Türk Silahlı Kuvvetleri Günü’nün de kutlandığı etkinlikler kapsamında, Lefkoşa’da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda resmigeçit töreni gerçekleştirildi. Tören, İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesiyle başladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş eşliğinde tören birliklerini denetleyerek, halkın bayramını kutladı. Tören, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı adına Piyade Kurmay Yüzbaşı Yavuz İduğ’un konuşmasının ardından resmigeçitle tamamlandı.

Törene, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Taci Kurul, Ana Muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, bakanlar, milletvekilleri, muharip dernekler, kurum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Vatandaşların da katıldığı törende, Türkiye ve KKTC bayrakları açıldı, Ulu Önder Atatürk’ün fotoğraflar ve “Ne Mutlu Türküm Diyene” yazılı dövizler taşındı.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı adına törende bir konuşma yapan Piyade Kurmay Yüzbaşı Yavuz İduğ, Büyük Taarruz’un Türk ulusunun tarihinde büyük bir zafer olarak yer aldığına işaret ederek, onur ve gururla kutladıkları bu günün, tarihte benzeri görülmemiş bir zafer olduğunu vurguladı.

İduğ, KKTC’de de bu önemli günü mücahit Kıbrıs Türk halkıyla kutlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, 92 yıl önce bugün bir zafer kazanılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi hakkında bilgi verdi.

30 Ağustos zaferiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin de atıldığını vurgulayan İduğ, 30 Ağustos’un ayrıca, Türk ulusunun, ülkesinin toprakları işgal altındayken bile birlik beraberliğini bozmadığını gösterdiğini, bugünün bir zafer, diğer uluslar için sembol ve emsal olduğunu kaydetti.

Milletin azim ve kararlılığı karşısında kimsenin duramayacağını ifade eden İduğ, Türk Silahlı Kuvvetleri Günü olarak da kutlanan bu günde, Türk Silahlı Kuvvetleri olarak geçmişte olduğu gibi şimdi de Türk ulusunun en büyük güvencesi olduklarını belirtti.

İduğ, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin vatan toprakları ve bayrağa karşı her türlü tehdidi karşılamaya hazır olduklarını belirtti ve vatanın birlik ve bütünlüğünü sağlamanın en büyük güvencesi olduğunu kaydetti.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile tüm aziz şehitleri anan İduğ, gazileri de şükranla anarak, Türk ulusunun zafer bayramını kutladı.

BANDO LEFKOŞA VE GİRNE’DE KONSER VERECEK

Bu arada Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu, saat 18.00’de Girne Atatürk Anıtı önünde konser verecek. Lefkoşa Dereboyu’ndaki konser ise saat 20.00’de başlayacak.

MEHMETÇİK

Öte yandan 30 Ağustos Zafer Bayramı, ilçeler ve ilçelere bağlı bucaklarda da kutlandı.

Mehmetçik’te düzenlenen tören saat 09.30’da Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Tören, protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulması, saygı duruşu, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi, konuşma ve şiir okumasıyla sona erdi.

AKDOĞAN

Akdoğan Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören saat 09.00’da yapıldı. Tören, anıta çelenk sunulması, saygı duruşu, İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekilmesinin ardından Akdoğan Belediye Başkanı Ahmet Latif’in konuşmasıyla tamamlandı.

GEÇİTKALE

Geçitkale’de Atatürk Büstü önünde gerçekleştirilen tören de saat 09.00’da yapıldı. Törende, büste çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekildi.

LEFKE

Lefke’deki tören ise Atatürk Anıtı önünde saat 10.00’da gerçekleştirildi. Çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi, tören birliklerinin denetlenmesi ve bayramının kutlanmasıyla sürdü.

Tören, KTBK adına bir komutan ve Kaymakamlık adına bir öğretmenin yaptığı konuşmaların ardından öğrencilerin okuduğu şiirler ve tören geçişinin ardından tamamlandı. Törenin ardından 14. Mekanize Piyade Alay Komutanlığı, Lefke Spor Kulübü’nde tebrik kabul etti.

GAZİMAĞUSA, GİRNE, GÜZELYURT VE İSKELE’DEKİ TÖRENLER

Gazimağusa’da Zafer Anıtı ve Polat Paşa Bulvarı’nda olmak üzere iki ayrı tören düzenlenecek. İlk tören saat 17.30’da Zafer Anıtı önünde yer alacak. Protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesi sonrası tamamlanacak törenin ardından Polat Paşa Bulvarı’ndaki törene geçilecek.

Kaymakam, komutan ve belediye başkanının tören birlikleri ile halkın bayramını kutlamasıyla saat 18.00’de başlayacak tören, İstiklal Marşı’nın okunması, bayrakların göndere çekilmesi, şiirlerin okunması, Gazimağusa Merkez Komutanlığı’ndan bir subayın konuşması ve tören geçişi ile tamamlanacak.

GİRNE

Girne’deki tören saat 16.30’da Girne Atatürk Anıtı önünde yer alacak. Protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayacak tören, tören birlikleri ve halkın bayramının kutlanmasıyla sürecek.

Tören, günün anlam ve önemini belirten konuşması, şiirlerin okunması ve tören geçişiyle tamamlanacak. Tören sonrası Orduevi Salonu’nda tebrik kabulü olacak.

GÜZELYURT

Güzelyurt’taki tören de saat 18.00’de Güzelyurt Kaymakamlığı karşısındaki Atatürk Anıtı ve Müze önünde gerçekleştirilecek. Protokole göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayacak tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesiyle sürecek.

Protokol tarafından tören birliklerinin denetlenmesi, halkın bayramının kutlanması, Garnizon Komutanlığı adına bir subay ile Kaymakamlık adına bir öğretmenin konuşma yapacağı tören, şiirlerin okunması, halk dansları gösterisi ve tören geçişiyle tamamlanacak.

İSKELE

İskeledeki tören de saat 18.00’de Ecevit Meydanı’nda yer alacak. Protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayacak tören, saygı duruşu, istiklal marşı ile bayrakların göndere çekilmesi, kaymakam, komutan ve belediye başkanının birlikler ve halkın bayramını kutlamasıyla sürecek.

Tören, bir subayın konuşması, öğrencilerin şiirler okuması, halk dansları gösterisi ve tören geçişiyle son bulacak.


Editör: TE Bilisim