Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer toplantı öncesi yaptığı konuşmada, AB yetkililerine zaman ayırıp böylesi bilgilendirici bir toplantı gerçekleştirdikleri için teşekkür etti.
Mecliste, Kamu İhale Yasa Tasarısı’ nın olduğunu söyleyen Gürcafer, bu yasanın eskiden beri geçmesini beklediklerini dile getirerek, Devlet İhale Tüzüğü ile kontrol altında olan kamu ihalelerinin olduğunu ve bunlara zaman zaman müdahale ettiklerini ifade etti. Gürcafer, yarı özel ve yarı devlet kurumların açtıkları ihalelere müdahale edemediklerinden dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, keyfi ihalelerin ancak böylesine bir yasa tasarısı ile disipline edilebildiğinin altını çizdi.

Gürcafer,Kamu İhale Yasa Tasarısı’ nın AB uyum yasaları çerçevesinde geleceğimizi de etkileyecek bir yasa olduğunu söyledi.

Gürcafer, bu yasada müteahhitleri rahatsız eden noktaların olabileceğine de dikkatleri çekerek, yasanın müteahhitlerden gelecek fikirler doğrultusunda şekle girebileceğini söyledi.

Müteahhitler Birliği’nden bir ekibin bu çalışmaların içerisinde olduğunu ve müteahhitleri sürdürülen çalışmadan haberdar edeceklerini ifade etti.

Gürcafer, bunun henüz bir taslak olduğunu, endişelenmesi gereken bir durum olmadığına vurgu yaparak, bunun üzerinde çalışıldığını ve her noktasının müteahhitlerle paylaşılacağının altını çizdi.

Kamu İhale Yasası ile ilgili memnuniyetlerin yanında memnuniyetsizliklerinde olduğunun farkında olduğunu belirten Gürcafer, uzman kişiler tarafından bu konuların titizlikle ele alınacağını belirtti.

Karşılıklı fikir alış verişinin yapıldığı sunumda Müteahhitler, Merkezi ihale Komisyonu üyesi Hasan Çakmak’a inşaat sektöründeki sorunları aktardı ve çözüm üreterek yeni oluşacak olan ihale yasası ve yapım işleri tüzüğünde bu sorunların çözümüne ilişkin maddeleri görmek istediklerini belirttiler.

Hasan Çakmak ise var olan ihale mevzuatı ile AB uyum müktesebatı çerçevesinde hayata geçecek olan ihale mevzuatı arasında uçurumların olmadığını belirtti ve karşılıklı atılacak adımlar ile en kısa zamanda yeni bir Kamu İhale Yasası’nın uygulamaya konulacağının mesajını verdi.

AB yetkililerden Edvins Parups (Letonya on beş yılı aşkın kamu ihaleleri deneyimi olan uzman) ile Darius Piesta (Polonya Kamu İhaleleri ile ilgili avukat) ve AB proje sorumlusu Tuğyan Atıfsoy’ un da ( Başbakanlık Avrupa Birliği  Koordinasyon Merkezi ) katıldığı ziyarette Kamu İhale Yasa Tasarısı ile ilgili önemli bilgiler paylaşıldı.
 
Editör: TE Bilisim