Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi, KKTC’deki yargı sisteminin en temel sorunlardan birinin avukat sayısındaki kontrolsüz büyüme olduğunu kaydetti.

2014- 2015 adli yılı açılış töreninde konuşan Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi, ülkede hukukçu ve avukat enflasyonu yaratıldığını söyleyerek,“Avukat enflasyonunun Hukuk Meclisi tarafından dizginlenmemesi toplum için felaket niteliğindedir. Baro imtihanları dahil, staj ve icra-i meslek şartlarını gelişmiş ülkelerdeki seviyelere getirmeliyiz. Bunun yapılmamasının kabul edilebilir bir izahı yoktur” dedi.

“ADALET MEKANİZMASI YAVAŞ İŞLİYOR”

Suçlarda, ceza davalarında ve tüm sivil dava kategorilerinde artış olduğunu kaydeden Bedevi, ülkedeki adalet mekanizmasının yavaş işlediğini söyledi.

Davaların nihai çözümünün ülkedeki ekonomik durumla da alakalı olduğunu ifade eden Bedevi, ülkede halen daha Adli Tıp Kurumu oluşturulmadığını ve bunun kabul edilemez olduğunu da söyledi.

“MEDYA TİRAJ ÖNCELİĞİNİ DİZGİNLEMELİ…”

Konuşmasında medyanın ve polis teşkilatının işleyişine de değinen Bedevi, “Medya tiraj önceliğini dizginleyip, insan haklarına ve suçsuzluk karinesine saygı göstermeli. Polisin, hukuku, insan haklarını ve avukatı benimseyip hazmetmesi, mahkeme emirlerini geciktirmeden uygulaması, hukuk dışı taktik ve yöntemlerden uzak durup, işkenceyi tarihe gömmesi gerekir” dedi.

“HAKİM VE SAVCI SAYILARINDAKİ İHTİYAÇ VE EKSİKLİK GİDERİLMELİDİR”

Hukuk Komisyonları oluşturulması gerektiğini dile getiren Ünver Bedevi, sivil davalardaki usul ve uygulamanın hızlanmasının şart olduğunu da vurgulayarak, “Hakim ve savcı sayılarındaki ihtiyaç ve eksiklik de giderilmelidir” şeklinde konuştu.

Mevcut sistemin tebliğ ve icralarda, mazbatalarda ve gayrimenkul mecburi satışlarında tıkandığını söyleyen Bedevi, “Yargı ve Meclis bu tıkanıklığı aşmakla mükelleftirler. Aksi takdirde avukatlar da dahil toplumun tüm kesimleri zarar görmeye devam edecek” dedi.

“BELGELERİN TEMİNİNDE CİDDİ SIKINTI VAR”

Devlet kaynaklı bilgilerin ve belgelerin temininde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını da anlatan Bedevi, “Biz bunun daha hızlı, pratik ve masrafsız olması için uğraşırken, uygulamada tam tersi gelişmelerle karşılaşıyoruz. Bu durum resmi dairelerin ve hükümetlerin umurunda değil” ifadesine yer verdi.

“ISLAHEVİ VE SIĞINMA EVİ YOK”

Hükümetlerin mahkemelerdeki altyapı, bina, malzeme, araç gereç ve personel gibi eksiklikleri gidermesi gerektiğini dile getiren Bedevi, ülkede ıslahevi ve sığınma evi olmamasını da eleştirdi.

Mültecilere sığınma hakkı tanınmadığını kaydeden Barolar Birliği Başkanı Bedevi, mültecilerin tutuklanıp yargılandığını, ülkelerine geri gönderildiğini söyledi.

Kıbrıs’taki siyasi çözümsüzlüğe de işaret eden Bedevi, bunun en can alıcı unsurunun taşınmaz mal olduğunu, kaynak ayrılmaması ve ödeme yapılamaması nedeniyle Taşınmaz Mal Komisyonu’nun, avukatların ve müracaatçıların tehire zorlandığını savundu.

“FAİZ YASASI İHTİYACI HALEN DURUYOR”

Mahkeme hükümlerine yansıyan fahiş ve gayri-adil faizler olduğunu da söyleyen Bedevi, “Faiz Yasası ihtiyacı halen durmaktadır” dedi.

“AVUKATLIK EĞİTİMİ OLMADAN AVUKATLIK HİZMETİ VEREN KİŞİLER TÜREDİ”

Bedevi şöyle devam etti:

“Bu küçük ülkede sosyal ve ekonomik sorunlar ürkütücü boyutlardadır. Üreten, refah yaratan ekonomimiz, çare üretebilen hükümetlerimiz yoktur. Geçirilmesi gereken yasalar, yasalarda eksiklikler, yanlışlıklar, amatörlükler vardır.

Yürütmenin uygulamalarında eksiklikler, yetersizlik vardır. Gittikçe yaygınlaşan, okullara kadar inen ancak baronları bir türlü yakalanmayan uyuşturucu belası vardır. Her köşede çocukları bile içine çeken bahis dükkanları vardır. Trafik altyapı ve düzeni felaketleri kabullenmiş ve körükleyen durumdadır. İstismar vardır. İntiharlar vardır. Avukatlık eğitimi olmadan avukatlık hizmeti veren kişiler bile türemiştir. Partizanlık vardır. Rüşvet vardır. İşkence vardır. Faiz sorunu vardır. Meclisin Anayasa değişikliğini ülkedeki hukukçulara danışmayı gerekli görmediği ve unuttuğu bir ülkedeyiz.

Böyle bir zemini düzeltmek hukuk camiasının vazifesi veya yapabileceği bir şey değildir. Bu görev meclis ve hükümetlerin ve devlet maaşlı uygulayıcılarındır. Yargı ancak asli görevlerini yapmak sureti ile katkı koyar. Ancak bu zemin ve şartlar yargının üzerindeki yükü ve baskıyı artırmaktadır.” 
Editör: TE Bilisim