Kıbrıslı Rumların Gazimağusa’daki ayini saat 19.30 sıralarında tamamlandı.

3 binden fazla kişinin katılımıyla Suriçi’ndeki Ay İkserino (Nestoryan) Kilisesi’nde gerçekleşen “Alay Ayini” olaysız sona erdi.

Daha önce Gazimağusa Suriçi’nde yapılması planlanan ve ayinin bir parçası olan kortej yürüyüşü, KKTC’deki bazı sivil toplum örgütlerinin tepkilerini açıklamaları üzerine kilise sınırları dahilinde gerçekleşti.

Polis ayin nedeniyle kilisenin çevresinde, kiliseye giden bağlantı yolları ve ana güzergah üzerinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

450 POLİS GÖREV YAPTI

Ayin sırasında 450 polisin görev yaptığı, Lefkoşa ve Girne ile Çevik Kuvvet’ten takviye alındığı öğrenildi.

Diğer yandan kilisenin yakınındaki park alanına mobil tuvaletler konuldu. Sağlık Bakanlığı’ndan da 2 ambulans hazır bekletildi.

Kilisenin etrafındaki bazı evlerin duvarlarına ve balkonlara ise tepki amacıyla KKTC ve Türk bayrakları asıldı.

GENÇ MÜCAHİTLER’DEN PANKARTLI PROTESTO

Genç Mücahitler Derneği’nden bir grup da ayin şeklini pankart asarak protesto etti. Yenikapı’ya 1963-1974 yıllarında şehit olanların fotoğraflarının bulunduğu “Gazimağusa Şehitlerimiz” yazılı pankart asıldı.

Genç Mücahitler Derneği Başkanı Hasan Kurumanastırlı yaptığı açıklamada, ayine değil ancak yapılış şekline karşı olduklarını belirterek, ayinin Suriçi sokaklarına taşınmasından rahatsız olduklarını ifade etti.

Rumların 1964 yılında dahi bu şekilde Gazimağusa’da ayin gerçekleştirmediklerini söyleyen Kurumanastırlı, “Politik yollarla ayin şeklinin Suriçi’ne taşınmasına onay veren tüm makamları protesto ediyoruz” dedi.

VASİLYOS YÖNETTİ... TOSUN’LA HEDİYE ALIŞVERİŞİ YAPILDI

Sözde Mağusa Metropoliti Vasilyos’un yönettiği ayine Din İşleri Başkanlığı’nı temsilen Din İşleri Başkanlığı Girne Temsilcisi Fuat Tosun da katıldı. Tosun ve Vasilyos kilisede birer konuşma yaparak karşılıklı hediye alışverişinde bulundular.

VASİLİU VE BÜYÜKELÇİLER

Ayine, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi eski başkanlarından Yorgo Vasiliu, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Lisa Buttenheim, AKEL ve DİSİ partilerinin tüm sözde Maraş Milletvekilleri, bazı eski bakanlar, ABD, İngiltere, İrlanda, İtalya, Portekiz ve Hollanda’nın Güney Kıbrıs Büyükelçileri de katıldı.

KKTC’den de CTP-BG’nin bazı milletvekilleri, bazı sendika başkanları, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu ile Belediye Başkanı Oktay Kayalp da ayinde bulundu.

KAYALP: “FARKLILIKLARA HOŞGÖRÜYLE YAKLAŞMA MESAJI VERİYOR”

Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp ayin sırasında yaptığı açıklamada, Hristiyanlar için önemli bir günün Gazimağusa’daki bir kilisede kutlanmasına dikkat çekerek, sembolik olan bu etkinliğin, iki toplumun farklılıklarına rağmen birbirlerine hoşgörüyle davranabildiklerini dünyaya göstermesi açısından önemli olduğunu ifade etti.

Kayalp, etkinliğin, Kıbrıs görüşmelerinin yoğun olarak sürdürüldüğü bir dönemde farklılıklara hoşgörüyle yaklaşılması mesajı verdiğini kaydetti.

Kayalp, Kıbrıslı Türkler için de Güney Kıbrıs’ta bir etkinlik düzenlenerek orada da hoşgörünün hakim olması dileğinde bulundu.

GALANOS: “BİRARADA YAŞAMAYI BİLMELİYİZ... BARIŞI YAPACAK KAHRAMANLARI ARIYORUZ”

Sözde Maraş Belediye Başkanı Aleksis Galanos da, bugünkü ayine katılımın yüksek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Galanos, Kıbrıs’ta Rumlar ve Türkler arasında hiçbir zaman dinsel çatışma yaşanmadığını belirterek, “Birarada yaşamayı bilmeliyiz. Bir Tanrı var” dedi.

Galanos, barışı yapacak kahramanlar aradıklarını da sözlerine ekledi.

TOSUN: “AYİN, LİDERLERİN GÖRÜŞMESİNİN MEYVESİ”

Din İşleri Başkanlığı Girne Temsilcisi Fuat Tosun ise yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ta dini liderler arasındaki görüşmelerin önemine dikkat çekerek, bugünkü ayininin de söz konusu görüşmelerin meyvesi olduğunu söyledi.

Tosun, 3 yıldır süren dini liderler arasındaki görüşmelerin devam etmesi durumunda negatif olan şeylerin pozitife çevirebileceğini kaydetti.

Tosun, her dinin kutsal olduğunu belirterek, arzu edilen barış için çaba sarf edenlere, katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Bu arada, DAÜ Sanat ve Tasarım Merkezi Başkanı sanatçı Ümit İnatçı, eski bir kilisenin anahtarını sembolik olarak ayini yöneten Vasilyos’a takdim etti.

3 KİŞİ RAHATSIZLANDI

Öte yandan ayin sırasında rahatsızlanan üç kişi Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

TAK muhabirinin Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp’ten aldığı bilgiye göre, kalp krizi geçiren bir erkek, yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınırken; baygınlık geçiren iki kadın da ambulansla kaldırıldıkları hastanede tedavi görüyor. 
Editör: TE Bilisim