Genel kurul bugünkü toplantısında, Girne kazasına bağlı Ozanköy hudutları dahlinde bir araziye geçit hakkı verilmesi; Ozanköy hudutları dahlinde bulunan bir emlakın ulaşımının sağlanması için kamu yoluna devredilmesi ve Ozanköy’den Mesut Hasbi Efendi Vakfı’na ait bir arazinin doğu hududundan bir alanın istibdalinin onaylanmasına ilişkin karar tasarıları ele alındı.

Başbakan Yardımsıcı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın önerisi üzerine 3 karar tasarısı, yeniden görüşülmek üzere Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’ne gönderilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

Genel kurul daha sonra bugünkü çalışmalarını tamamladı. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın saat 10.00’da yeniden toplanacak.

Genel Kurul toplantısında sözkonusu karar tasarılarının görüşülmesine Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komite Başkanı İzlem Gürçağ’ın, “Girne kazasına bağlı Ozanköy hudutları dahlinde bulunan bir emlakın ulaşımının sağlanması için kamu yoluna devredilmesine ilişkin İstibdalin onaylanmasına ilişkin karar tasarısı”yla ilgili komite raporunu okumasıyla başlandı.

SOYER

Tasarı üzerine ilk sözü alan CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, ekonomik sıkışıklığın olduğu bir dönemde meclisin özlü konuları ele almak yerine başka konuları görüştüğünü söyledi.

Yapılması gereken çok ciddi yapısal reformlar olduğu ve dolardaki artışın devam ettiğine işaret eden Soyer, Kıbrıs konusunda önemli gelişmeler yaşandığı bugünlerde Meclis’in bu konularla ilgili bir görüşmesi olmadığını belirtti.

En kıymetli yere neden kamu yolu yapıldığının meclise teferruatlı olarak gelmesi gerektiğini ifade eden Soyer, yapılacak işlerin tüm çerçevesiyle mecliste ele alınması gerektiğini söyledi.

Soyer, kannabis yağı temin ve kullanılmasına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Dentaş da, istibdal kararlarıyla ilgili kim ne rant elde edecek, kimin arazileri kıymetlenecek bunun iyi araştırılması gerektiğini belirtti.

Bugün önlerinde onaylanacak 3 tane istibdal tasarısı olduğunu, bunların meclise gönderilmeden önce araştırılıp, araştırılmadığının bilinmediğini belirten Denktaş, önlerindeki önerilerin dönemin Başbakanı Ömer Kalyoncu tarafından gönderilen öneriler olduğunu anımsattı.

Denktaş, kimin kazançlı çıkacağını görmek amacıyla önlerindeki önerileri geri çekmeyi teklif etti.

SOYER

Ferdi Sabit Soyer yeniden söz alarak, geçit hakkı ve istibdal konularında bir endişesi olmadığını ama kamu yolu konusunda ciddi endişeleri olduğunu söyledi.

Bu konularda hükümete yeterli bilgi verilmediğini düşündüğünü ifade eden Soyer, bu memlekette daha önce neler yaşandığını herkesin bildiğine işaret etti. Soyer, “Önemli bir bölgede kamu yolu olması benim dikkatimi çekti. O yüzden uyarı yaptım” dedi.

SUCUOĞLU

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da, tıbben kullanılması düşünülen kannabis yağı konusunda kamuoyunda yaratılan tartışmaları üzülerek izlediğini söyledi.

Sucuoğlu, tartışmalar yerine bu konuda eğitimli kişilerin ilacın kullanılmasını gündeme getirmesini beklediğine işaret ederek, kannabis yağının terminal safhadaki hastalarda ağrı kesici olarak kullanılması yönündeki kararı anımsattı.

Faiz Sucuoğlu, önlerinde ilacın kullanımına dair üç tane dilekçe bulunduğunu ve bu sayının giderek artacağını düşündüklerini ifade ederek, Bakanlar Kurulu kararıyla önergede “maddenin temini” konusunda bir değişiklik yapacaklarını kaydetti.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş yeniden söz alarak, Hukuk Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi’ne “Girne Kazasına bağlı Ozanköy hudutları dahlinde koçan dahilinde bulunan bir araziye geçit hakkı verilmesinin onaylanmasına ilişkin karar tasarısı”, “Girne Kazasına bağlı Ozanköy hudutları dahlinde bulunan bir emlakın ulaşımının sağlanması için Kamu Yoluna Devredilmesine ilişkin İstibdalin onaylanmasına ilişkin karar tasarısı” ve “Ozanköy’den Mesut Hasbi Efendi Vakfı’na ait bir arazinin doğu hudutundan bir alanın istibdalinin onaylanmasına ilişkin karar tasarısı”nın komiteye geri gönderilmesini önerdi.

Denktaş’ın önerisi oy birliğiyle kabul edildikten sonra Genel Kurul bugünkü çalışmalarını tamamladı.
Editör: TE Bilisim