Ara bölgede toplanan KKTC ve Güney Kıbrıs’tan siyasi partiler, ada genelinde şovenizmle mücadeleye yardımcı olacak bir eğitim sistemine ihtiyaç duyulduğu görüşünde birleşti.

KKTC ve Güney Kıbrıs’ta bazı siyasi partiler, Slovak Büyükelçiliği tarafından düzenlenen rutin toplantı çerçevesinde, bugün Lefkoşa ara bölgedeki Ledra Palace Otel’de bir araya geldi.

Gündemin Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) tarafından “Kıbrıs sorununun çözümünde eğitimin rolü” olarak belirlenen toplantıya, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil ile Rum İlköğretim Öğretmenler Sendikası (POED) Başkanı Philios Phylactof konuk olarak katıldı.

ORTAK AÇIKLAMA

Parti temsilcilerinin üzerinde mutabık kaldığı ortak açıklama Slovak Büyükelçi Oksana Tomova tarafından okundu.

Üzerinde mutabık kalınan açıklamada, “Toplantıda siyasi partiler, eğitimin Kıbrıs sorununun çözümüne nasıl yardımcı olabileceğini tartıştı. Öğrencilerin kişiliklerine yardımcı olacak, kültürler arası eğitimi; barış içerisinde birlikte yaşamayı, şovenizmle ada genelinde mücadeleye yardımcı olacak bir eğitim sistemine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Siyasi partiler, eğitimin barış kültürünün geliştirilmesi ve tüm kesimleri kucaklayıcı bir iklim yaratmak için araç olarak kullanılması gerektiğini belirtti” denildi.

Siyasi partilerin sendika, okul, kurumlar ve öğretmenlerin karşılıklı saygı, karşılıklı anlayış, karşılıklı tolerans ve eşitlik anlayışını eğitimde teşvik etmesi gerektiği görüşünü de savunduğu kaydedildi.

Bugünkü toplantıya KKTC’den, Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG), Ulusal Birlik Partisi (UBP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), Güney Kıbrıs’tan ise Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL), Demokrat Parti (DIKO), Birleşik Demokratlar (EDİ), Demokratik Seferberlik Partisi (DISI) ile Merkezin Yeniden Yapılandırılması İçin Siyasi Grup (EPALXI) temsilcileri katıldı.

Siyasi partilerin bir sonraki toplantısının 18 Mart’ta yapılması kararlaştırıldı. 
Editör: TE Bilisim