerine ekledi. 
Editör: TE Bilisim