İhaleye ara emri konulması talebi ile mahkemeye başvuran 3 firmanın AKSA tarafından desteklendiği, perde arkasında 3 firma ve AKSA arasında başka alış-verişlerin bulunduğunu iddia eden bir AKSA çalışanı, devletin, KIB-TEK'in, yargının ve kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldıklarını söyledi.

Kıbrıs Postası'na açıklamada bulunan ve kimliğinin gizli kalmasını isteyen bir AKSA çalışanı, KIB-TEK'in aylık elektrik kaçağı bedelinin 5 Milyon TL'nin üzerinde olduğunu ve bu bedelin KIB-TEK'in elektrik satın aldığı enerji firması AKSA'ya her ay ödendiğini, bu nedenle AKSA’nın kaçakları önleyecek akıllı sayaç sistemine geçilmesini istemediğini iddia etti.

Dokuz firmanın şartname alarak 5 firmanın ihaleye katıldığı ve 5 firmadan 3’ünün idari şartnamenin koşullarına uygun bulunmayarak, teknik şartname ile finans boyutunda 2 firmanın kaldığı akıllı sayaç ihalesinde ihaleye katılma şartlarını yerine getiremeyen 3 firma ara emri talebi ile mahkemeye müracaat etmişti.

Ara emri talebi ile mehkemeye başvuran firmaların aslında ihaleye dahil olmak yerine ihalenin iptalini hedefledikleri iddia edildi.

Kıbrıs Postası ile irtibata geçen ve kimliğinin gizli kalmasını isteyen bir AKSA çalışanı, KIB-TEK'in aylık elektrik kaçağı bedelinin 5 Milyon TL'yi bulduğunu ve bu bedelin KIB-TEK'in elektrik satın aldığı enerji firması AKSA'ya her ay yansıdığını iddia etti.

Akıllı sayaçların devreye girdiği andan itibaren KIB-TEK'in aylık 5 Milyon TL tasarrufu olacağını buna bağlı olarak da AKSA firmasının da 5 Milyon TL daha az para kazanacağını iddia eden AKSA çalışanı ihalenin iptalinin en çok AKSA'nın işine geleceğini belirtti.

İhaleye ara emri konması talebi ile mahkemeye başvuran 3 firmanın AKSA tarafından desteklendiği ve perde arkasında 3 firma ve AKSA arasında başka alış-verişlerin bulunduğunu iddia eden AKSA çalışanı devletin, KIB-TEK'in, yargının ve tüketicilerin yanıltılmaya çalışıldıklarını iddia etti.

Gazeteci Levent Özadam 18 Temmuz 2014'te ADA TV'de Erçin Şahmaran'ın hazırlayıp sunduğu televizyon programında çarpıcı açıklamalarda bulunmuş, yerel seçimlerde Kalecik bölgesinde faaliyet gösteren enerji firması AKSA’nın bölgesindeki bazı adaylara maddi destekte bulunduğunu iddia etmişti.

İhalenin ardından ihale şartnamesine uygun bulunmayan 3 firma ara emri talebi ile mahkemeye başvurmuş, bunun üzerine KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim bu firmalara sert sözlerle cevap vermişti.

İSMET AKİM: “DERSLERİNE İYİ ÇALIŞMADILAR, BÜTÜN MESELE BU...”

Akim “Özetle derslerine iyi çalışmadılar, bütün mesele bu... Burada kurumun hiçbir hatası yok, tüm hata sözkonusu firmaların. Tüm hata kendilerinde olmasına rağmen bir de mahkemeye gittiler. Siz işinizi tam yapmayacaksınız sonra da dönüp başkasını suçlayacaksınız.

Üç firmanın iddia ettiği gibi, kendilerinin diğer iki firmadan daha düşük teklif verdiği doğru değildir. Biz tekliflerini görmedik bile. Bunlar ihale şartlarının koşullarını bile yerine getirmediler ki teklif aşamasına geçsinler. Bu iddiaları yalandır.”

* * *

4 Temmuz 2014'te gerçekleşen akıllı sayaç ihalesine 2 firma tarafından 3 farklı teklif verilmişti. Yapılan değerlendirme sonrasında Mors Ltd. ve Kıymet Trading'in teklifleri ihale şartnamesine uygun bulunmuştu.

İhalede 120 bin adet tek faz elektronik sayaçlarda Iskraemeco markası ile 129 Euro fiyatla en ucuz teklifi Mors Ltd. verirken, Kıymet Trading'in Kamstrup ve Landis markaları ikinci sırada kalmıştı. 3 faz CT-VT 300 adet sayaç, 500 Euro fiyatla Mors Ltd. yine en ucuz fiyat veren firma olmuştu.

15 bin adet 3 faz elektronik sayaçta ve 3 faz CT sayaçta, Landis firması ile Kıymet Trading en ucuz fiyatı veren firma olmuştu.

Uzaktan erişimle çalışacak akıllı sayaçların 18 ayda maliyetini karşılayacağı açıklanmış, maliyet bedeli ihaleyi alan şirketlere 4 yıl içinde ödeneceği belirtilmişti.
(KIBRIS POSTASI)

Editör: TE Bilisim