Geçirdikleri trafik kazasında yaşamını yitiren sendikacılar, bugün Lefkoşa’da, kabirleri başında düzenlen törenlerle anıldı.

30 yıl önce ölen Türk-Sen eski genel başkanı Necati Taşkın, Kamu-Sen eski başkanı Erdoğan Sonsal ve Yön-Sen eski genel sekreteri Artemel Karal’ı anma törenlerine, aileleri, sevenleri, Maliye Bakanı Ersin Tatar, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, Kamu-İş Başkanı Sami Dilek, Türk-Sen’e bağlı diğer sendikalar ve yetkililer katıldı.

Merhum sendikacılar için Lefkoşa Kabristanlığı’ndaki kabirleri başında iki ayrı anma töreni düzenledi. Törenlerde sendikacıların kabirlerine çelenkler sunuldu, birer dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve dualar okundu.

İLK TÖRENİ TÜRK-SEN DÜZENLEDİ

İlk tören saat 10.00’da Türk-Sen ve aileler tarafından düzenlendi.

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı burada yaptığı konuşmada, 30 yıl önce sendikal bir toplantıya katılmak üzere Gazimağusa yolunda ilerlerken geçirdikleri feci bir trafik kazasında yaşamını yitiren sendikacıları rahmet ve saygıyla andıklarını belirtti.

Bıçaklı, konuşmasında, hükümeti, uzun süre işçilerin haklarını alabilmeleri ve bu hakları ilerletmek için çalışan “görev şehidi” sendikacılara şikayet ederek, ülkede çalışanların, hükümetin yasalara uyması için eylem yapar duruma geldiğini savundu.

Bu durumu “içler acısı” olarak niteleyen Bıçaklı, asgari ücretin 2 yıldır belirlenmediğini, çalışanlara artış verilmediğini, ancak tüm bunlara rağmen zamların sürdüğünü ve insanların alım gücünün yüzde 40 civarında geriletildiğini anlattı.

Bıçaklı, hükümete UBP kurultayı konusunda da eleştirilerde bulunarak, Kıbrıs Türk halkının artık “ağlamaktan vazgeçmesi” ve gerekli değişimi yapması gerektiğini kaydetti.

Türk-Sen olarak Kıbrıs Türk işçilerini, ülkede olduğu gibi uluslararası alanda da temsil ettiklerini söyleyen  Bıçaklı, Kıbrıs’ta artık her iki toplumun da kabul edebileceği, kalıcı bir anlaşmaya ulaşılmasını temenni etti ve görev şehidi sendikacıları saygıyla andı.

İKİNCİ TÖREN KAMU-İŞ TARAFINDAN YAPILDI 

İkinci tören ise saat 11.00’de gerçekleştirildi. Kamu-İş’in düzenlediği anma törenine Maliye Bakanı Ersin Tatar da katılarak bir konuşma yaptı.

Tatar, 30 yıl önce görevleri başında yaşamlarını yitiren sendikacıları rahmet ve saygıyla anarak, merhum sendikacıların “çok değerli” sendikacılar olduğuna ve bugünkü sendikacılık sürecine büyük katkıları olduğuna vurgu yaptı.

Tatar, ülke demokrasisine de büyük katkısı olan görev şehidi, merhum sendikacıları rahmetle anarak, önlerinde saygıyla eğildiklerini söyledi.

Kamu-İş Başkanı Sami Dilek de, 30 yıl önce görevleri başında yaşamlarını bir trafik kazasında yitiren sendikacıları rahmetle anarak, Kamu-İş olarak onlardan aldıkları bayrağı daha ileriye taşımak için çalıştıklarını vurguladı.

Dilek, görev şehidi sendikacıların ülkedeki sendikacılığa ve demokrasiye büyük katkıları olduğuna da dikkat çekerek, ülkedeki sendikal hayatın, bıraktıkları temeller üzerinde daha da ileri ve demokratik bir noktaya geldiğini kaydetti. 

Dilek, merhum Türk-Sen eski genel başkanı Necati Taşkın, Kamu-Sen eski başkanı Erdoğan Sonsal ve Yön-Sen eski genel sekreteri Artemel Karal’ın yanı sıra yaşamını yitiren tüm sendikacıları rahmet ve saygıyla andı.

Editör: TE Bilisim