Başbakan Hüseyin Özgürgün, Ulusal Birlik Partisi-Demokrat Parti hükümetinin istifasını Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sundu.
Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından saat 10.30’da kabul edilen Özgürgün, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya hükümetin istifasına ilişkin mektubu sunarken, Cumhurbaşkanı da, yeni hükümet kuruluncaya kadar şimdiki hükümetin görevde kalmasına ilişkin Başbakan’ı yetkilendirdi.
Hüseyin Özgürgün istifa mektubunu sunmadan önce yaptığı açıklamada yeni hükümeti oluşturmak için anayasanın gereği olarak hükümetin istifa yazısını Cumhurbaşkanı Akıncı’ya ileteceğini ifade etti.

Özgürgün “Cumhurbaşkanı, 7 Ocak 2018 genel seçimleri sonrasında yeni hükümeti oluşturmak amacıyla fırsat vermek durumundaydı dolayısıyla bir önceki hükümetin istifasını sunmak için buradayım. Anayasa gereği istifa verip yemin töreni yaptıktan sonra Cumhurbaşkanı gereğini yapacaktır “dedi.
Seçim sonuçlarının ülkeye hayırlı olmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Akıncı ise bundan sonrasının siyasi partilerin işi olduğunu ifade etti.
Akıncı, “Bugün bir anayasal gerekliliği yerine getiriyoruz. Her seçim sonrası yapılan işlem budur. Mevcut hükümet istifasını sunar. Yenisinin kurulması için hazırlıklar başlar. Bu hazırlıklar nasıl başlayacak. Pazartesi yemin töreni var. Yeni milletvekilleri yeminlerini yaptıktan sonra Özgürgün’den başlayarak yine parti liderleriyle görüşeceğim. Ortaya nasıl bir sonuç çıkacak o istişareler sonucu belli olacak. Anayasada ne nasıl yapılacak bellidir. Dolayısıyla onun gereklerini biz de hukuk içinde yerine getirmeye çalışacağız” dedi..

Başbakan Özgürgün’ün mevcut hükümetin istifasını sunan yazıyı kendisine verdikten sonra, yeni hükümet kuruluncaya kadar mevcut hükümetin devam etmesi gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, Başbakan Özgürgün’e yetkilendirme yazısını verdi.

Akıncı, “Bu yazı Meclis’e de gidecek. Pazartesi de her iki yazı Meclis’te okunacak. Dolayısıyla süreç o zaman başlayacak. Ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Bundan sonrasını yürütmek partilerin işi, istişare içinde en iyisini yapacaklarına inanıyorum” dedi.

KKTC’de 7 Ocak’ta yapılan milletvekilliği erken genel seçiminde UBP 21, CTP 12, HP 9, TDP 3, DP 3 ve YDP 2 milletvekili çıkardı.
22 Ocak Pazartesi günü milletvekillerinin Cumhuriyet Meclisi’ndeki yemininden sonra hükümet kurma çalışmaları resmiyet kazanacak.

Editör: TE Bilisim