Müzakerelerin taşındığı İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon biraraya geldi.

Cuma gününe kadar müzakerelere ev sahipliği yapacak ve müzakereler için ziyaretçilere kapatılan Le Mirador Oteli’nde yer alan görüşme, KKTC saatiyle 12.00’de başladı.

İsviçre’deki müzakereleri başlatacak zirve için Mont Pelerin’e gelen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban, liderlerle yapacağı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyecek ve New York’a dönmek için Otel’den ayrılacak.

Mont Pelerin zirvesinin açılış kısmında basın mensuplarının görüntü almasına olanak verilirken; bekleme için de bir basın odası düzenlendi.

Görüşmelerde, müzakerelerdeki, Mülkiyet, Ekonomi, AB İle İlişkiler, Yönetim ve Güç Paylaşımı, Toprak ve Güvenlik/Garantiler başlıklarından Güvenlik ve Garantiler başlığı hariç tüm konuların birbiri ile bağlantılı olarak görüşülmesi bekleniyor.

Güvenlik ve Garantilerin de, 1960 anlaşmasına göre garantör ülkeler olan İngiltere, Türkiye ve Yunanistan’ın da katılımıyla beşli bir toplantıda ele alınmasının tarihinin belirlenmesi öngörülüyor.

Liderler 11 Kasım’a kadar, varılan mutabakat çerçevesinde, öncelikle Mülkiyet, Avrupa Birliği İle İlişkiler, Ekonomi, Yönetim ve Güç Paylaşımı başlıklarında üzerinde mutabakat sağlanmayan konuları ele alacak, ardından Toprak başlığı kriterler zemininde görüşülecek, burada uzlaşı sağlandığı takdirde harita konusu, Güvenlik ve Garantilerin ele alınacağı beşli konferansın tarihinin saptanması şartıyla masaya getirilecek.
Editör: TE Bilisim