Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, Müteahhitler Birliği’nin Kıbrıs’ın inşasında önemli bir meslek kuruluşu olduğuna dikkat çekti.
Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ise “toplumsal hassasiyetlerimizi değerlerimizi yansıtan bir duruşunuz var” dediği Akıncı’yı cumhurbaşkanı adayı olarak görmekten mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Akıncı bugün saat 11.00’de Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği’ni ziyaret etti. Birlik Başkanı Cafer Gürcafer ve Birlik yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelenBağımsız Cumhurbaşkanı adayı Akıncı, Kıbrıs’ın inşasında önemli bir kuruluş olarak gördüğü Müteahhitler Birliği’ne çözüm aşamasında çok ciddi görev alanları düşebileceğine işaret etti.
Akıncı, “Ara bölgedeki sizin de öncülük etmekte olduğunuz projelerin ötesinde benim seslendirdiğim, sizin de uzak durmadığınızı tahmin ettiğim kapalı Maraş bölgesinde adımlar atılmaya başladığı an bu memlekette hem müteahhitlerimiz, hem de işsiz gençlerimiz için çok güzel gelişmeler olacaktır” diyerek, özellikle Mağusa ve Karpaz bölgesinde yaptığı ziyaretlerde gençlerin işsizlikten yakındığına işaret etti. Akıncı, “İşsizlik güneyde de aynı. Onlar da ekonomik anlamda ciddi bir sıkıntı içinde ve inşaat sektörü bu işsizliklerin giderilmesi, ekonominin genel anlamda daha iyiye gitmesi için lokomotif sektör. Dolaysıyla benim vizyonumda bir yandan Kıbrıs sorununu çözmek için tüm çabamızı ortaya koymak;diğer yandan da paralel bir süreçte güven artırıcı önlemler kapsamında adımların atılması var” diyerek, bu adımlar arasında GSM’lerin birleşmesinden, KOP sürecine kadar birçok unsur yanında Kapalı Maraş konusunun, direkt ticaret, direkt uçuşlar ve doğal gaz zenginliğini hakça paylaşma sürecinin de yer aldığını vurguladı. Kıbrıs Türk tarafının kapalı Maraş konusundaki tutumu kadar Kıbrıs Rum tarafının doğal gaz konusundaki tutumunun da hatalı olduğunun altını çizen Akıncı, “bizim Kıbrıs’ta bir çözüme varabilmemiz için toplumsal düzeydeki eşitlik, siyasal anlamdaki eşitlik,hakların, toplumsal anlamdabenimsenmesi çok önemlidir. ‘Doğal gaz zenginliği ’Kıbrıs cumhuriyetine’aittir. Elbette Kıbrıslı Türk yurttaşların haklarını da koruyacağız’ demek yeterli değildir. Bu konu, bir tarafta Kıbrıslı Rumların sahip olduğu devlet, öte tarafta da Kıbrıslı Türk vatandaşlar temelinde ele alınamaz. Oluşturacağımız federal cumhuriyetin, iki eşit kanadı, iki eşit toplumu olarak bu konuyu şimdiden ele alabilmeliyiz. Federatif sistemin o iki toplumun siyasal eşitliği temelinde kurulabileceğinin, artık içselleştirmesi gerekmektedir” diye konuştu.

GÜRCAFER: ADAYLIĞINIZ BİZİ VE TOPLUMU HEYECANLANDIRDI
Akıncı’nın ziyaretinden duyduğu mutluluğu dile getiren Müteahhitler Birliği Başkanı Gürcafer ise Mustafa Akıncı adını hem birlik olarak, hem Kıbrıs Türk toplumun bireyleri olarak çok önemli gördüklerini kaydederek, “özellikle toplumsal hassasiyetlerimizi değerlerimizi yansıtan bir duruşunuz var. Açık yüreklilikle söylüyorum ki bu bizim için çok önemlidir. Bunlar son dönemde kaybettiğimiz ve hep özlediğimiz değerlerdir. Ekonomi siyasetle birbirinden hiç ayrılmaz. Zaman zaman bazı kesimler bunu ayrı değerlendirse de siyasi istikrarın olmadığı yerde ekonomik istikrar, ekonomik istikrarın olmadığı yerde de siyasi istikrar arayamazsınız. Dolayısıyla bu ülkede doğru düzgün bir yatırım ikliminin oluşabilmesi için önce sürdürülebilir bir istikrarın gelmesi lazım… sizin adaylığınız her kesimde olduğu gibi bizde de heyecan yarattı çünkü söylediğim gibi yitirdiğimiz değerler hem bizde hem çocuklarımızda bir umutsuzluğa sebebiyet vermektedir. Bu ülkeden göçü önlemek, toplumsal varlığımızı sürdürebilmek kökleşmek çoğalabilmemiz için o umutları geri kazanmaya ihtiyacımız var. Mustafa Akıncı, yalnız bizim gözümüzde değil, Kıbrıs Türkü içerisinde de çok onurlu temiz bir yer etmiş bir isimdir, bu nedenle başarılar dilerim” diye konuştu.


 
Editör: TE Bilisim