Vakıftan yapılan açıklamada, Afrika Gazetesi’nin, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan’ın görselinin kullanıldığı “Yunan gözüyle…” başlıklı yayını değerlendirildi. 

Bu görsel ile ilgili TC Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı  Recep Akdağ’ın KKTC savcılığını,  Hataylılar Bütünleşme ve Yardımlaşma Derneği ile Karadeniz Kültür Derneği’nin de Polis Genel Müdürlüğü’nü göreve davet ettiği anımsatılarak, vakfın, söz konusu görselin ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği kanısında olduğu belirtildi. 

Bir kişinin devlet başkanı olmasının eleştirilemeyeceği anlamına gelmediği, hatta, siyasetçilere karşı eleştirinin dozunun daha yüksek olduğu konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bir çok kararı bulunduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
 
“Eleştirinin dozu konusunda ise sadece hoşa giden ya da insanları incitmeyen veya önemsenmeyen ‘bilgi’ ve ‘düşünceler’ için değil, aynı zamanda devleti veya toplumun herhangi bir kesimini inciten, şok eden veya rahatsız eden bilgi ve düşünceler için de geçerlidir ilkesini göz önünde bulundurulması gerekmektedir (Handyside v İngiltere kararı).  
AİHİM  karalarına göre, terörizmi destekleyen,  şiddet çağrısı yapmayan düşüncelerin açıklanmasına hoşgörü ile yaklaşılmalıdır (Ceylan v. Türkiye, Karataş v Türkiye). Söz konusu görselde ne şiddet çağrısı ne de terörizm propagandası vardır.”

“AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI”

Açıklamada, söz konusu görseli yayınlayan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni olan Şener Levent’e ceza davası açılmadan önce iç hukukun parçası olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin de göz önünde bulundurulması ve buna göre hareket edilmesi talep edildi. 

KTİHV açıklamasında, Fasıl 154 Ceza Yasasında müfsit niyetli yayınlar,  zem ve kadih (hakaret ve sövme) ve yabancı devlet yetkililerine karşı zem ve kadih suçlarının var olmasının, ifade özgürlüğüne doğrudan bir tehdit olduğu kaydedilerek, “Yine KKTC iç hukukun parçası olan Kişisel ve Medeni Haklar Sözleşmesi’nin denetim organı olan İnsan Hakları Komitesi’nin 34. yorumuna göre,  hakaret suçlarının ceza yasasından kalkması gerekmektedir” denildi. 

Açıklamada, “Devletin elinde kişileri ifadelerinden dolayı yargılayıp ceza verdirecek yasa maddeleri olması ifade özgürlüğü karşısında çok önemli bir tehdittir. Bu yüzden zem ve kadih meselelerinin tarafların  sivil mahkemelerde açacakları davalarla çözülmesi gerektiği ve Fasıl 154 Ceza Yasasındaki müfsit yayın  ile  zem ve kadih ile ilgili suçların kaldırılması gerektiğinin altını çizeriz” ifadeleri kullanıldı.  

Editör: TE Bilisim