Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, çözüm iradesinden yoksun bir tarafla karşı karşıya olduklarına işaret ederek, bir çözümün mümkün olup olmadığını Eylül veya Ekim ayında görmenin mümkün olacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dün gece 4’üncü Uluslararası Patates, Kültür ve Sanat Festivali’nin açılış törenine katıldı.

Patatesin farklı yemeklerinin ve hamur işlerinin sunulduğu festivalin açılışına Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu ile bazı milletvekilleri ile belediye başkanları da katıldı.

CUMHURBAŞKANI EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu açılış töreninde yaptığı konuşmada, yerli ürünlerle ilgili yapılan festivallerin gün geçtikçe artmakta olduğunu, patatesin de ülkenin önemli ürünlerinden biri olduğunu, ancak 1993’de Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın aldığı bir kararla Avrupa Birliği ülkelerine ihracatının büyük ölçüde engellendiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk kültürüne önem vermenin ve farklı kültüre sahip ülkelerden ekiplerle festival düzenlemenin KKTC’nin ve Kıbrıs Türk kültürünün tanıtımı açısından önemli olduğunu vurgulayan Eroğlu, KKTC’de düzenlenen festivalleri desteklediğini söyledi.

MÜZAKERELER.. GÖRÜŞME 2 EYLÜL’DE

Festivaldeki konuşmasında Kıbrıs müzakereleri hakkında da bilgi veren Eroğlu, görüşmelerin buzdolabına konulduğu yöndeki düşüncelerin gerçekleri yansıtmadığını, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum müzakerecilerinin 26 Ağustos’ta bir araya geleceğini, kendisinin ise Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile 2 Eylül’de görüşeceğini belirtti. Eroğlu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun yer aldığı Eylül ayında da New York ziyaretinin olacağını hatırlattı.

"MASAYA ÇOK BÜYÜK İSTEKLERLE GELİYOR"

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin masaya çok büyük isteklerle geldiğine işaret eden Eroğlu, “Rum tarafı o kadar çok büyük isteklerle müzakere masasına geliyor ki, niyetini anlıyorsunuz; anlaşma niyetinde değil zamanla oynama niyetiyle müzakere masasına geldiğini söylemeye gerek yok” dedi.

"EYLÜL - EKİM AYINDA CEVAP ALIRIZ"

Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerde bir antlaşma niyeti ile yer aldığını ancak, toplum içerisinde zaman zaman Kıbrıs Türk tarafının uzlaşmaz gibi gösterilmeye çalışıldığını bunun üzücü olduğunu kaydeden Eroğlu, “Bugüne kadar yapılan tüm müzakerelerde Türk tarafı hep uzlaşıcı olmaya çalışmıştır, Rum tarafı da uzlaşmama gayreti içerisinde olmuştur. Çözüm iradesinden yoksun bir tarafla karşı karşıyayız ve o çözüm iradesinden yoksun kişiyi çözüme davet ediyoruz. Yine davetimiz açıktır. Ha Mümkün mü? Değil mi? Bunun cevabını da herhalde Eylül Ekim ayında alacağız” dedi.

"KENDİ KENDİMİZİ KANDIRMAYALIM"

Bir çözüme endekslenilmemesi gerektiğini ve ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi için çalışılması gerektiğini kaydeden Eroğlu, “ ‘Anlaşma olmamıştır ekonomi onun için çökmüştür.’ Bu gibi laflarla kendi kendimizi aldatmaktan vazgeçelim, kendi devletimize sahip çıkalım” şeklinde konuştu.

UZLAŞMAZ SUÇLAMALARI...

Bazı kesimlerin Cumhurbaşkanını uzlaşmaz olarak suçlamasının olumsuz sonuçlar doğurabileceğini kaydeden Eroğlu, Kıbrıs Türk halkı içerisinden uzlaşmazlıkla suçlanmasının dış ülkeler tarafından da Kıbrıs Türk tarafının uzlaşmaz olarak addedilmesine neden olabileceğini vurguladı ve Kıbrıs Rum halkının kendi liderini hiçbir zaman uzlaşmazlıkla suçlamadığına dikkat çekti.

Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anastasiadis’e uzlaşmaz diyen bir Rum yok. Bilakis daha çok istesin diye politikasını telkin ediyorlar. Bu topraklarda huzur ve güven içerisinde yaşayabileceğimiz bir anlaşmaya varmak dışında bir arzumuz yok. Artık müzakere masasında bizi izlemekten sizlerin yorulduğunun farkında olduğum için artık bu anlaşma olacaksa Rum tarafının üzerinde bazı baskıların gelmesi veya bazı mesajların verilmesi gerekir.”

"ÇİN VE RUSYA GİBİ ÜLKELER OLDUĞU SÜRECE..."

Bazı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi temsilcilerini de eleştiren Eroğlu, “Yanı başımızda Birleşmiş Milletler askerleri görev yapmaya devam ettiği sürece; Birleşmiş Milletlerde Rusya ve Çin gibi, Rumların aleyhine olacak herhangi bir olumsuz kararı veto hazırlığı içerisinde olan devletler bulunduğu sürece; müzakere masasında anlaşma olması, bizim de bu topraklarda Rumlar kadar yaşam hakkımız olduğunu kabul etmesi takdir edersiniz ki oldukça zordur” dedi.

ÖZGÜRGÜN

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ise Kıbrıs patatesinin dünya çapında bilinen bir ürün olduğunu ve merkezinin de Beyarmudu bölgesi olduğunu belirtti.

Festival ortamının çok güzel olduğunu ifade eden Özgürgün, katkı koyan tüm kesimleri tebrik etti.

EDİP

Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip ise festivalin düzenlenmesi için koydukları katkıdan dolayı başta Beyarmudu Patates Üreticileri Birliği olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür etti.

Kültürel faaliyetlerin sürdürülmesini sağlamanın ve ekonominin gelişmesine yardımcı olmanın Belediyenin asli görevleri arasında olduğunu kaydeden Edip, festival programını hazırlarken hem patates, hem de yerli sanatçılara önem verdiklerini belirtti.

En lezzetli patatesin Beyarmudu bölgesinde yetiştirildiğine inandıklarını ifade eden Edip, patatesin ülke dışında tanıtımına da önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından yurt dışından gelen ekipler Cumhurbaşkanı’na kendi kültürlerini yansıtan hediyeler takdim etti.

FESTİVAL PAZAR GÜNÜNE KADAR SÜRECEK

Beyarmudu Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve 24 Ağustos Pazar günü sona erecek olan Uluslararası Patates Kültür ve Sanat Festivali’nde ses sanatçıları İbrahim Özduran, Cem Kafkas, Grup Barya, Fikri Karayel ve Hakan Arap sahne alacak, kostüm güzeli ve festival yakışıklısı seçilecek

Hindistan, Makedonya, Rusya, Türkiye ve KKTC’den halk dansları gösterilerinin de yer alacağı festivalin son gecesinde Türkiyeli sanatçı Haluk Levent sahne alacak. 
Editör: TE Bilisim