Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, ertelenen her sorunun daha da büyüdüğünü ve günün sonunda bu durumun çaresizliğe götürdüğünü söyleyerek devlet yöneticilerinin görev sürelerini en etkin şekilde kullanması gerektiğini belirtti.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, Meclis Başkanı Siber, 3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma Günü nedeniyle ziyaretler gerçekleştiren Derviş Yücetürk başkanlığındaki Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu yetkililerini kabul etti.

Siber, kabulde yaptığı konuşmada yasaların süratle hazırlanması ve yeterli olabilmesi konusunda sıkıntılar yaşandığına dikkati çekerek bu konuda bir takım girişimler başlattıklarını söyledi.

Hak ve adalet ilkesine uyulmadığı konusunda bireylerin tespiti ve şikayeti varsa devlet ile vatandaş arasındaki bağın zayıflayabileceğini söyleyen Siber, “Bu durumda kendi toprağımıza ve ülkemize olan güveni de yitirebiliriz” dedi.

İşe alımların hak ve adalet mekanizması çerçevesinde gerçekleşmesinin önemine vurgu yapan Siber, bu tür girişimlerin güven zedelenmesi yaratabileceğini ifade ederek “Toplumun güvensizliği, toplumun yaşam kalitesinin düşmesi demektir” dedi.

YÜCETÜRK: “DERNEKLER YASASI HAYIR KURULUŞLARINI KAPSAMIYOR”

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk de konuşmasında, yeni Dernekler Yasası’nın hayır kuruluşlarını içermediğine dikkati çekerek yasanın kendilerini kapsamadığını üzülerek gördüklerini söyledi.

Bu durumda federasyonun çalışmalarını İngiliz döneminden kalan yasalarla sürdürme durumunda kaldığına işaret eden Yücetürk, bunun kendileri için büyük sorunlar teşkil ettiğini belirtti.

“ENGELLİ İNSAN HAKLARI BİLDİRGESİ MECLİS’TE KABUL EDİLSİN”

Özel Eğitim Yasası’nın geri çekildiğini ve Milli Eğitim Yasası altında bir tüzük ile daha doğru bir yapıya kavuşacağına inandıklarını dile getiren Yücetürk, “Engelli İnsan Hakları Bildirgesi”nin kabulü konusunda da Meclis’ten destek istedi.

“8 YILDIR ENGELLİ İSTİHDAMI YAPILMIYOR AMA BAZILARINA BİLGİMİZ OLMADAN YAPILDI”

Yücetürk, yasada yer olmasına rağmen yaklaşık 8 yıldır engelli istihdamı yapılmadığını belirterek bazı dairelere ise kendilerinin bilgisi dışında istihdamlar gerçekleştiğini söyledi. Yücetürk, engelli istihdamlarının yasaya uygun ve bir düzen içerisinde yapılmasını beklediklerini ifade etti.
Editör: TE Bilisim