32 örgüt yayımladıkları ortak açıklamada, Kıbrıslı çözüm anlayışıyla Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü için devam eden müzakere sürecine olan desteğini vurguladı.

Sözkonusu örgütler, bu önemli ve hassas konuların esaslarının görüşüleceği uygun üçlü görüşme ortamını sağlaması için Birleşmiş Milletler’e de çağrı yaptı.

İmzacı örgütler adına Mağusa İnisiyatifi’nden Okan Dağlı tarafından yapılan açıklamada isimleri; “Dayanışma, Mağusa İnisiyatifi, Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği (GÜKAD), Mağusa Gençlik Merkezi (MAGEM), Kıbrıslı Türk Sanatçı ve Yazarlar Birliği, Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS), Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-iş), Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (TÜRKSEN), Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (KTMMOB), Biyologlar Derneği, Halk Sanatları Vakfı (HASDER), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), Belediye Emekçileri Sendikası (BES), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (ELSEN), Feminist Atölye (FEMA), Doğu ve Güneydoğu Kültür Derneği, Lefkoşa Folklor Derneği (FOLK-DER), Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜSEN), Kooperatif Görevlileri Sendikası (Koop-Sen), Göçmenköy Taşkınköy Kültür Derneği (GÖÇ-TAŞ), Gençlik Merkezi Birliği, Management Centre, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB), Akdeniz Avrupa Sanat Derneği (EMAA), The Center for Migration Identity and Rights Studies, POST Research Institute” olarak verilen 32 sivil toplum örgütü tarafından yayımlanan ortak açıklama şöyle:

“Liderlere Çağrımızdır...

Bu çağrıya imza koyan örgütler olarak Kıbrıslı çözüm anlayışıyla Nikos Anastasiadis ve Mustafa Akıncı arasında Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü için devam eden müzakere sürecine olan desteğimizi vurgularız.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un New York’da gerçekleşen üçlü zirvenin ardından yaptığı açıklamada, liderlerin yıl sonuna kadar sorunu çözmelerinin mümkün olduğuna yönelik kararlılık vurgusunu dikkate alıyoruz. İmzacı örgütler olarak, iki liderin talebi doğrultusunda BMGS Ban Ki-moon’un doğrudan dahil olacağı ve BM’nin çözüm sürecindeki kolaylaştırıcı rolünün güçlendirilmesinin gerekliliğine inanıyoruz.

Bizler, Kıbrıs sorununun çözümlenmesiyle beraber sona ermesine yönelik ortak arzumuzu ve Kıbrıs’ta temel insan hak ve özgürlüklerine saygı duyan ve iki toplumun siyasi eşitliğine dayanan federal bir yapıda yaşayabileceğimizi vurgularız.

Dört başlıktaki (Ekonomi, AB Meseleleri, Yönetim ve Güç Paylaşımı ve Mülkiyet) yakınlaşmaların önemli derecede olgunluğa ulaştığını, ve tümünün tamamlanmasının ancak geriye kalan konularda (Toprak ve Güvenlik ile Garantiler) anlaşmaya varılması ile aşılacağının bilincindeyiz.

Birleşmiş Milletlere, bu önemli ve hassas konuların esaslarının görüşüleceği uygun üçlü görüşme ortamını sağlaması için çağrı yapıyoruz. İnancımız, Güvenlik ve Garantiler başlığının, “toprak ayarlaması” konusunun görüşüleceği üçlü toplantı sonrası anlamlı yakınlaşma sağlanması ardından gerçekleşecek “çoklu zirvede” görüşülmesidir. Ayrıca, taraflararası herhangi bir anlaşmanın iki toplumun güvenlik kaygılarına cevap verebilecek nitelikte olması gerektiğini vurgularız.

Bu metine imza koyan örgütler olarak, iki liderin yıl sonuna kadar kapsamlı bir çözüme ulaşabilmelerine yönelik çabalarına destek ve güvenimizi sunarız.”
Editör: TE Bilisim