Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, bilgi çağında, gençlerin gezmesi ve eğlenmesi kadar, okuma alışkanlığının artırılmasının da önemli bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Üstel, ülkede devlet ve üniversitelere ait birçok kütüphane bulunduğunu ancak buralara gidenlerin çok olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirterek, insanların daha çok kitap okuması, kütüphanelere daha çok gitmesi için düzenlenen etkinliklerin büyük önem taşıdığını ifade etti.

49. Kütüphane Haftası ve Milli Kütüphane’nin 50. yılı kutlama etkinlikleri çerçevesinde “50. Yılda Bilgi Hizmetleri” konulu sempozyum düzenlendi.

Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan sempozyumun açılışında Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel ile Kültür Dairesi Müdürü Nurcan Namsoy konuştu.

Ünal Üstel, “okumak” temalı Genç Fotoğrafçılar Atölyesi’ne katılan fotoğrafçılara teşekkür belgesi verdi.

ÜSTEL: “KÜTÜPHANELERE GİDENLERİN ÇOK OLDUĞUNU SÖYLEMEK MAALESEF MÜMKÜN DEĞİL”

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, dolu dolu bir hafta yaşandığına işaret ederek, Dünya Tiyatro Günü’nün ardından Kütüphane Haftası ve Milli Kütüphane’nin 50. yılının kutlandığını hatırlattı.

Üstel, daha devlet kurulmadan Milli Kütüphane’nin kurulduğunu ve bugün 50. yıla ulaşmasının kutladı. 

Sempozyumdaki konuşmacıların değerli bilgiler vereceğini belirterek Üstel, kültür ve kültür varlıklarının, toplumu birbirine yaklaştıran, ülkelerin çağdaşlığını ve zenginliğini dış dünyaya yansıtan unsurlar olduğunu söyledi.

Üstel, genç ve çocukların kültürel zenginliklerle buluştuğu yerlerden birinin kütüphaneler olduğunu, devlete bağlı kütüphaneler yanında 8 üniversitenin de kütüphaneleri bulunduğunu ifade ederek “Ancak buralara giden insanların çok olduğunu söylemek maalesef mümkün değil” dedi.

Bakan Üstel, kütüphanelere daha çok gidilmesi, insanların daha çok kitap okuması için Kültür Dairesi’nin bir takım etkinlikler düzenlediğine işaret ederek, “Gençler gezmeli eğlenmeli ama okuma alışkanlıklarını artırmak da bu bilgi çağında önemli bir ihtiyaçtır” diye konuştu.

Ünal Üstel, Meclis toplantısı nedeniyle sempozyumdaki sunumları izleyemeyeceğini ancak sonuçlarını rehber edineceklerini ifade etti.

NAMSOY: “KÜTÜPHALERİMİZ DÜNYA ÖLÇEĞİNDE İŞLER ÇIKARIYOR”

Kültür Dairesi Müdürü Nurcan Namsoy ise sempozyum açılış konuşmasında, sunumlarda ortaya konulacak bilgilerden, öğrenci ve akademisyenlerin çalışmalarında yararlanacağını söyledi.

Sempozyumun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha ileriye taşıyacak bir çalışma olduğunu ifade eden Namsoy, gelişmeye açık Kıbrıs Türk kütüphanelerinin çağdaş bilgi işlem hizmetlerinde dünya ölçeğinde işler çıkardığını kaydetti.

Namsoy, Milli Kütüphane’nin 50 yıl önce 13 bin kitap ve 2 kütüphaneciyle kurulduğunu bugün ülkedeki üniversitelere bağlı kütüphanelerle birlikte 1 milyonun üzerinde yayın ve 100’ün üzerinde bilgi yöneticisi ve çalışanı bulunduğunu açıkladı.

Kat edilen yolun küçümsenemeyeceğini vurgulayan Nurcan Namsoy, Kültür Dairesi’nin de üzerine düşen ödev ve sorumluluğu yerine getireceğini, özellikle Türkiye’yle kütüphanecilik alanındaki işbirliğinin devam edeceğini söyledi.

“OKUMAK” TEMALI GENÇ FOTOĞRAFÇILAR ATÖLYESİ

Kültür Dairesi’nin KKTC Milli Kütüphanesi’nin 50. Kuruluş Yıldönümü ile 49. Kütüphane Haftası’nı kutlama etkinlikleri çerçevesinde geçtiğimiz pazartesi düzenlediği “okumak” temalı Genç Fotoğrafçılar Atölyesi’ne katkıda bulunan fotoğrafçılara teşekkür belgeleri Bakan Ünal Üstel tarafından verildi.

Etkinlik çerçevesinde, Lefkoşa bölgesindeki orta öğretim okullarının fotoğraf kolundaki 31 öğrenci, aralarında Kültür Dairesi personeli Ceyhan Özyıldız ile Leman Ahmetoğlu’nun da yer aldığı fotoğrafçılar Gizem Aksoy, Hasan Bağlar, Mehmet Gökyiğit, Cüneyt Bayram, Mustafa Evirgen, Özhan Özatay, Reşat Maner ve Tevfik Ulual’ın eşliğinde AKM’den başlayarak Lefkoşa Surlariçi bölgesinde, “Okumak” temalı fotoğraf çekimi yaptı.

Kültür Dairesi’nden verilen bilgiye göre, etkinliğe Atatürk Meslek Lisesi, Değirmenlik Ortaokulu, Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi ve Yakın Doğu Koleji’nden 12-18 yaş arasındaki öğrenciler katıldı. Sergi de Salı günü Kültür Dairesi Müdürü Nurcan Namsoy tarafından AKM’de açıldı.

Genç fotoğrafçılara katılım belgesi de verilen Genç Fotoğrafçılar Atölyesi etkinliğinde çekilen 29 fotoğrafın yer aldığı AKM’nin Kütüphane bölümündeki sergi, 5 Nisan Cuma gününe kadar ziyaret edilebilecek.

SEMPOZYUM PROGRAMI

“50. Yılda Bilgi Merkezleri” Sempozyumu’nda ilk sunumu Kültür Dairesi Kütüphaneler ve Yayın Şube Amiri Umure Örs, “Kıbrıs Türk Milli Kütüphanesi’nin 50. Yılı” konusunda yaptı.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Ümit Konya ile araştırma görevlisi Dr. Fatih Canata “Türkiye’de Bilgi Sağlama ve Koruma Yolları” konusunda konuştu.

YDÜ İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Behiye Çavuşoğlu’nun “Bilgi Ekonomisine Dayalı Bilgi Yönetimi Stratejisi: Küçük Ada Ekonomileri İçin Öneriler ve KKTC’deki Durum” konusundaki sunumundan sonra Okul Kütüphaneciler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Şebnem Gürsoy “Okul Kütüphanelerinde Yaratıcı Uygulamalar: Evrensel Köy” başlığında konuşma yaptı.

Sempozyumun son konuşması ise Kıbrıs Türk Kütüphaneciler Derneği Başkanı Rukiye Kaymak’ın “Okul Öncesi Dönemde Çocuklarda Okuma Alışkanlığı Kazandırılması” konusundaydı.

Editör: TE Bilisim